İşletmeler sosyal medyayı nasıl işletiyor?

Sosyal medyayı burada değindiğim yönde kendileri lehine işletme becerisini gösterebilen işletmeler rakipleri arasından sıyrılıyor. Yani sosyal medyayı iyi işleten işletmelerin yıldızı her geçen gün parlıyor.

GÜNÜMÜZ dünyasında alışverişlerin azımsanmayacak bir kısmı dijital platformlar üzerinden yapılıyor. Batı dünyasında başlayan bu trend çok geçmeden ülkemizde de kendini göstermeye başladı ve yeni milenyumun başından itibaren e-ticaret platformları arttı.

Sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla birlikte işletmeler, sosyal medyanın gücünü ilk fark edenler oldu. İşletmeler talep oluşturmak, taleplere karşılık vermek ve reklâmlarını yapmak için sosyal medyayı aktif olarak kullanıyorlar.

Marka değeri ve müşteri etkileşimi nasıl etkileniyor?

Sosyal medya, daha ucuz tanıtım ve daha çok insana ulaşmak için klasik medyadan daha avantajlıdır. Sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımların özellikle gençler arasında daha etkili olduğu gerçeği hemen hemen bütün araştırmalarda ortaya çıkan bir durum.

Ayrıca sosyal medyada müşteriler tarafından bırakılan yorumlar ve geri bildirimler, işletmeler için hayatî bir öneme sahip. Çünkü kullanıcılar bu yorumlar sayesinde reklâmı yapılan ürün ya da verilen hizmete yöneliyorlar.

Yorum ve geri bildirimler müşteri katılımını etkiliyor. Bu da işletmelerin marka değerini artırması, marka değerini koruması, hizmetlerini iyileştirmesi ve müşteri tatminiyetini artırmak için teşvik edici bir rol oynuyor.

Görünürlük ve farkındalık artıyor

Sosyal medya platformlarını her gün milyonlarca, hatta milyarlarca insan takip ediyor. Özellikle gençler günün önemli bir bölümünü bu platformlarda geçiriyorlar. 

Dolayısıyla sosyal medya platformlarını sıklıkla kullanan, buralarda etkileşim oluşturan ve buralarda reklâm yapan işletmelerin görünürlüğü artıyor. Görünürlüğün artması da marka farkındalığını artırıyor. Bunun sonucunda ilgili markalar daha öne çıkıyor ve pazar paylarını büyütüyorlar.

Müşteri sadakati artıyor

İşletmeler için en önemli hususlardan biri de müşteri sadakatini sağlamak ve sürekli kılmak. Bunun için kaliteli hizmetlerin yanı sıra zaman zaman promosyon, indirim ve çekiliş gibi kampanyalar düzenleyerek bu durumu artırmaya çalışıyorlar. Örneğin sosyal medya hesaplarını takip edenlere özel indirimler yapabiliyor ya da yorumlarda birkaç kişiyi etiketlemek şartıyla müşterilerine özel ayrıcalıklar sunabiliyorlar. Bunlar da müşteri sadakatine pozitif olarak yansıyor. Bir başka deyişle, işletmeler sosyal medya sayesinde müşteri sadakatini artıyorlar.

Sosyal medyayı yukarıda değindiğim yönde kendileri lehine işletme becerisini gösterebilen işletmeler rakipleri arasından sıyrılıyor. Yani sosyal medyayı iyi işleten işletmelerin yıldızı her geçen gün parlıyor. Sosyal medyayı iyi işletemeyenlerin yıldızı ise her geçen gün sönüyor.