Korkuttular, korktuk: Milyarderlerin “Kovid-19” sevgisi

Aralarında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) üçüncü en yüksek bağışçısı konumunda bulunan Bill ve Melinda Gates Vakfı’na yön veren ve Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in de olduğu milyarderlerin toplam servetinin, G20 grubu ülkelerinin virüsle mücadele için yaptıkları tüm harcamalardan fazla olduğunu düşündüğümüzde, tablonun büyüklüğü retina dışına taşıyor!

SIKLIKLA dile getirdiğim bir husus var ki o da şu: Yaşadığımız çağda gazetecilerin gündem kaygısı taşımadığı…

Evet, gerek dünya, gerekse ülke gündemi, internetin keşfinden sonra doğan açık kaynaklara paralel, sosyal medyanın da gücüyle eskiye oranla çok daha rahat belirleniyor.

Birinin konuşması, ötekinin cevap vermesi… Birinin tatile çıkması, bir başkasının lüks bir arabayla kaza yapması… Bizim gündemimiz bu olmayacak ama son bir buçuk yıldır gündemden düşmeyen Koronavirüs ile ilintili olacak.

Şimdi milyonlarca izlenen o meşhur (!) videoların sesini kısıp başlığa ilişkin cümleler kuralım. Hazreti Âdem’den (as) yani  “ilk insandan” günümüze, insanoğlunun fikirleri yer yer benzerlik gösterse de, gece gündüz örneğinde olduğu gibi ekser itibariyle zıtlık göstermektedir. Tıpkı salgın belirtilerinin görüldüğü 2019 sonundan 2021 ortalarına kadar geçen sürede olduğu gibi…

Hatırlayanlar olacaktır, Kovid-19 salgını için 6 Mayıs 2021 tarihli makalemizde, “Küreselcilerin önümüze sürdüğü pandemi, kimine göre kıyamet alâmeti, kimine göre de bir algıdan ibaret” demiştim.

Araya bayram, Kudüs saldırısı ve sair konular girince, “Milyarderlerin ‘Kovid-19’ sevgisi nereden geliyor?” sorusuna cevap aradığım yazımı üç haftalık bir gecikmeyle ancak tamamlayabildim.

Nisan ayının başlarında, milyarderlerin “yeni tip” Koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında servetlerini 4 trilyon dolar arttırdığına dair bir veri ile karşılaştım. Açıkçası bunu tahmin ediyor ve bekliyorduk, ancak bu kadar korkunç bir rakama ulaşacağını hayâl dahi etmiyordum. Evet, dile kolay, tam “4 trilyon dolar”!

Haberin kaynağı, “Business Insider” isimli bir internet sitesiydi. Politika Araştırmaları Enstitüsü (IPS), salgının hızla yayıldığı tarihler arasında (18 Mart 2020-18 Mart 2021) bir rapor hazırlamıştı ve bu raporda, 2 bin 365 milyarderin yüzde 54’lük bir artışla servetlerini 4 trilyon dolar daha arttırdığı yazıyordu…

Bu rakam, 21 Mayıs 2021 verilerine göre 7 milyar 869 milyon 255 bin olan Dünya nüfusunun yüzde 0,00003’üne tekabül ediyor. Tabiî yanlış hesaplamadıysam…

Bahsi geçen raporda, en zengin 20 milyarderin yüzde 68 artışla 742 milyar dolarlık bir kazanca eriştiğinin bilgisi de yer alıyordu.

İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Politika Araştırmaları Enstitüsü’nü (IPS) teyit ediyor ve 2021 başlarında yayımladığı benzer bir raporda, milyarderlerin gelirlerine yaklaşık 3,9 trilyon dolar eklediğini belirtiyordu.

Aralarında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) üçüncü en yüksek bağışçısı konumunda bulunan Bill ve Melinda Gates Vakfı’na yön veren ve Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates, Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Tesla’nın kurucusu Elon Musk ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in de olduğu milyarderlerin toplam servetinin, G20 grubu ülkelerinin virüsle mücadele için yaptıkları tüm harcamalardan fazla olduğunu düşündüğümüzde, tablonun büyüklüğü retina dışına taşıyor!

“Eşitsizlik Virüsü”

Bir yanda ortalama 3 bin milyarderin önlenemez zenginliği, diğer yanda Kovid-19’la mücadele kapsamında ekonomisi sarsılmış hâldeki gelişmekte olan ülkelerin kayıpları… Tüm bunların yanında, ölümün ve zulmün kol gezdiği Filistin, Suriye ve Doğu Türkistan gibi topraklar ile açlık ve susuzluğun en çok görüldüğü Afrika ülkelerindeki yetersiz aşılama faaliyetleri...

Yazıyı kaleme aldığım saatlerde Sağlık Bakanlığı, Kovid-19’la mücadele kapsamında uygulanan toplam aşı miktarının 28 milyon düzeyine eriştiğini kamuoyuyla paylaştı. Ülkemiz adına sevindirici, ya diğerleri?

BM’nin İsrail saldırılarında sınıfta kalması gibi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Kovid-19’la mücadelede ve eşit aşılamada ne yazık ki sınıfta kalmıştır! Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 2021 Davos Diyaloğu toplantıları öncesinde yayımladığı çalışmasına “Eşitsizlik Virüsü” başlığını vermesi bu tezimizi doğrular nitelikte…

Yazımı sonlandırırken, yeni bir hayâle dalmak ya da güzel bir rüya görmek için gözlerimi kapatıyorum. Dünyanın en zengin milyarderleri, servetlerine dokunmadan, sadece son bir yılda elde ettikleri kârları, dünyada virüs yüzünden kimsenin yoksullaşmaması ve herkese yetecek sayıda aşı satın alınması için hibe ediyorlar…

Şu bir gerçek ki, korkuttular ve korktuk. Şimdi, rüyadayken bir kare daha görmek istiyorum; salgın, ister afet olsun, ister algıyla yönetilsin, ne olursa olsun, “bitsin” artık!