İsrail Filistin’de ne yapmaya çalışıyor?

Dışarıdan bakıldığında burada bir ortak akıl var. NATO’ya rağmen 2 buçuk milyon nüfusu olan Gazze’de katliam yapılıyor. Resmen insanlık suçu işleniyor. Amerika bu jeopolitik kavgada Çin’i ve Rusya’yı da hedefe koydu. Rusya ise Ukrayna’da bir çıkmaza girdi. Bu çıkmaz Avrupa’da ucuz enerji kullanımını, tahıl ve gıda sektörünü ciddî mânâda etkiledi.

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Ortadoğu eskisi gibi olmayacak” demişti. Peki, bunu söylemekle güttüğü amaç neydi?

21’inci yüzyılda hegamon güç olmak isteyen Anglosakson aklı İngiltere ile ABD’nin, Çin ile uğraşırken dahi herhangi bir Filistin-İsrail gerginliği durumunda derhâl İsrail’in destekçisi olarak savaş gemisi ve casus uçaklar gönderdiğine şahit oluyoruz. Peki, neden bu uçak gemileri gönderildi, ufacık kalan Gazze için mi, gerçek amaç ne?

Zengin ülkelerden Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ABD ile yollarını ayırdı. Katar, Türkiye ile birlikte hareket ediyor. ABD bu ülkelerle yeniden bir anlaşma mı yapmak istiyor? Peki, bunun için ne teklif edecek, karşılığında ne isteyecek?

ABD, Çin’e karşı savaşırken Ortadoğu’yu sakinleştirip güvenoyunu almak istiyordu. Bunun için “Arap NATO’su” gibi, İsrail’in önderliğinde merkeze İsrail’i alan bir güvenlik mimarisi ve bir entegrasyon peşindeydi. Fakat bu plân çöktü. Acaba Gazze’deki savaş sırasında bu isteğini alma plânını güçlendirmek mi istiyor? Peki, bu neyin karşılığı olabilir?

İsrail Filistin’de her tarafı yakıp yıkıyor, adeta bir soykırım uyguluyor. Bunu tüm dünya görüyor. Korkarım, bu daha da artacak. Amerika işte tam da burada devreye girecek ve “Bunu ben durdururum fakat gelin, siz İsrail ile yeniden entegrasyon kurun! Gördüğünüz gibi ben olmadan siz yine risktesiniz” diyecek.

Amerika bu entegrasyonu sağlamaya yönelik olarak bir Arap NATO’su arayışı içerisinde olabilir mi? Evet, tam da öyle! Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “İsrail’i durdurmanın yolu, sizin yeniden bir araya gelmenize bağlı” dedi. Peki, bu plân başarılı olur mu? Geçici olarak belki olabilir fakat bundan sonra çok zor. Bölge kararını verdi. Aynı zamanda dünyada merhamet ve insanlığını kaybetmemiş insanlar da bulundukları ülkelerde ayaklandı ve tepkilerini dile getirdi. Tabiî bunun karşılığı olarak İsrail’i destekleyenler de çıkmıyor değil. Bu yüzden birçok üniversite karıştı.

Almanya'da İsrail lehine gösteri yapmak serbestken Filistin lehine gösteri yapmak kısıtlandı. Fransa, Filistin lehine gösteri yapmak isteyenleri, gösteri yapacak olan Fransız vatandaşı değilse sınır dışına atacağını veya tutuklayacağını duyurdu. İngiltere’de de benzer bir durum var. Fakat birçok Avrupa ülkesi farklı bir tutum sergiliyor. Bunlardan biri de İspanya… Lâtin Amerika’dan Afrika’ya ve Orta Asya’ya kadar çok farklı coğrafyalara yansımaları oluyor.

Peki, Avrupa neden böyle davranıyor? Yahudi lobisinden mi korkuyorlar? Aslına bakarsanız, hayır, kendi halklarından korkuyorlar. Avrupa’da zaten bir Yahudi düşmanlığı var. Şu an ise İsrail düşmanlığı düşüncesiyle Avrupalı halklar örgütlenip kitlesel bir harekete dönüştürebilirler. Karışma ihtimâli yüksek. Avrupa zaten Ukrayna dolayısıyla bir bunalım içerisinde.

Peki, küreselciler bu işin neresinde? Biliyorsunuz, bir önceki yazımda bahsetmiştim; Çin’in “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” hayatî önem taşıyor. Bu projenin kolları var. İran’dan, Türkiye’den ve Pakistan’dan geçiyor. Pakistan’da İmran Khan’ın indirilmesi sürecini gördük. Şu an ABD’ninse Ortadoğu ülkelerine üstü kapalı bir tehditle “Eğer ben olmasam burada barış olmaz” ziyaretleri yaptığını çok iyi tespit edebiliyoruz. Bu ziyaretlerden alınacak sonuçlarda ABD başarılı olur mu peki? Ben başarılı olacağını düşünmüyorum.

Elbette merak edilenlerden biri de İran’ın tavrı. İran ne yapacak? Bu savaş yayılır mı? Burası öyle bir bölge ki Amerika asla bu savaşın yayılmasını istemiyor ve bunun için çaba sarf ediyor. Çünkü bu savaşın yayılması onun işine gelmez. Onun işine gelen tek şey sivillerin, kadın çocukların fark etmeksizin öldürülmesi. Müslümanlara soykırım yapmayı bir araç olarak görüyor.

Asıl sorulması gereken soru şu: Amerika buraya Hamas’ın operasyonu patlak verince mi geldi? ABD Aksa Tufanı Operasyonu’nu biliyordu da İsrail’i uyarmadı mı? Veya İsrail’deki bazı güçlerle iş birliği mi vardı?

Dışarıdan bakıldığında burada bir ortak akıl var. NATO’ya rağmen 2 buçuk milyon nüfusu olan Gazze’de katliam yapılıyor. Resmen insanlık suçu işleniyor. Amerika bu jeopolitik kavgada Çin’i ve Rusya’yı da hedefe koydu. Rusya ise Ukrayna’da bir çıkmaza girdi. Bu çıkmaz Avrupa’da ucuz enerji kullanımını, tahıl ve gıda sektörünü ciddî mânâda etkiledi. Şimdi küreselciler bu konunun neresindeler? Eğer büyük sıfırlamada dünyada bir kaos isteniyorsa (ki bu olay çözümle mi, yoksa kaosla mı sonuçlanacak, göreceğiz) ve mevcut savaş büyürse, kışa girerken enerji krizi patlar ve küresel mekanizmanın istediği olur. Faka İsrail’e baktığımızda o bu işin içine girmez. Çünkü kendi zararına olur. Asıl en büyük korku ve kaygı, Lübnan sınırındaki Golan tepelerinde Hizbullah’ın varlığı. Hizbullah ile karşı karşıya gelmeyi istemez İsrail. Bu yüzden Amerika’nın uzlaştırmak için adım atacağını düşünüyorum. Şu esnada İsrail’e zaman kazandırılıyor daha fazla soykırım yapması için. (Allah sizi kahr u perişan eylesin!)

Değerli dostlar, canımız yanıyor. Allah şehitlerimize rahmet eylesin. Yaralılarımıza şifalar versin. İsrail hiçbir zaman başarılı olamayacak. Amerika ise bitişe doğru gidiyor. Filistin belli bir zaman sonra hasretle beklediği devlete kavuşacak Allah’ın izniyle.