Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (39)

Anamorfik fotoğraflarda denge son derece önemlidir. O nedenle anamorfik fotoğraf çekerken tripod kullanmak gerekir.

SİNEMATOGRAFİK filmlerin çok büyük bir kısmı anamorfik lenslerle çekilir. Anamorfik lensler, fotoğrafı sağdan ve soldan optik olarak sıkıştırır. Böylece geniş açılı lens kullanmadan post prodüksiyonda daha geniş bir en-boy oranı oluşturur.

Anamorfik fotoğrafçılık ise bu lenslerle yapılan ve daha çok sinematografik etkiler uyandıran fotoğrafçılık türüdür. Anamorfik fotoğraflarda nesneler yanlardan sıkıştırılarak fotoğraflandığı için, fotoğraf kareleri normal boyutlarından daha ince ve uzun görünür. Aslında bu bir deformasyondur. Fakat bu deformasyon, estetik açıdan kötü sonuçlar doğurmaz. Tam tersi, fotoğraflanan nesnenin daha estetik görünmesini sağlar.

Önceleri sadece sinema teknolojilerinde kullanılan anamorfik lensler günümüzde teknolojinin gelişmesiyle doğru orantılı olarak dijital fotoğraf makinelerine, hatta bazı cep telefonlarına bile entegre edilmiş durumdadır. Yani artık profesyonel olmayan sıradan kullanıcılar bile anamorfik fotoğraflar çekebilirler.

Anamorfik fotoğraflarda denge son derece önemlidir. O nedenle anamorfik fotoğraf çekerken tripod kullanmak gerekir.

Anamorfik fotoğraflar çekerken otomatik odaklama yapılamaz. Bu nedenle odaklamanın manuel olarak yapılması gerekir. ISO, diyafram ve enstantane gibi ayarlar manuel yapılacağından, ideal değerlerin hangi değerler olduğunu görmek için pratiğe ihtiyaç vardır. Farklı kompozisyon, farklı fotoğraf türleri ve farklı ışıkta bol bol manuel çekim yaparak ideal ayarlar daha çabuk elde edilir.

Anamorfik fotoğraflar yanlardan sıkıştırıldığı için çekim yapılan nesne ya da öznenin en-boy oranını bilmek çekimler sonrasında yapılacak düzenlemelerde daha doğru sonuçlar almanızı sağlar.

Anamorfik fotoğraflarda alan derinliği sığdır. O nedenle anamorfik çekimler yaparken açık diyafram aralıklarında çekimler yapmak doğru sonuçlar doğurmaz.

Anamorfik çekimler özü itibariyle optik manipülasyonlarla yapıldığı için anamorfik çekimlerde makro lensler kullanılamaz. Fakat makro çekimler yapmak için uygun filtreler kullanılabilir.

Video veya bazı klip sahnelerinde yatay mavi ışık efekti görülür. İşte bu efekt, anamorfik çekimlerle yapılır. Bu efekt, ışığın arkadan kadraja girmesiyle oluşur.

Anamorfik çekimler yapmak için gerekli olan lensler çok pahalıdır. Bazı modelleri set olarak yüz binlerce lira tutarındadır. Bu nedenle genellikle üst düzey profesyoneller ya da yapım şirketleri bu lensleri kullanırlar.