Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (32)

Yemek sosları, kullanılan baharatlar gibi detaylar yemeğin estetik görünümü ve iştah açıcı özelliğine katkı sunacak şekilde kompozisyona konulmalıdır. Yakın çekimler yapmak bu bağlamda kurtarıcı olacaktır.

FOTOĞRAF ve fotoğrafçılık üzerine kaleme aldığım son yazıda soyut fotoğrafçılıktan bahsetmiştim. Bu yazıda ise yemek fotoğrafçılığını ele almaya çalışacağım.

Yemek fotoğrafçılığı, lokanta ve restoranlardaki menüler, dergiler, yemek firmaları, gıda firması reklâmları gibi alanlarda kullanılır. Yemek fotoğrafçılığının ana amacı, yemeği daha lezzetli, iştah açıcı ve göz alıcı göstermektir.

Hiç şüphesiz yemek fotoğrafçılığında dikkat edilmesi gereken ilk husus, yemeğin taze veya daha dumanı üzerindeyken fotoğraflanmasıdır. Bunun için yemeğin ne kadar sürede taze görüntüsünü kaybettiğini, hangi objelerle daha çok belirginleşeceğini bilmek son derece önemlidir.

Yemeğin türüne göre değişse de genellikle yemek ocaktan alındıktan sonraki 30 saniye içerisinde duman ortadan kaybolur. Bu nedenle yemek fotoğrafçılığında yemeğin ocaktan ayrıldıktan sonraki ilk 30 saniyesi son derece önemlidir. Bu zamanda çekilen fotoğraflar, yemeğin daha iyi görünmesini sağlar.

Yemek fotoğrafçılığında doku ve derinlik, yemeğin iştah açıcılığı ve göz alıcılığını ortaya koyması bakımından son derece önemlidir. Doku ve derinliği ortaya çıkarabilmek için ışığın geliş yönünün yemeğin arka ya da yan tarafından olması gerekir.

Yemek tenceresi ya da yemek konulmuş tabağı tepeden gören bir açıyla fotoğraf çekmek, alan derinliğini arttırmak açısından önemlidir. Arka plânı bulanıklaştırmak da yemeğin öne çıkmasını sağlar.

Yemek fotoğrafçılığında detaylar ve yardımcı ögeler fotoğrafı tamamlayan en önemli unsurların başında gelir. Bu nedenle yemek fotoğrafçılığında kompozisyon hazırlanırken bu hususların yerli yerinde ve fotoğrafa anlam katacak tarzda düzenlenmesi gerekir. Örneğin yemek sosları, kullanılan baharatlar gibi detaylar yemeğin estetik görünümü ve iştah açıcı özelliğine katkı sunacak şekilde kompozisyona konulmalıdır. Yakın çekimler yapmak bu bağlamda kurtarıcı olacaktır.

Yemek fotoğrafçılığında geniş açılı lensler kullanmaktan kaçınmak gerekir. Hem yakın çekim yapmaya olanak sağlaması, hem de yemeğin detaylarını ve dokusunu öne çıkarması açısından dar açılı lensler tercih edilmelidir.

Yemek fotoğrafçılığında yakın ve dar açılı çekimler öne çıktığından flaş kullanılmamalıdır. Flaş kullanıldığında doku ve detaylarda boğulmalar olacaktır.

Yemek fotoğrafçılığında fon ve arka plân rengi son derece önemlidir. Beyaz renk bu bağlamda tatmin edici sonuçlar ortaya çıkarsa da kompozisyon, yemeğin özelliği ve uyandırılmak istenen etkiye bağlı olarak daha farklı fon ve arka plân renkleri kullanılabilir. Ya da su bardağı, kaşık, çatal, masa örtüsü, çiçek gibi ögelerle değişik tarzda fonlar oluşturulabilir.