İstatistiklerin diliyle internet ve sosyal medya

Türkiye’de, internette oluşan ekonomik büyüklük 21 milyar doların üzerinde. Bu rakamlar sosyal medyanın hayatı ne kadar sarıp sarmaladığını bizlere net bir şekilde gösteriyor. Bu rakamlar her geçen gün büyümeye devam ediyor.

YİRMİ yıl öncesine kadar hayatımızda hemen hemen hiç yer etmiyorken, internet, bugün hayatın merkezinde yer alıyor. Sunduğu imkânlar ile insanların kullanım ve tüketim alışkanlıklarına, hattâ hayatı tanıma, anlama ve anlamlandırma becerilerine büyük bir etki eden internet ve internet medyası, geleneksel medyadan birçok yönüyle ayrılıyor.

Kullanıcılara içerik oluşturabilme, ulaştırdığı içeriği kullanıma sunabilme ve arşivleyebilme imkânı sunan internet, kullanıcıları edilgen olmaktan çıkardı. İnsanlar sosyal medya araçlarını kullanarak fikir ve tepkilerini ânında kamuoyuna sunabiliyor. Bu da internet, internet medyası ve kullanıcılarını kamuoyunun şekillenmesi hususunda özne pozisyonuna getiriyor. 

İnternet ve sosyal medyanın gücü insanlara çok sayıda imkân sunuyor. Bunlardan biri de, geçmişte bir şekilde iletişim hâlinde olunan ama hayat şartları nedeniyle iletişimi kopardığımız insanlara ulaşabilme imkânı sunması. Sosyal medya ile birlikte insanlar eski arkadaşlarına ulaşabiliyor. Ayrıca yeni arkadaşlıklar kurabiliyor.

Sosyal medya zaman ve mekân engelini ortadan kaldırdığı için iletişim kurma imkânlarını arttırıyor. Artık insanlar zaman ve mekâna bağlı kalmadan etkileşime girebiliyorlar.

İnternet, oluşturduğu ağa anlık kullanıcılar sokabiliyor. Aynı anda yüz milyonlarca kullanıcıyı bir araya getirebiliyor.

Önceden siyâsî parti mitinglerinde mitingin kalabalığı o partiye olan desteğin bir göstergesi sayılıyordu. Bugün ise artık sosyal medyadan alınan etkileşim, kamuoyu desteğinin bir göstergesi olarak görülüyor.

Geçmişte en kalabalık mitingler bile 1 milyon kişiyi bulmuyordu. Ama günümüzde sosyal medya, aynı anda on, hattâ yüz milyonlarca insanı aynı ortamda buluşturabilme potansiyeline sahip. Bu da sosyal medyayı devasa bir miting alanına dönüştürüyor.

Üstelik eskiden mitinglerde, mitinge katılanlar edilgen durumdayken, internet ve sosyal medya mitinglerinde insanlar aktif roller üstlenebiliyorlar. Yani sosyal medyada geri bildirimler ânında gerçekleşebiliyor. Bu durum kitlesel hareketleri yönlendirebilme anlamına da geliyor. Yani sosyal medya bu noktada önemli bir araç hâline geliyor.

Bu durum rakamlara da yansımış durumda. Öyle ki, bugün sosyal medya ağlarını kullanan insan sayısı, dünya nüfusunun yarısından fazla.

We Are Social 2020 İkinci Çeyrek Raporu’ndaki internet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistiklerine göre, dünyada 4 milyar 570 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 59’una denk geliyor. Dünyada 3 milyar 810 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Bu da dünya nüfusunun yüzde 49’unu yani neredeyse yarısını oluşturuyor.

We Are Social 2020 Raporu’na göre, Türkiye’de 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor. Bu rakam ülkemiz nüfusunun yüzde 74’üne denk geliyor. Ülkemizde 54 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Bu rakam toplam nüfusun yüzde 64’ü demek.

Alexa sıralamasına göre, Türkiye’de Google en çok ziyaret edilen site konumunda. Google’ı video paylaşım sitesi YouTube takip ediyor. Facebook ise 4’üncü sırada yer alıyor. En çok kullanılan sosyal medya platformu YouTube.

Kullanıcıların yüzde 93’ü yani yaklaşık 58 milyon kişi YouTube kullanıyor. YouTube’u Instagram, WhatsApp ve Facebook izliyor.

We Are Social 2020 Raporu’na göre, ülkemizde yaklaşık 57 milyon kullanıcı, internette video izleme alışkanlığına sahip. Kullanıcıların yaklaşık 28 milyonu vlog yayınlarla vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bu da vlog içeriği üretenleri öne çıkarıyor. Yani sosyal medya fenomenlerini… Yaklaşık 45 milyon kullanıcı müzik dinliyor.

Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 58 milyona ulaşmış durumda. Yani nüfusumuzun yüzde 94’ü mobil cihazlar üzerinden internet kullanıyor. Mobil cihazlar üzerinde geçirilen süre ise ortalama 4 saate tekabül ediyor. Mobil kullanıcıların yüzde 80’i dijital oyunlar oynuyor.

Türkiye’de kategorilere göre en çok e-ticaret harcamalarına bakıldığında;

·       Seyahat kategorisinde toplam harcama 12,9 milyar dolar,

·       Elektronik cihazlar kategorisinde toplam harcama 2 milyar 800 milyon dolar,

·       Güzellik ve moda kategorisinde toplam harcama 1 milyar 660 milyon dolar,

·       Mobilya kategorisinde toplam harcama 1 milyar 430 milyon dolar,

·       Hobi ve oyuncak kategorisinde toplam harcama 1 milyar 370 milyon dolar,

·       Gıda ve kişisel harcama kategorisinde 795 milyon dolar,

·       Oyun kategorisinde 363 milyon dolar,

·       Müzik kategorisinde ise 60 milyon dolar harcanmış.

Yani Türkiye’de, internette oluşan ekonomik büyüklük 21 milyar doların üzerinde.  

Bu rakamlar sosyal medyanın hayatı ne kadar sarıp sarmaladığını bizlere net bir şekilde gösteriyor. Bu rakamlar her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Öyle anlaşılıyor ki, bu rakamlar büyümeye devam edecek ve internet, sosyal medya plâtformları ve diğer içerikleriyle hayatı daha fazla etkileyecek.