Gökten altı yüz elma düştü

İpi göğüslemeyi başaran isimler, gökten düşen altı yüz elmaya ulaşmak, pardon genel kurulda adına tahsis edilen ceylan derili koltuğa oturmak, altın rozeti takmak ve 5 yıl boyunca kullanacağı makam odasına kurulmak için mazbatasını alarak, aile bireyleri ve partili yol arkadaşlarıyla birlikte TBMM’ye intikal edecekler.

HİLKATİN hikmeti gereği ilk insan ve ilk peygamber rolü verilen Hazreti Âdem (as) ve kürek kemiğinden yaratılan Havva Anamıza dünya sürgünü yaşatan ve yeryüzüne düşen, ilk elmaydı. Haram olması hasebiyle yaklaşılmaması gereken ağacın meyvesinden söz konusu ikili, kendilerine yılan suretinde yaklaşan şeytan tarafından onu yemeye zorlanıp ikna edilince cezaî müeyyideye tâbi tutularak nimet yurdundan kovuldu.

Nedametle silkelenen Hazreti Âdem (as) ve Havva, kendilerini yaratan Allah tarafından affedildi. Yaşam döngüsü devam etti, ağaçlar ve meyveleri de insanlar gibi çoğalmaya başladı ve hilkatin üzerinden binlerce yıl geldi geçti.

Hikâyenin besmelesi

İngiltere’nin Grantham kasabasında bulunan ve millî miras olarak ilân edilerek “kent çiçeği” adı verilen ağacın dalından kopan bir meyve, İngiliz bilim insanı Sir Isaac Newton’un önüne, günümüzden üç buçuk asır önce düşmüş ve ünlü fizikçinin birçok bilimsel buluşa imza atması için ona ilham vermişti. Newton’un başına talih kuşu gibi inen ve yerçekimi kanunlarını keşfetmesine yardımcı olan elma, sonrasında çoğaldı ve üç oldu. Öyle ki, masallarımız, “Bir varmış, bir yokmuş; evvel zaman içinde, kalbur saman içinde. Babam ninemin beşiğin tıngır mıngır sallar iken memleketin birinde…” cümlesiyle başladı, sonunda ise gökten üç elma düştü. Sıra, düşenlerin pay edilmesine gelmişti. O günden beri masallar, “Biri sana, biri bana, biri de tüm iyi insanlara olsun” iyi dileğiyle hitama erdi.

Silikon Vadisi’nin lokomotifi Apple’nin kurucularından Steve Jobs’un, şirketin logosunda bulunan ısırılmış elma hakkında ortaya iki farklı fikir atılır: İlki, Âdem ile Havva hikâyesinde geçen elmanın göz önüne alındığıdır. İkincisi ise, Alan Turing isimli bir çalışanın, intihar etmek için bir elmayı zehirledikten sonra aldığı bir ısırık sonrası ölmesinden kaynaklandığıdır.

Anlamı ne olursa olsun, Apple’nin ilk logosu Ronald Wayne’ye aittir ve Newton’un kafasına düşmesi sonucu kendisine “Yerçekimi Kuramı”nı nasip eden elma figüründen oluşur.

Bundan 103 yıl önce, 23 Nisan Cuma günü, Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebûsan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan Meclis, yaşanan zorluklar ve aşılamayan badireler nedeniyle 115 milletvekilinin katılımıyla bugünkü başkent Ankara’nın Ulus semtinde yer alan Hacı Bayram Camiî'nde kılınmış Cuma namazının akabinde dualar eşliğinde açılmıştı.

Elmalar yıllar yılı arttı. Önce 450’ye yükseldi, nihaî olarak da 600 sayısına ulaştı. 14 Mayıs tarihinde tarihin en önemli irade tercihine sahne olacak 2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, aynı zamanda TBMM çatısı altında 28’inci dönem çalışmalarına katılacak 600 vekil belirlenecek.

İpi göğüslemeyi başaran isimler, gökten düşen altı yüz elmaya ulaşmak, pardon genel kurulda adına tahsis edilen ceylan derili koltuğa oturmak, altın rozeti takmak ve 5 yıl boyunca kullanacağı makam odasına kurulmak için mazbatasını alarak, aile bireyleri ve partili yol arkadaşlarıyla birlikte TBMM’ye intikal edecekler.

Sonucunun seçime katılan adaylar, ittifaklar ve partililer kadar ülkemiz ve milletimiz adına şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

Altı yüz elma için yarışan aday adayı sayısı AK Parti, CHP, HDP/Yeşil Sol, MHP ve İyi Parti için 17 bin beş yüz civarında olurken, Meclis’te vekili bulunan Türkiye İşçi Partisi, Demokrat Parti, Memleket Partisi, Saadet Partisi, Yenilik Partisi, Zafer Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi’ni baz aldığımızda 20 bine, seçime katılacak toplam 24 partiyle birlikte yaklaşık iki katına ulaştı.

YSK tarafından 2023/549 sayılı kararıyla açıklanan geçici aday listesinde 24 siyâsî partinin 152’si bağımsız aday olmak üzere toplam 13 bin 93 milletvekili adayının yer aldığını görüyoruz.

Adayları eğitimleri üzerinden üç gruba ayırdığımızda, bin 311’nin ilk, 5 bin 191’nin orta, 6 bin 591’inin ise yükseköğrenime sahip olduğu görülüyor.

Dokunulmazlık zırhından evvel dokunmak

En yaşlı üyenin başkanlık edeceği ilk oturumda yapılacak yemin metnine sadık kalmalarını tavsiye ederek, tek gayelerinin ülkeye ve millete hizmet etmek olduğuna, Anayasa’ya, kanunlara ve iç tüzüğe bağlı kalacaklarına, adaletten ayrılmayacaklarına, millî menfaatleri her şeyin üstünde tutacaklarına, vatanın bölünmez bütünlüğüne halel getirmeyeceklerine, al bayrağa, İstiklâl Marşı’na, Misak-ı Millî’ye, şühedaya, Kur’ân-ı Kerîm’e ve ezana el, kol ve dil uzatmayı bırakın, buna cüret edenlere hak ettiğini göstereceklerine, ülkeyi bolluk ve bereket dolu yarınlara ulaştırma gayreti ve azmi içinde olacaklarına, ticaretten sanayiye, bilim ve teknolojiden ulaşıma, tarımdan hayvancılığa, eğitimden kültüre ve spordan sanata kadar tüm alanlarda şimdiye dek yapılan yatırımları daha ileriye taşıyacaklarına, Genel Kurul çalışmalarında kendi aralarında yaka paça olmadan, kavgaya tutuşmadan Meclis’in itibarını zedelemeyeceklerine, siyaset ahlâkına katkı sunacaklarına, millî ve manevî değer ve dinamiklere karşı saygılı olacaklarına,  insan haklarına sadık kalacakları kadar hayvan haklarına da aynı saygıyı göstereceklerine, çevreyi ve şehirleri güzelleştirip koruyan yenilikleri takip edeceklerine, adam kayırmayacaklarına, seçim bölgesinin sorunlarına çözüm bulma uğruna geceyi gündüze katacaklarına, gelecek nesillere müreffeh bir ülke bırakma gayreti içinde olacaklarına aklen ve kalben inanmak istiyorum.

Aksi takdirde, yasak elmadan tatma meyli gösteren Âdem ile Havva’nın başına gelen ve Aden cennetinden kovulmalarına benzer bir sonuç doğurur Hakk ve halk katından kovulmaları.

Sonuç olarak, gökten düşen 600 elmaya sahip olma ayrıcalığıyla donatılacaklar; ağaca da, meyvesine de iyi bakmalılar.

Gökten altı yüz elma düştü. Tamamı, 2022 yılı verilerine göre toplam 85 milyon 279 bin 553 bireyden oluşan ülkemiz insanına pay olsun.