Gençler üniversitelerini özlediler

Evde sıkılan gençler HES kodunu alıp soluğu alışveriş merkezlerinde almış gibiydi. Haksız da sayılmazlar doğrusu, kim sıkılmadı ki evlerde?

ÜNİVERSİTELERİN uzaktan eğitim süreci devam ediyor. Kimi üniversite öğrencisi, kazandığı okulu henüz görme imkânı bile bulamadı. Kimisi ise, arkadaşları başta olmak üzere, okullarının amfilerinden bahçesine varıncaya kadar kampüslerinin özlemi içerisinde...

Dünyada, UNESCO verilerine göre Ocak ayı sonu itibarıyla 99 ülkede okullar tamamen açık; 48’inde bu durum kısmen açıkken, 31 ülkede ise tamamen kapalı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, bir süredir uygulanan tedbirlerle ilgili artık vaka sayılarına göre yerinde karar dönemine geçilecek. Eğitim açısından bu uygulama belki çok daha önceden gündeme gelmeliydi.

Henüz birkaç gün önce, yaklaşık bir yıl aradan sonra alışveriş merkezine gittiğimde, okulda olması gereken gençlerin vakit geçirmek için gezindiklerini gördüğümde ben de “Okullar bir an önce açılmalı” diyenlerden oldum.

Evde sıkılan gençler HES kodunu alıp soluğu alışveriş merkezlerinde almış gibiydi. Haksız da sayılmazlar doğrusu, kim sıkılmadı ki evlerde?

Üniversitelerin bahar dönemi için nasıl bir yol izleyecekleri henüz netlik kazanmış durumda değilken, YÖK, Sağlık Bakanlığı’ndan üniversitelerde 2020-2021 bahar döneminde yüz yüze öğretime geçilmesi ile ilgili acil görüş bildirmesini talep etmişti.

Geçen hafta YÖK, uzaktan sürdürülen eğitim ve öğretimin değerlendirilmesi amacıyla üniversitelerdeki öğrenci ve akademisyenlere yönelik anket çalışması yaptı.

3 milyonun üzerinde öğrenci ve 170 binden fazla akademisyene gönderilen ve pandemi sürecinde uzaktan eğitimin verimliliğine yönelik yapılan anketin temel iki maddesi şöyle: 2020-2021 eğitim yılının bahar döneminde eğitim sürecinin nasıl olmasını tercih edersiniz? Pandemi sonrası -uygulamalı dersler dışında- eğitim sürecinin nasıl olmasını tercih edersiniz?

YÖK bu anketin verilerini Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağını belirtmişti.

“Öğrenciler bahar döneminde okulları ile buluşacak mı, yoksa bu dönemi de kampüse uğramadan mı bitirecek?” derken,

16 Şubat günü yapılan Bilim Kurulu toplantısından öğrenciler için sevindirici karar çıktı. 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar dönemi için birçok üniversitede karma eğitim modeli kararı alındığı bildirildi. Teorik dersler çevrimiçi, uygulamalı dersler ise yüz yüze yapılacak.

Üniversitelerde bulaş riskinin alışveriş merkezlerinden fazla olmadığını düşünüyorum…