GameStop mu etti?

Birçok alanda savaşlar devam ediyor. Büyük güç denilen ABD de dâhil birçok ülke, borç içinde yürümeye çalışıyor. Gelişmiş dediğimiz ülkelerdeki müreffeh yaşamlar kırmızı alârm veriyor!

ABD Dallas merkezli oyun ve oyun aparatları satıcısı GameStop hisseleri 2019 yılında 4 dolara kadar düşerek tabanı gördü ve bir yıldan fazla bu seviyelerde seyreden şirket, yüzlerce mağazasını kapatacağını açıklamıştı. Doksanlı yıllarda Teksas’ta kurulmuş ve 2000’li yılların başında halka arz edilmişti.

Oyunları sadece fiziksel kopya olarak satan ve 37 yıllık geçmişe sahip GameStop mağaza zincirinin hisseleri, Ağustos ayının ortalarından itibaren yeniden yükselişe geçti ve Ocak ayının son günlerinde yüzde bin 200 arttı. Bu artışla birlikte yaklaşık altı ay içinde şirketin hisseleri yüzde 8 bin artmış oldu…

***

İçinde bulunduğumuz an itibarıyla artık biliyoruz ki, internet ve teknolojik gelişmeler kitlelerin bir araya gelmesini çok hızlı hâle getiriyor. Bunun son örneği finansal piyasalarda yaşandı.   

2 milyondan fazla kullanıcısı olduğu bilinen sosyal medya plâtformu Reddit’te küçük yatırımcılar bir araya geldi ve örgütlendi. Reddit’te başlayıp diğer plâtformlara yayılan GameStop hisselerinin yükseleceğine dair oluşturulan haberler, hisse senedine ilginin artmasına neden oldu. Bu dalga, Elon Musk’un 27 Ocak’ta “Gamestonk” (oyun kârı) yazarak “WallStreetBets” forumunun linkini paylaşmasıyla birlikte daha da büyüdü. GameStop hisseleri patladı ve olay, borsa manipülasyonuna dönüştü!

Aslında zaman zaman birçok hissede çıkışların ve inişlerin olabileceği normali göz önünde bulundurulduğunda, hisselerin yükselişi pek de garipsenmeyecek bir durum. Peki, bu durumu farklı kılan neydi?

Hisse oranları Ocak ayının ortalarından bugüne 35 dolar civarından 400 doların üzerine çıktı. GameStop hisselerinin 2020 yılının başında 17 dolar olan fiyatı ile hayâli bile mümkün olmayan bir seviyeye geldiği açık ve net.

Öncelikle GameStop olayı için bir nevi “savaş” diyebiliriz. Küresel finans sistemini hedef alan bu savaş, GameStop hisseleri üzerinden bir grup küçük yatırımcının örgütlenerek profesyonel yatırımcılara karşı başlattığı “Küçük yatırımcı büyük finans kuruluşlarına karşı” algısının oluşmasına neden oldu.  

Reddit üzerinden örgütlenen ve güçlerini birleştiren küçük yatırımcılar, “hedge” fonlarını milyarlarca zarara uğrattılar ve Wall Street’te bir ilki yaşatarak büyük gol attılar.

Riskten korunma ya da serbest yatırım fonu olarak bilinen hedge fonları, çeşitli bireysel ve kurumsal yatırımcıların sahip olduğu fonların bir havuzda toplanması yoluyla oluşan finansal ortaklığı temsil eder.

Bir ilki yaşayan Wall Street, “Bu manipulatif hisse yükselişinin ardından başlayacak satışlar ile şirket hisselerinde sert bir düşüş olacak” dedi ve nitekim öyle de oldu. GameStop olayının çiçeği burnunda Başkan Biden ekibinin gündemine girmesiyle birlikte hisse satış işlemlerine kısıtlama getirildi. Yatırımcıların yalnızca hisselerini satabilecekleri, yeni pozisyon açamayacakları ve krediyle yapılan işlemlerin yavaşlatılacağı belirtildi. Bunun üzerine şirket hisseleri 29 Ocak itibarıyla gerilemeye başladı ve hisselerde yüzde 50’nin üzerinde değer kaybı oldu.

GameStop’un hemen ardından yeni hedef “gümüş” oldu. Gümüş alımına geçen küçük yatırımcı, gümüşün yüzde 11’in üzerinde artmasına neden oldu. Son sekiz yılın zirvesini gören gümüşün yükselişi fazla uzun sürmedi ve düşmeye başladı.

Evet, birçok alanda savaşlar devam ediyor. Büyük güç denilen ABD de dâhil birçok ülke, borç içinde yürümeye çalışıyor. Gelişmiş dediğimiz ülkelerdeki müreffeh yaşamlar kırmızı alârm veriyor! GameStop ile başlayan bu dalganın tüm dünyayı içine alacak bir hâle gelip devam etmesi durumu ise finans piyasalarındaki kuralların yeniden yazılmasına neden olacak gibi görünüyor.

Eğer GameStop olayını benzer nitelikteki yenileri takip ederse, bir an önce ekonomik sistemlerin kendilerini koruma altına alacak etkili mekanizmalar geliştirmeleri gerekecek. Görünen o ki, içinden geçtiğimiz pandemi günlerinin etkisiyle varlığını daha çok hissettiğimiz ekonomik yorgunluğun, sistemleri radikal değişikliklere zorlaması kaçınılmaz görünüyor.

GameStop olayı henüz çok yeni ama dev yapım stüdyoları konuyu anlatan film ve dizi için çalışmalara şimdiden başlamış. Benden söylemesi…

Büyük Türkiye olarak, bu değişim dönüşümlerden her daim güçlenerek çıkabilmek dileğiyle…

 

https://finanswebde.com/hedge-fonu-nedir/