Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (48)

Ağaç siluetleri, ağaç fotoğrafçılığında önemli bir yere sahiptir. O nedenle ağaç fotoğrafları çekerken ağaç siluetlerine odaklanmayı ihmâl etmemek gerekir. Ayrıca uygun koşullarda ağaçların merkezde olduğu ters ışık fotoğrafları mükemmel etkiye sahiptir.

MANZARA fotoğrafçılığının bir alt dalı olan ağaç fotoğrafçılığı, içinde derin anlamlar ve sanatsal ögeler barındıran bir fotoğrafçılık türü olarak da görülüyor. Öyle ki, bozkırda binlerce metrekarelik bir alanda tek başına duran bir ağaç fotoğrafı yalnızlık ögesini mükemmelen anlatırken, sık bir ağaçlığın içerisinde birbirine sarmaş dolaş hâle gelmiş ağaç fotoğrafı da dostluğu, birlik ve beraberliği anlatır.

Ağaç dünyası, hemen hemen her iklim ve bölgede yetişmesi, türlerindeki çeşitlilik, çok farklı estetik anlayışlarını karşılayabilecek tarzda zengin bir estetik altyapısına sahip olması gibi nedenlerden dolayı son derece etkileyici bir dünyadır. Ayrıca ağaçlar, sembolik anlamları olan canlılardır. Örneğin çınar ağacının azamet ve gösterişi, zeytin ağacının barışı, nar ağacının verimlilik ve gücü temsil etmesi gibi…

Tüm bunlardan dolayı ağaçlar hem zengin bir anlam dünyasına, hem de estetik ve sanatsal ögelere sahiptir. Ayrıca tüm bunlar fotoğraf sanatı açısından da ağaçları özel bir tür hâline getiriyor.

Ağaçların zengin anlam dünyası ve estetik değerini fotoğrafa yansıtmak için, fotoğraflanan ağacın sembolik anlamlarını ve estetik değerini bilmek gerekir. Çünkü bunların bilinmesi, oluşturulacak kompozisyon için son derece önemlidir.

Ağaç siluetleri, ağaç fotoğrafçılığında önemli bir yere sahiptir. O nedenle ağaç fotoğrafları çekerken ağaç siluetlerine odaklanmayı ihmâl etmemek gerekir. Ayrıca uygun koşullarda ağaçların merkezde olduğu ters ışık fotoğrafları mükemmel etkiye sahiptir.

Ağaç fotoğraflarında özellikle renklerin kompozisyonu ve oluşturulmak istenen anlamı boğduğu durumlarda siyah beyaz ağaç fotoğrafları çekmek akıllıca olacaktır.

Işık hareketliliğinin olduğu durumlarda uzun pozlamalarla ağaç fotoğrafları çekmek ışığın hareketini fotoğrafa yansıtır. Bu da son derece estetik fotoğraflar ortaya çıkarır. O nedenle uzun pozlamalarla bol bol fotoğraf çekmek gerekir.

Palmiye, çınar, çam gibi bazı ağaç türleri fotoğraf açısından özel türlerdir. Örneğin palmiye ağaçları tropik etkileri fotoğrafa taşır. Çınar ağacı ise heybet duygusunu güçlendirir. Sonbaharda yapraklarını dökmüş ve etrafı gazellerle kaplanmış bir kavak ağacı da hüzün duygusunu öne çıkarır.

Ağaç fotoğrafçılığında en uygun zaman, sert ışığın olmayıp daha yumuşak ışığın olduğu, gün doğumundan hemen sonra ve gün batımından önceki vakitlerdir. Sisli ve bulutlu zamanlar da ağaç fotoğrafçılığı açısından uygun vakitlerdir. Özellikle sisin yoğun olduğu durumlarda mükemmel ağaç fotoğrafları çekilebilir.

Sonradan yapılacak düzenlemelerde kolaylık olması açısından RAW formatında fotoğraf çekmek gerekir.

Ağaçları özetlediğim çerçeveler doğrultusunda fotoğraflamaya başladığınızda, çok daha zengin ve estetik bir dünyayla karşılaşacaksınız. Onun için çok özel ekipmanlarınız olmasa bile cep telefonu kameralarıyla da olsa ağaçları fotoğraflamayı deneyin. Anlam dünyanızın ve estetik duygunuzun zenginleştiğini göreceksiniz.