Hemen şimdi!

Düşünün bir kere; Sivas hızlı treninin bir aylık biletleri nasıl iki saatte dolduruldu ise bu üç öneri de hayata geçirilirse bütün gençlerimiz bunlara hücum ederler. En azından benim kanaatim böyle, tercih sizin!

GENÇLER… Gençlerimiz… Aşağı yukarı onlar hakkında hepimizin ortak serzenişi şöyle: “Bizim gibi değiller, farklı şeylerle uğraşıyorlar. Bilgisayar, tablet ve telefonlarından başlarını kaldırmıyorlar. Yaşadıkları dönemde bizim yaşadığımız dönemlerdeki sıkıntıları görüp yaşamadıkları için çoğu zaman bizim anlattıklarımıza da inanmıyorlar, inandıramıyoruz. Hep aynı dönemi yaşadıkları için daha önceki dönemlerin ve iktidarların da aynı veya benzeri şekilde hizmetler verdiğini veya bundan çok da farklı olmadığını düşünüyor, buna inanıyorlar. Elimizde onlara o dönemleri anlatacak veya yaşatacak ne sinemamız var, ne de o dönemleri birebir anlatan dizi filmlerimiz mevcut. Bunlar yok, bari Japonlar veya Koreliler gibi çizgi filim sektörümüz olsaydı, maalesef o da yok. Dinlediğimiz müzikler bile çok farklı. Ne sanat müziği dinliyorlar, ne halk müziği. Varsa yoksa yabancı, Batı müziği…”

Geçmişi yaşatamıyor, anlatamıyoruz. Her biri bir kapalı kutu gençlerimizin. Ortak zaman ve ortak payda bulup medenice konuşamıyoruz ne yazık ki. Bir ev içinde her ferdin neredeyse sanal olarak ayrı bir dünyası, farklı ilgi alanları var maalesef. Ve bu anlattıklarımı artırdıkça artırabilir, listeyi sayfalar dolusu dert küpüne dönüştürebilirsiniz. Ancak bunun bize veya yavrularımıza ne faydası olacak, bilemiyorum.

Elbette geçmişi yaşatıp anlatabilmek önemli ve uğraşmaya değer. Saygı duyulmalı. Emek verenlere ayrıca sonsuz hürmetimiz var. Ancak farklı bir yol denesek?

Meselâ çocuklarımızı ileriye doğru yöneltsek? İlgilerini çekecek tarzda önlerine yeni aktiviteler koysak? Canla başla içinde olmak isteyecekleri şeyler oluştursak, ne dersiniz?

“Ne yapabiliriz?” dediğinizi duyar gibiyim.

Yapılabilecek olan şeylerden bazıları yapılıyor, bunun en güzel ve ilgi çekici örneklerinden biri Teknofest. Gençlerimiz için müthiş deneyimler, aktiviteler ve yarışmalar var. Gittikçe çok daha fazla ilgi çekiyor; tüm gençlerin gözü kulağı orada. Ancak Teknofest’e isteyen tüm gençlerimizin ulaşma imkânı mevcut değil ne yazık ki. Gençler için haberlerden, video ve tanıtımlardan ulaşmak yeterli olmuyor.

İlk Teknofest 20-23 Eylül 2018’de İstanbul Havalimanında gerçekleşmişti. 2019 yine İstanbul’da, 2020 Gaziantep’te, 2021 İstanbul’da, 2022 Samsun’da ve 2023 bu yıl da yine İstanbul’da… Yani anlatmaya çalıştığım şu: Gençler sadece İstanbul’da yaşamıyorlar!

Meselâ ben, 60 yaşında bir genç olarak çocuklarımı alıp Teknofest’e İstanbul’a mı gitmeliyim? Şahsen imkânlarımı zorlar, bir şekilde giderim. Ancak gitmeyi arzulayıp gidemeyen milyonlarca gencimiz var. Yıllarca Teknofest etkinliklerinin kendi illerine gelmesini mi bekleyecek böyle bir heyecan yaşamak için gençlerimiz? Meselâ biz, Ankara’ya gelsin diye kaç sene bekleyeceğiz? Ülkemizin, gençlerimizin bu kadar zamanı var mı ki sahi?

Tabiî bir de Türk cumhuriyetleri ve İslâm ülkeleri var önümüzdeki hedefler arasında. Azerbaycan çok güzel bir örnek, ancak burada kalmaması gerekir. Burada sitem ya da şikâyet ettiğimi düşünmeyin, alternatif teklifler de getirmek üzere bu girişi yapıyorum. Yoksa bu etkinliği düşünen, tasarlayan ve finanse eden herkesi saygı ve takdirle anmayı üzerime bir görev biliyorum. Rabbim emeği geçenlerden ebeden razı olsun!

***

Bizim sunacağımız tekliflere ilâvelerinizi alabilirsek mükemmel olur. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Bayraktar Ailesi ve ilgili tüm kurum ve kuruluşların masalarına ulaştırmış olalım. Sunmak bizden, ilgi sizden, güzel neticeler Rabbimizden inşallah…

***

Öncelikle imkânları ve nüfus yoğunluğu çok fazla olduğu için İstanbul’umuzun hakkını yemek istemeyiz, ancak diğer illerimize de imkân ve fırsat tanınması gerekir. Kanaatimiz ve temennimiz bu yönde. Bundan sonraki yıllarda öncelikle olabildiğince diğer illere yer verilmeli.

Birçok yarışma ve etkinlik düzenleniyor Teknofest’te. Bu etkinliklerin bazılarını Anadolu ve Trakya’daki diğer illerde değişik zamanlarda yapmak üzere dağıtılması mümkün olmaz mı?

Teknofest’te sergilenen savunma sanayii ürünlerimizin farklı zaman ve farklı mekânlarda sergilenmesi mümkün. O illerdeki gençlerimizin de çıplak gözleri ile görüp elleri ile dokunduklarında hevesleri ve ilgileri çok daha fazla artacak ve belki onlar da ileride bu faaliyetlerin birinin içinde bulunacaklar. Her bir yeni savunma sanayii ürünümüz farklı illerde sergilenirse, aşağı yukarı üç beş yılda tüm ülke sathında gençlerimize ulaşmış oluruz.

Meselâ en uzak tarih olarak bir sonraki genel seçime kadar parça parça da olsa tüm illerde bu mümkün. Çok mu hayalciyim? Hayâl kurmadan yenilik ortaya çıkmaz.

Meselâ 10 adet Bayraktar TB-2 on ayrı ilde birer ay ziyarete açılsa? Daha da ileri gideyim, birer simülatör imkânı sunulsa ve gençlerimiz internet üzerinden hangi gün ve saatte bu simülatörlerle gerçeği aratmayan sanal ortamlarda deneyimleme imkânı bulsa nasıl olur? Bu simülatörlerle meselâ Kızılelma’yı TCG Anadolu gemimize indirip kaldırsa, Atak-2 ile bir sanal deneyim yaşasa, nasıl olur? Nereden bakarsanız bakın, müthiş olur!

Sınırları biraz daha zorlayalım isterseniz… Meselâ 81 ilde Togg marka araçlara, satın alma imkânı olmayıp ehliyeti olan gençlerimize, bir sürücü kursu hocası nezaretinde kullanım imkânı sunulsa, ne olur? Müjdesi verilir Cumhurbaşkanımızca, seçimden sonra da bu fırsat sağlanabilir. Müthiş olur, değil mi? Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm gençlerinin dikkati bir anda buna yönelir. Herkes sıraya girer. Kendisine gelecek sırayı beklemeye başlar. Ve “Yaparsa Cumhurbaşkanımız yapar” mottosu bir defa daha hayata geçirilir. Olmayacak bir şey mi söylüyorum ben?

Bir diğer konu da şu: Gençlerimiz bir şeyler yapılırken “Bize de sorulsa, bizim de fikrimiz alınsa” diyorlar. Gençlerimizin fikirlerinin alınıp uygulandığı konular hayata geçirilse, gençlerimiz ve ülkemiz için nasıl olur? Meselâ, “Ülkemizin filanca bölgesindeki petrol kuyusundan elde edilecek geliri nerelerde kullanalım?” diye internet ürerinden sorulsa ve gençlerimizin fikirleri alınsa, en fazla istenenler uygulansa? Meselâ yüzde 33’ü öğrenci burslarına, yüzde 27’si gençlere sunulacak teşviklere, yüzde 18’i başka bir konuya, kalan kısım da gençlerin en çok istediği diğer alanlarda kullanılsa, nasıl olur? Bu teklifimiz üç gün içinde hayata geçirilip uygulanabilir. Seçimden önce gençlerimizin ilgisi bir anda bu konulara döner. Seçime kadar tüm günleri doldurmuş oluruz gerçek bir gündemle Allah’ın izniyle.

Düşünün bir kere; Sivas hızlı treninin bir aylık biletleri nasıl iki saatte dolduruldu ise bu üç öneri de hayata geçirilirse bütün gençlerimiz bunlara hücum ederler. En azından benim kanaatim böyle, tercih sizin!

Gelecekte daha çılgın ancak uygulanabilecek diğer fikirler de buluşmak üzere… Allah’a emanet olun.