Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (45)

Yıldırım fotoğraflarında görsel etkiyi zirveye taşımak için nispeten uzun pozlamalar yapmak daha doğru sonuçlar doğurur. Ayrıca titremeleri önlemek için tripod kullanmak gerekir. Ayrıca deklanşör kablosu kullanmak da en doğru yaklaşımlardan biridir.

FIRTINALAR bazen o kadar güçlü bir etki ve devamlılığa sahiptir ki ev, araba, ağaç, kısaca önüne ne alırsa sürükleyebilir veya yerinden sökebilir. Her ne kadar hava tahmin raporlarıyla fırtınaların şiddeti, yönü, oluş zamanı ve devamlılığı hususunda güçlü tahminler yapılsa da bazen bu tahminler tutmaz veya tahminler tutsa da fırtınanın yıkıcılığı hususunda öngörüde bulunmak güç olur.

Yıldırımlar da tıpkı fırtınalar gibi yıkıcı etkiye sahip olabilir. Bu etki insanların hayatını kaybetmesinden tutun da büyük yangınlara kadar değişik sonuçlar doğurabilir.

Tüm bunların yanı sıra, gerek fırtınalar, gerekse yıldırımlar görsel açıdan çok etkileyici kareler ortaya çıkarırlar. Bu da fırtına ve yıldırımları başlı başına bir fotoğrafçılık türü olarak ortaya çıkarır.

Fırtına ve yıldırım fotoğrafçılığı, görsel ve sanatsal olarak yüksek etki gücüne sahip olmasının yanında güvenlik riskleri açısından da fotoğrafçıları tehlikeli durumlarla karşı karşıya bırakabilir.   

Özellikle yıldırım fotoğrafçılığında güvenlik riski çok daha yüksektir. Bu nedenle fotoğraf çekerken çok dikkatli olunmalıdır. Dışarıda bir yerde yıldırım fotoğrafı çekiyorsanız, bulunduğunuz yerde en uzun nesne olmamaya veya uzun nesnelerin altında durmamaya dikkat edilmelidir. Çünkü yıldırımlar genelde yerin en uzun nesnesi üzerine düşerler. Bu nedenle ağaç altı, trafo veya direk gibi yerlerin altında durulmamalıdır. Bu gibi durumlarda çömelerek ayak üzerinde durmak en iyisidir.

Fırtına fotoğrafları çekilirken de fırtınanın çıkış saati, yeri, yönü ve şiddeti gibi olgular önceden hava tahmin raporlarından öğrenilmelidir. Fırtına fotoğrafı çekerken fırtına ile aradaki mesafenin korunması elzemdir. Bu nedenle fırtınanın yeri, şiddeti ve büyüklüğüne göre fırtınadan 8 ilâ 40 kilometre arasında bir mesafede bulunmak gerekir. Çok büyük fırtınalar 40 kilometre mesafeden bile fotoğraflanabilir. 

Yıldırım fotoğraflarında görsel etkiyi zirveye taşımak için nispeten uzun pozlamalar yapmak daha doğru sonuçlar doğurur. Ayrıca titremeleri önlemek için tripod kullanmak gerekir. Ayrıca deklanşör kablosu kullanmak da en doğru yaklaşımlardan biridir. 

Fırtına gündüz saatinde ise kısa pozlamalar ve dar diyafram açıklığı görüntü kaybını en aza indirir. Karanlık bölge çekimlerinde ise daha uzun pozlamalar en idealidir. Ayrıca geniş açılı lensler daha geniş bir alanı kadraja sığdıracaktır.

Yıldırımlar değişken parlaklığa sahiptirler. Bazıları çok parlak, bazıları ise tam tersine çok sönüktür. O nedenle ayarlamalar buna göre yapılmalıdır. Tek bir yıldırım fotoğrafı çekerken kısa pozlamalar daha iyidir. 

Son olarak, özellikle yıldırım fotoğraflarında, çok sayıda yıldırım fotoğrafını fotoğraf düzenleme programları yardımı ile katmanlayarak tek bir karede birleştirip çok daha etkileyici kareler ortaya çıkarılabilir.