İstediklerini alamadılar ama vazgeçmediler de

AB Liderler Zirvesi’nde Fransa, Yunanistan ve Rum kesiminin başını çektiği blok, ülkemize yönelik yaptırımlar hususunda istediklerini elde edemediler. Ama umutlarını da yitirmediler. Mart ayına kadar bu üçlü, ABD yaptırımlarını da arkalarına alarak yeni argümanlar üretmek isteyecek ve Mart ayındaki zirvede istedikleri yaptırımları uygulatmaya çalışacaklar.

BAŞINI Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin çektiği ülkemiz karşıtı cephe, AB Liderler Zirvesi’nde onca baskıya rağmen istediği sonuçları alamadı.

AB Liderler Zirvesi’nde ülkemize yönelik yaptırımlar konusunda ciddî bir karar çıkmadı. Mart ayındaki yeni zirveye kadar diyalogla çözüm arayışlarına devam edilmesi kararı alındı.

Özellikle Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi, bankacılık ve enerji sektörü gibi alanlarda ülkemize yönelik yaptırımlar konusunda ciddî bir faaliyet yürüttüler. Ama başta Almanya ve Bulgaristan olmak üzere İspanya, İtalya, Macaristan ve Malta’yı ikna edemedikleri için istedikleri yaptırımları uygulatamadılar.

Fransa ve Yunanistan, başta Libya ve Akdeniz meseleleri olmak üzere ülkemizin dış politikadaki aktif pozisyonundan geri adım attırmak için direkt ülkemiz ekonomisini hedef alan bankacılık ve enerji alanında yaptırım uygulanmasını istiyordu. Ama Almanya, İspanya ve İtalya gibi ülkeler, ülkemizi doğrudan karşılarına almak anlamına gelen bu yaptırımlara onay vermediler. Bu da özellikle Yunanlar için ciddî bir fiyasko doğurdu.

ABD yaptırımlarını koz olarak kullanacaklar

Fransızlar ve Yunanlar zirveden istedikleri kararı çıkaramadılar. Ama zirvenin Mart ayını işâret eden kararı nedeniyle ülkemize karşı istedikleri yaptırımı uygulatmak hususundaki ümitlerini koruyorlar. Mart ayına kadar geçen sürede hem Fransızlar, hem de Yunanlar, AB’yi ikna etmek için yeni argümanlar peşinde koşacaklar. Yunanlar ve Fransızlar, Akdeniz’deki gemi baskınlarına benzer şeylere tevessül edebilirler mi bilinmez, ama Fransız ve Yunanların odaklanacağı en önemli noktalardan birini S-400’ler nedeniyle uygulanacak muhtemel ABD yaptırımları oluşturuyor.

Fransızlar ve Yunanlar, ABD’nin ülkemize ciddî yaptırımlar uygulaması için çaba gösterecekler. Bu konuda ABD içerisinde özellikle de Demokratlar arasında ciddî girişimlerde bulunacaklar. Daha sonra da muhtemel ABD yaptırımlarını Mart ayındaki zirve için bir koz olarak kullanıp söz konusu süreçte istedikleri yaptırımları uygulatmaya çalışacaklar. Yani Yunanlar ve Fransızlar pes etmiş değiller.

AB parçalı bulutlu

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre zirvede, Fransa ve Yunanistan’a Avusturya ve Hollanda ciddî bir destek verdi. Slovenya ve Lüksemburg da aynı sertlikte olmasa da Fransa ve Yunanistan’ın yanında yer alan ülkeler oldular.

Özellikle Yunanistan ülkemize karşı silah ambargosu uygulanması için de ciddî bir çaba sarf etti. Ama diğer konularda olduğu gibi bu konuda da istediklerini elde edemediler.

Zirvede Macaristan, Yunan tezlerine karşı bir duruş gösterdi. Macaristan Dışişleri Bakanı, birkaç gün önce ülkemize yaptığı ziyarette, AB’nin güvenliği açısından ülkemizin kilit bir rol oynadığına vurgu yaparak, yaptırımlar konusunda Yunanlarla beraber hareket etmeyeceklerinin sinyalini vermişti.

Zirvede Kıbrıs konusu da gündemdeydi. Yunanlar ile Rumlara teselli bâbında olsun diye Maraş bölgesinin açılması zirvede kınandı. Ama ötesinde herhangi bir karar alınmadı. Kıbrıs sorununun çözümü için BM himâyesinde müzakere masasının işâret edildiği zirvede, AB’nin Yunanistan ve Rum kesimi ile dayanışma içerisinde olduğu vurgulansa da Yunan ve Rum kesimi, istediği hiçbir yaptırımı uygulatamadı.

Yunan kamuoyu zirvede alınan kararları, AB’nin zayıflaması şeklinde yorumladı. AB’nin etkisinin azaldığına dair yapılan yorumların yanı sıra alınan kararlardan dolayı Almanlar suçlandı. AB’nin lokomotifi olan Almanya’nın yaptırım kararlarını engellediği yönünde bir inanışa sahip Yunan kamuoyunda, Almanya’nın yaptırım kararlarına karşı çıkmasının nedeni olarak yine Almanya’da yaşayan vatandaşlarımızın yürüttüğü lobi faaliyetleri gösterildi.

Sonuç olarak, AB Liderler Zirvesi’nde Fransa, Yunanistan ve Rum kesiminin başını çektiği blok, ülkemize yönelik yaptırımlar hususunda istediklerini elde edemediler. Ama umutlarını da yitirmediler. Mart ayına kadar bu üçlü, ABD yaptırımlarını da arkalarına alarak yeni argümanlar üretmek isteyecek ve Mart ayındaki zirvede istedikleri yaptırımları uygulatmaya çalışacaklar.

Bunun için her türlü fırıldağa da başvuracaklardır...