
DATAREPORTAL’ın yayınladığı “Digital 2023” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, dünyadaki mobil kullanımı ile internet kullanımlarına yönelik istatistiklere yer vermiştim. Bu yazıda ise ülkelere göre internette geçirilen zaman ve bu duruma ilişkin verileri ele alacağım.
DataReportal Digital 2023 raporuna göre dünyada çevrimiçi geçirilen zaman, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 azalmış durumda. Bu da günde 20 dakikalık bir zamana denk geliyor. Rapor, önceki dönemde internet kullanıcılarının günde ortalama 7 saat çevrimiçi zaman geçirdiğini, fakat Ocak 2023 itibariyle bu zamanın günde 6 saat 37 dakikaya düştüğünü gösteriyor.
Azalmanın ana etmeni Çin
Rapor, Çin’in dünyadaki internet kullanıcılarının beşte birinden fazlasını (yüzde 20,4) oluşturduğunu, Çin’in çevrimiçi davranışlarındaki herhangi bir değişikliğin küresel ortalamalar üzerinde de anlamlı bir etkisi olacağını dile getiriyor. Yani pandemi etkisinin nispeten geçmesiyle birlikte Çin’deki çevrimiçi zaman süresindeki azalma, doğrudan küresel istatistikleri de aşağı yönde etkilemiş görünüyor. Ayrıca pandemi etkisi ortadan kalkınca diğer ülkelerdeki aşağı yönlü seyir de çevrimiçi geçirilen süreyi doğal olarak aşağı çekti.
Hangi ülke ne kadar çevrimiçi zaman geçiriyor?
Rapor, ülke bazlı çevrimiçi kalma istatistiklerine de yer veriyor. Buna göre 9 saat 38 dakika ile Güney Afrika, listenin başında yer alıyor. Güney Afrika’yı 9 saat 32 dakika ile Brezilya, 9 saat 14 dakika ile Filipinler, 9 saat 1 dakika ile Arjantin ve Kolombiya, 8 saat 36 dakika ile Şili, 8 saat 7 dakika ile Meksika, 8 saat 6 dakika ile Malezya ve Tayland, 7 saat 57 dakika ile Rusya ve 7 saat 42 dakika ile Endonezya takip ediyor. Görüldüğü gibi gelişmiş ülkelerden hiçbiri listenin ilk 10 sırasında yer almıyor. Raporda dünya ortalaması ise 6 saat 37 dakika olarak gösteriliyor.
Türkiye’de çevrimiçi kalma süresi ne kadar?
Rapor, ülkemizde çevrimiçi geçirilen zaman istatistiklerine de yer veriyor. Buna göre ülkemizde çevrimiçi geçirilen zaman süresi 7 saat 24 dakika. Bu da bizi listenin 15’inci sırasına yerleştiriyor.
Ülkemizin önünde, Avrupa ülkelerinden 7 saat 37 dakika ile sadece Portekiz bulunuyor. Yani ülke olarak hem dünya, hem de Avrupa ortalamasının üzerinde bir çevrimiçi zaman geçirme süresine sahibiz.
Listede ABD 6 saat 59 dakika ile 20’nci sırada, İsveç 6 saat 2 dakika ile 29’uncu sırada, Yunanistan 6 saat ile 30’uncu sırada yer alıyor. Avrupa’nın en gelişmiş ülkesi Almanya’da çevrimiçi kalma süresi 5 saat 12 dakika iken, Fransa ise 5 saat 26 dakika çevrimiçi kalma süresine sahip.
Listede Japonya’nın durumu dikkat çekici görünüyor. Çünkü teknolojinin beşiklerinden biri olan Japonya’da bir günde çevrimiçi kalma süresi sadece 3 saat 45 dakika.
Uzmanlar, insanların günde ortalama 8 saat uyuduğunu söylüyor. Yani insanların uyku dışında kalan zamanı ortalama 16 saat. İstatistikler, insanların bu 16 saatin azımsanmayacak bir kısmını internette geçirdiğini gösteriyor. Yani internet, hayatı kuşatmış durumda. Bunda hiç şüphesiz gençlerin payı çok büyük. Yeni nesillerin “internet kuşağı” olarak adlandırılmasının bir nedeni de bu aslında.