Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (35)

Dijital makinelerin bazılarında çift pozlama özelliği vardır. Fakat bu özellik olsa bile fotoğraf makinesinin bu özelliğinin yazılımsal, saydamlık ve maskeleme gibi özellikleri daha çok önem arz eder. Çünkü bu özelliklerin istenen düzeyde olması, fotoğrafçının işini kolaylaştırır.

BİRBİRİ üstüne binmiş iki kareyi tek karede fotoğraflamak hiç aklınıza geldi mi? Dijital fotoğraf makineleri hayatımıza girmeden önce yani makinelerin gerçek poz ve filmlerle fotoğraf çektiği dönemlerde bir film pozlandıktan sonra başka bir kareyle yeniden pozlanır, böylece tek bir karede farklı etkileri olan sanatsal fotoğraflar elde edilirdi.

Dijital fotoğraf makinelerinin ortaya çıkmasıyla birlikte bu tür fotoğraflar çekmek çok daha kolaylaştı. Çoklu pozlama fotoğrafçılığı denen bu fotoğrafçılık türünde amaç, farklı efekt etkileri ile sanatsal tasarımlar ortaya koymaktır.

Çift pozlanan fotoğraflarda ortaya çıkan görüntü, gerçek hayatta karşılaşabileceğimiz bir görüntü olmadığından her zaman ilgi çekici olur. Fakat Çift pozlama fotoğrafçılığı zor bir iştir. Çünkü iki ayrı karede ışık, diyafram, enstantane ve ISO gibi ögeleri birden fazla kez kullanmak ve kontrol etmek gerekir. Çift pozlama nedeniyle fotoğrafta patlamalar olabilir. Bunu önlemenin en iyi yolu, kısa pozlamalar yapmaktır. Uzun pozlamalar, Çift pozlama fotoğrafçılığında risk oluşturur. Patlamalar olduğunda görüntü boğulur ve istenen etki ortaya çıkmaz.

Çift pozlama fotoğrafçılığında gölgeler ve kontrast etkisi oluşturan diğer unsurlar son derece çarpıcı karelerin ortaya çıkmasını sağlar. O nedenle bu tür kompozisyonlar üzerinde sıklıkla çekimler yapmak etkili fotoğraflar ortaya çıkarır.

Dijital makinelerin bazılarında çift pozlama özelliği vardır. Fakat bu özellik olsa bile fotoğraf makinesinin bu özelliğinin yazılımsal, saydamlık ve maskeleme gibi özellikleri daha çok önem arz eder. Çünkü bu özelliklerin istenen düzeyde olması, fotoğrafçının işini kolaylaştırır.

Makinenizin çift pozlama özelliği yoksa fotoğraf düzenleme programları ile benzer etkiler oluşturan fotoğraflar düzenleyebilirsiniz. Ama bu fotoğraflar fotoğrafçıya makineyle çekilen fotoğrafların verdiği hazzı vermez. Düzenleme yoluyla bu tür fotoğraflar elde etmek istiyorsanız, iki fotoğrafı üst üste bindirip saydamlık ve opaklık değeriyle oynayarak ve maskeleme yöntemini kullanarak farklı etkileri olan fotoğraflar elde edebilirsiniz.

Fotoğraf düzenleme programları ile önceden bu tür fotoğraflar düzenlemek, fotoğraf makinesi ile çekilecek çift pozlama fotoğraflarının kompozisyon kurgusunun nasıl olması gerektiği hususunda fikir verebilir. Çift pozlanmış fotoğraflar düzenlenirken renkleri ile oynamak, var olan etkiyi daha da artırabilir. O nedenle, özellikle zıt renklerin bir arada olduğu çift pozlanmış fotoğrafların renk ayarlarıyla oynayarak etkiyi artırmak mümkündür.

Çift pozlama fotoğrafları çekmeden önce internetten çift pozlanmış fotoğraf örneklerine bakarak fikir edinmek de farklı etkileri olan fotoğraflar çekmek için faydalı olacaktır.