Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (55)

Gece fotoğrafçılığında iyi fotoğraflar çekmek için bol bol deneme çekimleri yapmak gerekir. Deneme çekimlerinde özellikle pozlama değeri aralıklarının fotoğrafa nasıl etki ettiğine odaklanmak akıllıca olacaktır. Çünkü gece çekimi demek, nispeten uzun pozlama demektir.

GÜN doğumu ve gün batımı saatleri fotoğrafçılık açısından çoğu zaman en ideal saatler olarak adlandırılsa da günün hemen her saatinde mükemmel fotoğraflar çekmek mümkün. Hatta günün belli vakitlerine yoğunlaşılarak çekilen fotoğraflar, “tür fotoğrafı” olarak giderek daha fazla kabul görüyor. Bunlardan biri olan “gece fotoğrafları”, ışık ve harekete karşı ekstra dikkat gerektirmesinden dolayı fotoğrafçılık açısından özel bir yere sahip.

Gece fotoğrafçılığında ışık düşük olduğundan dolayı, var olan ışıktan maksimum düzeyde yararlanmak bile çoğu zaman yeterli olmaz. Bu noktada ışığa etki eden ISO ve enstantane değeri ayarları gibi ayarlar hayatî önem kazanır.

Ama gerek ISO, gerekse enstantane ayarında ideal aralıklar günün diğer vakitlerine göre daha kısıtlıdır. O nedenle gece fotoğrafçılığında bu ayarlar fotoğraf açısından hayatî öneme sahiptir. Bazen bu hassas ayarlar bile yeterli olmayabilir. Bu durumda yardımcı ışık kaynaklarına yönelmenin yanı sıra kompozisyon ile kurgu önem kazanır.

Örneğin ışığın çok yetersiz olduğu bir sokakta birini fotoğraflamak istediğinizde, kumlanma riskinden dolayı ISO değerini yükseltemeyebilirsiniz. Ya da uzun pozlama bile ideal kare için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda yardımcı ışık kaynakları kullanmak gerekebilir. Bu da mümkün olmazsa kadraja alınan nesne ya da özneyi ışığa yönlendirmeyerek veya ışığa göre açı değiştirerek durumu kompozisyon ile kurtarmak gerekir.

Gece fotoğrafçılığında iyi fotoğraflar çekmek için bol bol deneme çekimleri yapmak gerekir. Deneme çekimlerinde özellikle pozlama değeri aralıklarının fotoğrafa nasıl etki ettiğine odaklanmak akıllıca olacaktır. Çünkü gece çekimi demek, nispeten uzun pozlama demektir. 

Gece fotoğrafçılığında uzun pozlamalar zorunlu olduğundan, makinenin sabit kalması güçleşir. Bu da tripod kullanmayı zorunlu kılar. Onun için gece çekimlerinde iyi bir tripod temin edilmelidir. Ayrıca bazı durumlarda makineye dokunmak bile kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Bunun için makineyi uzaktan kumandayla yönetmek daha doğru olur. Bu anlamda gerekli aparatlar el altında bulundurulmalıdır.  

Gece fotoğraflarında ışığın yetersizliğinden dolayı kadraja alınan nesnelerin sınırları tam olarak fotoğrafa yansımayabilir. Bunun için kadraja alınan nesnelerin sınırlarını belli etmek keskinliği artırılabilir ya da özel bazı kurgular yapılabilir. Örneğin bir binayı fotoğraflıyorsanız, binanın köşesine binanın sınırlarını belli eden bir nesne koymak akıllıca olur.

Fotoğraflar çekildikten sonra etkiyi daha da artırmak için fotoğraf düzenleme programlarıyla fotoğraflar düzenlenebilir. Özellikle keskinlik ayarları bu şekilde yapılabilir.

Gece fotoğrafçılığını astronomi ya da uzay fotoğrafçılığı ile karıştırmamak gerekir. Astronomi ve uzay fotoğrafçılığında gökyüzündeki yıldızlar ve gök cisimleri fotoğraflanırken, gece fotoğrafçılığında bir sokak ya da bir gece manzarası fotoğraflanabilir.