Haçlı Seferlerinin dijital ayağına karşı koymak (1): Sosyal ağlar

İnternette ne arandığı, ne zaman arandığı gibi “her şey” tam anlamıyla kayıt altına alınmaktadır. Bu yönüyle dijital teknolojide gezinmek ve internette arama yapmak, karda yürümekten çok daha fazla iz bırakmaktadır. Kardaki iz, güneş ışığıyla silinir ancak internette bırakılan iz hiçbir zaman silinmez!

BİLİMSEL bilginin ortaya koyduğu evrensel veriler ışığında, insan hayatını kolaylaştırmak, desteklemek veya iyileştirmek için ortaya konulan çözümlere “teknoloji” denir. Bu çözümler yardımıyla üretilen araç gereçler de teknoloji ürünleridir.

İnsanın kendisine yetersiz kaldığı yerde çâre, yöntem ve tedbir araması olarak bilinen Arapça “hîle” kelimesinin çoğulu “hiyel” olup, “makine bilgisi” ya da “mekanik teknoloji” anlamında da kullanılmıştır.

Günümüzde ise makinelere insanın istediği işleri yaptırmak fonksiyonuna dayalı yeni yöntemler geliştirilmiştir. Bunun temelinde yatan iş, özellikle maddeden elektrik akımı geçmesi ve geçmemesi durumu göz önüne alınarak yapılmaktadır. Bu işin özünde de maddenin aslına dönme özelliği yatmaktadır. Maddeye uygulanan dış etken kaldırıldığında madde ilk hâline dönmeseydi, teknoloji bu kadar ilerleyemezdi.

Madde ve bileşenlerine bu işi belli donanım, kod ve programlamalar yardımıyla yaptırma işine “yazılım” denir. Diğer bir isimle “programlamak”… Bunun omurgası ise insan dilinin makine diline çevrilmesinden başka bir şey değildir.

Elektronik devre elemanlarından akımın geçmesine (var, 1) ve akım geçmemesini (yok, 0) ifade eden sayıları temel alan teknoloji ise “dijital teknolojidir”.  Bu teknolojinin en yaygın olarak kullanıldığı yerler; bilgisayar, cep telefonu, tablet ve özellikle sağlık alanındaki cihazlardır.

Bu dijital teknolojinin en içselleştirildiği alan ise İHA ve SİHA’lardır. Bunların başarısı insanımızın göğsünü kabartıyor. Peki, İHA ve SİHA’lara nereden gelmiştik? Paramızla bile İsrail ve Amerika’dan İHA alamamanın sonucunda…

Bugünse İHA ve SİHA’lar gurur kaynağımız! Yani yerli ve millî olarak üretilen bu teknolojik ürünle gurur duyuyoruz.

Özellikle manyetik yapılı sistemlerin aslına dönmesi esasına dayalı kayıt sistemleri (MRAM), bilginin depolanmasındaki kayıt alanı problemini çözmüş dudumdadır. Bu sistemlerin ABD tarafından ticârî olarak satılmadığını burada belirtmek gerekir. Bunun yerine, daha az miktarda bilgiyi depolayan hard disk ve flash bellekler yaygın olarak kullanılmaktadır. 15 Temmuz sürecindeki ihanet çetesinin ABD’ye götürdüğü bilgiler, CIA kontrolündeki işte bu MRAM sistemlerinde kayıtlıdır!

Günümüzde “dijital teknoloji” deyince akla ilk gelen, internet ve internet teknolojileridir. Bunların içinde en popüler olanları bloglar, wikiler, podcastlar, forumlar, içerik toplulukları ve mikrobloglar gibi sosyal ağlardır.

Toplum olarak dijital teknolojiye çok kolay ayak uydurduk. Çünkü düşünme melekesini, dijital teknoloji ürünü olan “akıllı cep telefonlarına” bıraktık.

Günlük işlerde çok basit bir kelime için bile cep telefonlarına bakılmaktadır.

İnternette ne arandığı, ne zaman arandığı gibi “her şey” tam anlamıyla kayıt altına alınmaktadır. Bu yönüyle dijital teknolojide gezinmek ve internette arama yapmak, karda yürümekten çok daha fazla iz bırakmaktadır. Kardaki iz, güneş ışığıyla silinir ancak internette bırakılan iz hiçbir zaman silinmez!

Bu veriler kötü niyetli birilerinin veri elde etmesi için paha biçilmez bir bilgi hazînesi olarak görülmektedir. Bu yönüyle sosyal ağların masum birer iletişim aracı olduklarını söylemek güçtür.    

Sosyal ağlar, kişinin “ego/benlik” duygusundan beslenir. Beğenilmek, devlet büyükleriyle fotoğraf çekilip paylaşmak, takdir görmek, dikkate alınmak, izlenmek, alkışlanmak gibi hislerin hepsi, içimizdeki “çocuğa” hitap etmektedir. Bu da şu anlama geliyor: Anadolu’nun aziz kültüründe bulunan tevazu ve alçakgönüllülük gibi güzel özellikler, yerini kibir, gurur ve kendini beğenmeye bırakıyor.

Diğer bir ifadeyle, dijital teknolojinin sosyal ağları, insanımızın kültürünü dönüştürüyor ve art niyetli bazı Batılı kişiler, Anadolu irfânını sonlandırmak amacıyla “Sosyal Haçlı Seferi” düzenliyorlar. Bunun için acilen yapılması gereken ilk işlerden biri, Batı’nın icat ettiği dijital teknoloji araçlarını Anadolu irfânı için kullanılışlı hâle getirmektir.

Bunun için de, Anadolu’nun İslâm ile yoğrulmuş kültürünü dijital çağın gereklerine uygun biçimdeki içeriklerle doldurmalıyız. Bu iş için geciktik lâkin zararın neresinden dönersek kârdır.