Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (38)

Bisikletlerden arabalara, spor karşılaşmalarından sörf yapanlara kadar çok sayıda alanda kaydırma fotoğraflar çekmek mümkündür. Yapmanız gereken tek şey, düşük bir enstantene ile kuralları takip ederek fotoğraf çekmek.

HAREKETLİ nesnelerin hareketinin fotoğrafa yansıtılması ustalık gerektiren bir iştir. Öyle ki, bunun için iyi bir fotoğrafçılık bilgisinin yanı sıra iyi bir kompozisyon bilgisine ve tecrübeye sahip olmak gerekir.

Günümüzde sadece hareketli nesnelerin hareketini fotoğrafa yansıtmayı konu edinen, daha doğrusu hareketteki nesnenin bulanıklığını yakalamayı konu edinmiş bir fotoğrafçılık türü var. “Kaydırma fotoğrafçılığı” olarak adlandırılan bu fotoğrafçılık türünde amaç, hareketli nesnenin hareketini fotoğrafa yansıtmak ve hareket hissini görselleştirmektir.

Hareket duygusunu fotoğrafa yansıtan kaydırma fotoğrafçılığında hikâye son derece önemlidir. Daha doğrusu, hareketli nesnenin ya da harekete konu olan olay ya da olgunun hikâyesinin kaydırma fotoğrafçılığı yöntemiyle hikâyeleştirilmesi etkili sonuçlar doğurur. Hatta bu hikâyeden oluşan albümler bile oluşturulabilir.

Kaydırma fotoğrafçılığında, fotoğraf makinesi hareketin yönüne doğru yana kaydırılarak hareket hissi fotoğrafa yansıtılır.

Bazı uzmanlar “Pan” tekniği denilen teknikle çekilen fotoğrafları bu kategoride değerlendirmese de Pan tekniği denilen teknikte bu tür çekim yapmak mümkündür. Pan tekniğinde, obje makinenin tam karşısına geldiğinde çekim yapılır. Yani deklanşöre basılır. Fakat perde kapanıncaya kadar obje takip edilmeye devam edilir.  

Pan tekniğinde manuel netleme kullanılır. O nedenle fotoğraflanacak nesne ile fotoğrafın çekildiği alan arasındaki mesafe ile deklanşöre bastıktan sonra takip ettiğimiz mesafe aynı olmalıdır. Aksi takdirde netlik azalır. Pan tekniğinde duruma göre değişmekle birlikte 1/60, 1/30 gibi düşük enstantane kullanılır. Bu tekniği uygularken kollar dirseklerden 90 derecelik açıyla kırılıp fotoğraf makinesi iki yanından iki elle sıkıca kavranmalı ve kolların dirseklerden yukarı kalan alanları ile vücut iyice sıkıştırılarak titremeler en aza indirilmelidir.

Kaydırma fotoğrafçılığında tripod kullanmak son derece önemlidir. Çünkü tripod kullanmadan yapılan çekimlerde titremeler kaçınılmazdır. Zaman içerisinde tecrübe arttıkça tripodsuz da çekimler yapılabilir. Ama özellikle başlarda tripod ile çekim yapmak doğru sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır.

Kaydırma fotoğrafçılığına özel bir lens yoktur. Fakat bazı lenslerle çekim yapmak zordur. Örneğin uzun lenslerle nesneyi takip etmek güçtür.

Spor karşılaşmalarına yönelik yapılan kaydırma fotoğrafçılığında sporcuların nasıl ve ne şekilde hareket edeceğini kestirmek ve hareketi takip etmek zor olabilir. Bu nedenle otomatik odaklanmayı kullanmak buralarda daha iyi sonuçlar verir.

Bisikletlerden arabalara, spor karşılaşmalarından sörf yapanlara kadar çok sayıda alanda kaydırma fotoğraflar çekmek mümkündür. Yapmanız gereken tek şey, düşük bir enstantene ile kuralları takip ederek fotoğraf çekmek.