Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (49)

Yıldız izi fotoğrafçılığı sabır isteyen bir türdür. Çünkü bazen yüzlerce fotoğraftan sadece birinde yıldız izini istenilen doğrultuda fotoğrafa aktarmak mümkün olabilir.

OLABİLDİĞİNCE gizemli ve sırlarla dolu olan gökyüzü, fotoğraf sanatının da en temel çalışma alanlarından birini oluşturuyor. Yıldız izi fotoğrafçılığı da bunlardan biri.

Hepimiz zaman zaman ışığın bir çember gibi gökyüzüne yansıdığı fotoğrafları görmüşüzdür. İşte o fotoğraflar, yıldız izi fotoğrafçılığının ürünü olan fotoğraflardır.

Dünya dönerken yıldızların eğik ışık izleri bir çember şeklinde uzun pozlamalarla fotoğrafa aktarılabilir. Yıldız izi fotoğrafçılığı da özü itibariyle budur.

Uzay fotoğrafçılığının bir alt dalı olarak değerlendirilebilecek yıldız izi fotoğrafçılığı, çıplak gözle gözlemleyemediğimiz yıldız izlerini yakalayabildiğimiz eşsiz bir fotoğrafçılık türüdür.

Yıldız izi fotoğrafçılığının çalışma saatleri, yıldızları temel aldığı için gece vakitleridir. Geceleri ışık miktarı düşük olduğu için çekim yaparken uzun pozlamalara gerek duyulur. Uzun pozlamalarda görüntünün bulanıklaşmasını önlemek içinse tripod kullanmak zaruridir. Hatta deklanşöre basmak bile bulanıklığa sebebiyet verebileceğinden, uzaktan kumanda kullanmak daha doğru sonuçlar elde etmemizi sağlar. Ayrıca sensörün ışığa karşı hassasiyetini gösteren ISO değerinin de yüksek olması gerekir.

Geceleri otomatik odaklama verimli sonuçlar doğurmaz. Onun için yıldız izi fotoğrafları çekerken manuel odaklama yapmak gerekir. Yıldız izi fotoğrafçılığı sabır isteyen bir türdür. Çünkü bazen yüzlerce fotoğraftan sadece birinde yıldız izini istenilen doğrultuda fotoğrafa aktarmak mümkün olabilir.

Yıldız izi fotoğrafçılığı açısından en büyük risklerden biri de ışık kirliliğidir. Örneğin karanlık bir gökyüzü için dolunaydan ziyade yeniay ideal bir ortam sunar. Yıldız izi fotoğrafçılığında gökyüzünün bulutsuz olması gerekir. Ayrıca yıldız izi fotoğrafçılığında pozlamalar 4 ile 30 dakika arasında olduğu için fotoğraf makinesinin hareketsiz kalması son derece önem arz eder. Bunun için de havanın rüzgârsız olması son derece önemlidir. 4 dakikanın altındaki pozlamalarda da yıldız izleri yakalamak mümkündür.

Yıldız izi fotoğrafçılığında eş merkezli dairelerin fotoğrafa yansıması açısından Kuzey yıldızının konumu önemlidir. O nedenle gökyüzüne bakıldığında Kuzey yıldızının hangi yıldız olduğunu bilmek gerekir.  

Yıldız izi fotoğrafçılığında geniş lensler tercih edilmelidir. Ayrıca tepe, dağ veya benzeri unsurlar fotoğrafta ön plân olarak kullanılabilir. Bu tür ön plân kullanılarak çekilen yıldız izi fotoğrafları daha etkileyici olabilir.