Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (37)

Headshot fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar, iç mekân çekimleriyle başlarlarsa daha çabuk mesafe alırlar. Örneğin bulutlu bir havada pencereden sızan ışık ile çekilen bir headshot fotoğraf, çoğu zaman etkileyici olacaktır.

HEPİMİZİN cebinde kimlik kartlarından ehliyete, pasaporttan kurumsal kimlik kartlarına kadar çok sayıda kim olduğumuzu, ne iş yaptığımızı gösteren veya iş yapabilmek ya da yurt dışına seyahat edebilmek için gerekli çok sayıda kimlik kartı mevcut. Bunların üzerinde de fotoğraflarımız yer alıyor. Ülke nüfusu dikkate alındığında ve kimlik kartlarımızın çokluğu göz önüne getirildiğinde yüz milyonlarca fotoğrafın varlığından söz ediyoruz. Bu da vesikalık ya da çok daha genişletilmiş hâliyle “headshot” fotoğrafçılığının önemini artırıyor.

Aslında portre fotoğrafçılığının bir alt türü headshot fotoğrafçılığını kimlik fotoğrafçılığı olarak ele almak doğru olmaz. Çünkü headshot fotoğraf, kişinin tutum, karakter ve kişiliği gibi daha fazla detayı içinde barındırır.

Kimlik fotoğraflarında yüz çok önemlidir. Ayrıca kimlik fotoğrafları çok fazla duygu barındırmazlar. Kişinin karakteri ya da tutumuna ilişkin çok fazla bilgi içermezler ama headshot fotoğrafçılığında tüm bunlar fotoğrafta yer alır.

Headshot fotoğraf çekerken kimin fotoğrafladığının ve fotoğrafın nasıl kullanılacağının bilinmesi gerekir. Headshot fotoğraflar, genelde bir yazı veya benzer bir durum ile birlikte kullanılırlar. Bu nedenle headshot fotoğraflar, kullanıldıkları durumu destekler ve anlatır nitelikte olmalıdırlar. Headshot fotoğraf bu hissi uyandırmalıdır.

Headshot fotoğraflarda fotoğrafın bir hikâye anlatması ve fotoğrafa bakanlarda bir duygu oluşturması önemlidir. Aksi hâlde o fotoğraf, vasat bir fotoğraf olarak kalır. Özellikle vesikalık fotoğraflarda zemin rengi ve ışık çok önemlidir. Vesikalık fotoğraflarda beyaz zemin ve yumuşak ışık sıklıkla kullanılır. Fakat bazen headshot fotoğraflarda sert ışık kullanmak da etkileyici sonuçlar verir.

Headshot fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar, iç mekân çekimleriyle başlarlarsa daha çabuk mesafe alırlar. Örneğin bulutlu bir havada pencereden sızan ışık ile çekilen bir headshot fotoğraf, çoğu zaman etkileyici olacaktır.

Headshot fotoğraflar, genellikle insan yüzüne odaklı fotoğraflar olduğu için yüzdeki her detay veya yüze yansıyan her türlü duygu son derece önemlidir. Her ne kadar headshot fotoğraflarda arka plân son derece önemli olsa da insan yüzü çok daha önemli olduğu için özellikle baskın bir duygu oluşturulmak istendiğinde arka plânın tamamen flulaştırılması gerekir.

Fotoğraf makineleri ve kameralar çoğu insan için ürkütücüdür, daha doğru bir ifadeyle gerginlik sebebidir. Fotoğrafının çekildiğini gören ya da hisseden biri genellikle gerilir. Hatta bazı durumlarda bunu tehdit olarak bile algılayabilir. Böyle durumlarda fotoğraflanan kişiyle konuşulması ve onun rahatlatılması gerekir. İyi bir headshot fotoğrafçısı bunu başarabilmelidir.