Hayat giderek daha fazla mobilleşiyor

İstatistikler tüm yaş gruplarında internete bağlanma hususunda kadın kullanıcıların erkek kullanıcılardan daha fazla cep telefonunu tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu da kadınların her geçen gün mobil dünyada daha fazla özne olduğuna işaret ediyor.

WE Are Social ve Hootsuite’nin ortaklaşa hazırladığı “Dijital 2022 Temmuz Küresel İstatistik Raporu” yayınlandı. Rapora göre, dünya nüfusu yaklaşık 66 milyon artışla 7,98 milyara ulaşmış durumda.

8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun 5,34 milyarı mobil kullanıcı. Yani dünya nüfusunun yüzde 67’si, bir başka ifadeyle üçte ikisinden fazlası cep telefonu kullanıyor.

Geçen yılın aynı dönemine göre mobil kullanıcı sayısı 93 milyon kişi artış göstermiş. İnternet kullanıcılarında da geçen yılın aynı dönemine göre 178 milyon kişilik bir artış söz konusu. Son bir yılda internet kullanan toplam kişi sayısı 5 milyarı aşarak 5,03 milyara ulaşmış durumda. Yani internet kullanıcı sayısı dünya nüfusunun neredeyse üçte ikisini kapsıyor.

Sosyal medya giderek daha fazla hayatın merkezine yerleşiyor

Sosyal medya kullanıcıları da geçen yılın aynı dönemine göre 227 milyon kişi artarak 4,7 milyara ulaşmış durumda. Bu da demek oluyor ki, dünyada internet kullanan 5,03 milyar insanın yaklaşık yüzde 94’ü aynı zamanda sosyal medya kullanıyor.

İstatistiklerde mobil kullanıcı sayısındaki artış, nüfus artış sayısının yaklaşık bir buçuk katı kadar. İnternet kullanıcı sayısındaki artış da mobil kullanıcı sayısındaki artışın yaklaşık iki katı. Toplam nüfus artışındaki sayının ise neredeyse 3 katına denk geliyor.

Sosyal medya kullanıcı sayısındaki artış ise internet kullanıcı sayısındaki artışın neredeyse bir buçuk katına ulaşmış durumda. Sosyal medya kullanıcı sayısındaki artış, mobil kullanıcı sayısındaki artışın ise iki buçuk katı. Sosyal medya kullanıcı sayısındaki artış ise toplam nüfus artışının yaklaşık 4 katına ulaşmış durumda.

Bu tabloya bakınca, sosyal medya kullanıcı sayısının her geçen gün hızla arttığını görüyoruz. Bu da sosyal medyanın etkisinin hem bireysel, hem de sosyal yaşamda giderek daha fazla etkiye sahip olduğuna işaret ediyor.

Cep telefonları kadınlara mobil dünyanın kapılarını aralıyor

Raporda kullanıcıların internete ve sosyal medyaya bağlanma istatistiklerine de yer veriliyor. Buna göre, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterse de genç kadınların yaşlı erkeklere kıyasla daha fazla internete bağlandıkları görülüyor.

Z kuşağı kadınları, internette geçirdikleri zamanın yüzde 60’ından fazlasını telefon üzerinden sağlıyor. Buna mukabil “sessiz nesil” de denilen Baby Boomers kuşağının erkeklerinin telefonla internete bağlanma oranı yüzde 45’te kalmış durumda.

Yaş oranı düştükçe cep telefonuyla internete bağlanma sayısı artıyor. Buna göre 16-24 yaş aralığında internete cep telefonuyla bağlanma oranı erkeklerde 57,2 iken kadınlarda bu oran yüzde 61 düzeyine ulaşıyor. Yani genç kadınlar cep telefonunu internet için daha çok kullanıyorlar.

25-34 yaş aralığında bu oran erkeklerde 54,7 iken kadınlarda ise yüzde 58’a ulaşmış durumda. 35-44 yaş aralığında da durum değişmiyor. Bu yaş aralığındaki oran erkeklerde yüzde 53,8 iken kadınlarda bu oran yüzde 58,1’e dayanıyor. 45-54 yaş aralığında da kadınlar erkeklerden daha fazla cep telefonuyla internete bağlanıyor. Bu yaş grubunda kadınlar yüzde 54 oranına sahipken erkeklerdeki oran yüzde 50,7 seviyesinde kalıyor.

55-64 yaş aralığında ise kadınların cep telefonu ile internete bağlanma oranı yüzde 48,7. Erkeklerin oranı ise yüzde 44,8 ile en dipte görünüyor.

İstatistikler tüm yaş gruplarında internete bağlanma hususunda kadın kullanıcıların erkek kullanıcılardan daha fazla cep telefonunu tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu da kadınların her geçen gün mobil dünyada daha fazla özne olduğuna işaret ediyor.

Rapor, mobil alanların hızından haber kaynağı tercihlerine kadar çok sayıda veri içeriyor. Bu verileri sonraki yazılarda yorumlamaya devam edeceğiz…