Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (43)

Ormanlarda siyah beyaz fotoğraflardan ters ışık fotoğraflarına, doku fotoğraflarından makro fotoğraflara kadar her tür fotoğraf çekmek mümkündür.

ORMANLAR, dünyamızın oksijen kaynağı olmalarının yanı sıra su birikintisi, patika, gölet, dallar, kayalar, kütükler, yapraklar, nehirler, şelaleler, yosunlar gibi çok değişik enva-i çeşit eşsiz fotoğraf karesi objelerini de içinde barındırıyor. Orman fotoğrafçılığı da bu eşsiz manzaraları fotoğraf karelerine aktaran bir tür olarak karşımıza çıkıyor.

Orman fotoğrafçılığı sanıldığı kadar kolay olmayan, uzmanlık gerektiren ve fotoğrafçılık bilgisi dışında coğrafya ve bitki bilimi gibi alanlarda da bilgi sahibi olmayı zorunlu kılan bir türdür.

Gizemli olmaları nedeniyle neyle karşılaşacağımızı kolay kolay kestiremediğimiz ormanlarda fotoğraf çekerken, her şeyden önce gidilecek yerin coğrafî özellikleri, bitki örtüsü ve ne tür canlıların yaşam alanı olduğuna dair bilgilerin bilinmesi gerekir. Bu hem nasıl ve ne tür fotoğraflar çekilmesi, nasıl kompozisyonlar oluşturulması, hem de güvenlik açısından gereklidir.

Ormanlar mevsim şartlarına göre farklı özelliklere bürünebilen alanlar olduğu için her mevsim, hatta mevsimlerin değişik dönemlerinde bile fotoğrafçılara zengin bir fotoğraf malzemesi sunarlar. O nedenle ormanları fotoğraflarken aynı yeri farklı mevsimler ve mevsim dönemlerinde de fotoğraflamak daha iyi ve derin anlamlı fotoğraf albümleri ortaya çıkaracaktır.

Fotoğrafta ışık hemen hemen her şeydir. Ama orman fotoğrafçılığında ışık geri plana itilerek, günün hemen her saatinde çok estetik fotoğraflar çekmek mümkündür.

Ormanlarda siyah beyaz fotoğraflardan ters ışık fotoğraflarına, doku fotoğraflarından makro fotoğraflara kadar her tür fotoğraf çekmek mümkündür.

Ağaçlar arasından süzülen güneş ışığı huzmeleri, ağaçlıklar içerisinde oluşan gölgelikler ormanlık alanlarda sıklıkla oluşur. Bu oluşumlar kasvet duygusundan dinginlik duygusuna kadar çok değişik duyguları uyandıracak yapıdadır. O nedenle ormanlarda herhangi bir kurgu oluşturmaksızın, birbiriyle zıt duygular oluşturabilecek çekimler rahatlıkla yapılabilir.

Ormanlık alanlarda su birikintileri, patikalar, küçük göletler, dallar, kayalar, kütükler, yapraklar, nehirler, şelaleler, yosunlar ve ağaçlar gibi birbirinden farklı objeler bulunur. Bu objelerden birini fotoğrafın merkezine yerleştirerek fotoğraflamak daha doğru sonuçlar doğurur. Birden fazla objeyi merkeze taşımak, yek diğerinde oluşan anlamı bastırması ve kaos oluşturma riski olduğundan tercih edilmemelidir.

Ormanlık alanlarda özellikle patika alanlar, fotoğrafa derinlik katmak için en uygun alanlardır. Patikanın doğal çizgilerini kullanarak derinlik hissi rahatlıkla oluşturulabilir.

Orman fotoğrafçılığı en nihayetinde manzara fotoğrafçılığının bir alt dalı olduğundan, geniş açılı lenslerle çekimler yapmak daha fazla doğru sonuçlar doğurur. Çünkü orman fotoğrafçılığında alan derinliği önemlidir. Fakat makro lensler ve telefotolarla da harikulâde kareler çekilebilir. Özellikle uzun pozlamalar ve hareket hissi oluşturan fotoğraflar çekmek için tripod kullanmak hayat kurtarıcıdır.