Geleceğe mirasımız tohumlar

“Tohum” deyip geçemeyiz öylece. Bir tohumla başlar bütün iyilikler ve kötülükler, çirkinlikler ve güzellikler. Bu nedenle tohum atarız toprağa, fikirlere, yüreklere ve hayâllere. İşte o bir tohum barındırır içinde geçmişimizi, günümüzü ve geleceğimizi!

TOHUM, toprağa gömülüp uygun koşullar sağlandığında bir bitkiye dönüşen hayat özüdür. Ufacık tohumlar toprağın bağrına sığınıp yağmur damlalarıyla buluştuğu zaman mucize gerçek olur ve güneşe “Merhaba” der minik filizler.

Anadolu’da on bin yıl önce başladı tohumun serüveni. İnsanoğlunun hayatına girmesiyle avcı ve toplayıcı toplumlar yerleşik yaşama geçtiler. İnsanlık tarihiyle birlikte tarım da değişti ve gelişti. Ancak son yıllardaki araştırmalar, hazırlanmak ve yüzleşmek zorunda olduğumuz küresel bir gıda felâketine dikkatlerimizi çekmeye başladı.

Tohum olmaz ise temel gıdalarımızın hiçbiri olmaz. Gıdasız kaldığımızda ise Dünya’daki canlı yaşamı tehlikeye girer. Bu nedenle Dünya ulusları ve elbette ülkemiz tohumların korunması için bireysel ve ortak çalışmalar yürütmektedir. Birçok ülke kendi içinde tohum bankaları kurmaktadır. İçlerinden en çok bilineni, 2008 yılında, Norveç’in kuzeyinde kurulan çok uluslu “Svalbard Küresel Tohum Deposu”dur.

Ülkemiz hem biyolojik çeşitlilik, hem de geçmişi binlerce yıla dayanan bitki kaynakları açısından çok zengin bir ülke. Yapılan araştırmalar 10 binden fazla bitki türünü topraklarımızda barındırdığımızı gösteriyor. Yüzde otuz beşi endemik olan bu bitki türleri maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu tehlikenin önüne geçebilmek için bitkilerin tohumları gen bankalarında saklanıyor. Bunun temel amacı, tohumları, ilk günlerinde olduğu gibi genetiğine müdahale edilmemiş hâliyle uygun koşullarda saklamaktır. Buralarda saklanan özgün tohumlar sayesinde, ileride değişebilecek ortam ve koşullara uygun yeni çeşitlerin ıslahının da yapılması hedefleniyor.

Ülkemizde bugün Ankara ve İzmir’de olmak üzere iki tane tohum gen bankası bulunuyor. Bunun yanı sıra 18 adet de arazi gen bankasına sahibiz. 2010 yılında kurulan “Türkiye Tohum Gen Bankası”, 250 bin tohum saklama kapasitesine sahip. Türkiye Tohum Gen Bankası aynı zamanda dünyadaki en önemli on gen bankası arasında gösteriliyor. Her iki tohum gen bankasında yaklaşık 3 bin beş yüz türe ait 110 bin civarında tohum örneği bulunuyor. Bu tohumlar özel depolarda, son teknolojiye sahip imkânlar kullanılarak muhafaza ediliyor.

Gen bankalarının genel amacı, genetik çeşitliliği muhafaza etmek. Fakat olası bir küresel âfete karşı “Nuh’un gemisi” rolünü de üstlenebileceği göz ardı edilmemeli. Belki de bu yüzden gen bankalarında en fazla arpa ve buğday tohumlarının saklandığı görülüyor.

Bunun yanı sıra, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2017 yılında başlattığı ve yürüttüğü “Ata Tohumu Projesi” gün geçtikçe gelişiyor. Genetiğine müdahale edilmemiş, doğurgan, sürekli ve sürdürülebilir tohumlar “ata tohumu” olarak adlandırılıyor. Projenin başlangıcından günümüze kadar “Yerel Tohum Buluşmaları” kapsamında vatandaşlarımız tarafından bini aşkın tohum bağışı yapıldı. Toplanan tohumlar, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı uzmanlar tarafından incelenip hazır hâle getirildikten sonra tekrar üreticilerle buluşturuluyor.

Bugüne kadar TAGEM uzmanlarınca 56 farklı yerel tohum türü incelemeye alındı. Bunların bir kısmının hâlen proje kapsamında, tanımlama ve kayıt altına alma işlemleri devam ediyor.

“Tohum” deyip geçemeyiz öylece. Bir tohumla başlar bütün iyilikler ve kötülükler, çirkinlikler ve güzellikler. Bu nedenle tohum atarız toprağa, fikirlere, yüreklere ve hayâllere. İşte o bir tohum barındırır içinde geçmişimizi, günümüzü ve geleceğimizi! O hâlde sahip çıkmamız gereken, yalnızca mümkün olduğu kadar zengin çeşitliliğe sahip ve verimli hububat tohumları değil, bizi biz yapan, bize atalarımızdan yadigâr ve bizden sonraki nesillere bırakacağımız mirasımızdır!

 

Kaynaklar

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tarlabitkileri/Menu/100/Turkiye-Tohum-Gen-Bankasi

https://interaktif.trthaber.com/tohum/tohum-gen-bankalari/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Svalbard_K%C3%BCresel_Tohum_Deposu