Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (29)

Tüm süreç sonunda ortaya etkileyici bir hikâye ortaya çıkar. Bir doğum fotoğrafçısı bu hikâyeyi en etkili şekilde fotoğraflayabilmek için hem doğum süreçlerine dair bilgi sahibi olmalı, hem de fotoğrafçılık sanatının inceliklerini bilmelidir.

İNSANLAR hayatlarının dönüm noktalarını ölümsüzleştirmek için bu anları kaydetme yolunu seçiyorlar. Bunlardan biri de doğum sürecinin fotoğraflanmasıdır.

Ebeveynler, bebeklerinin dünyaya göz açtığı ilk anlarını ölümsüzleştirmeyi, hatta bazı ebeveynler doğum süreçlerini kayda almayı fazlasıyla önemsiyorlar. Ülkemizde giderek artan talep nedeniyle fotoğrafçılar doğum fotoğrafçılığına yöneliyor.

Doğum fotoğrafçılığında fotoğraf sanatına dair teknik bilgilerin edinilmesi son derece önemli. Fakat daha da önemli olan, kişinin doğum fotoğrafçısı olduğunu sertifikalandırması. Çünkü doğum fotoğrafçılığı, en nihayetinde hastane ortamında yapılan bir iş.

Günümüzde hastaneler doğum fotoğrafı çekecek olan fotoğrafçılardan doğum fotoğrafçısı olduğuna dair sertifika istiyorlar. Bu nedenle doğum fotoğrafçısı olmak için ilk önce sertifikalı bir doğum fotoğrafçılığı eğitimi alınmalı.

Doğum fotoğrafçılığı, doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası olmak üzere birkaç farklı aşamadan oluşur.

Doğum fotoğrafçıları ilk önce hamilelik sürecine ilişkin fotoğraflar çekerler. Hamileliğin özellikle son döneminde yapılan bu çekimler aslında ortaya konauln hikâyenin başlangıcını oluşturur.

Doğum zamanında ise fotoğrafçı, annenin doğuma hazırlanma sürecini de fotoğraflar. Böylece süreç içerisinde yaşanan duygular fotoğrafa aktarılmış olur. Hazırlık aşamasından sonra doğum anı fotoğraflanır. Doğum anından sonra bebeğin göbek bağının kesilmesi ve bebeğin ilk ağlama sesinin olduğu fotoğraflar çekilir. Bu kareler duygunun zirvede olduğu fotoğraflar olduğu için son derece etkileyicidir. Bu aşamada ortamı şekillendirme gibi bir durum söz konusu değildir. Yani doğum fotoğrafçısının ortamı bir stüdyoya çevirme şansı yoktur. Ayrıca çekimler doğumhanede ve operasyon esnasında yapıldığı için doğum fotoğrafçılığında flaş ve yardımcı ışık kaynakları gibi bazı ekipmanları kullanma imkânı hemen hemen hiç yoktur. Bu da doğum fotoğrafçısının işini zorlaştırır.

Doğum fotoğrafçılığında en önemli anlardan biri de bebeğin anneyle buluştuğu ilk andır. Bu anda hem anne, hem de bebeğin tepkisi mutlaka fotoğrafa yansıtılmadır. Aksi takdirde oluşturulan hikâye eksik kalacaktır.

Doğum sonrası fotoğraflarında ise bebeğin ayak mührünün yapıldığı, boy, kilo ve baş çevresinin ölçüldüğü anlar ile bebeğin ilk yıkandığı anlar fotoğraflanmalıdır. Doğum fotoğrafçılığında annenin yanı sıra babanın da bebekle ilk buluştuğu an son derece önemlidir. O nedenle bu anın da fotoğraflanması hikâyenin bütünlüğü açısından son derece önemlidir. 

Tüm bu süreç sonunda ortaya etkileyici bir hikâye ortaya çıkar. Bir doğum fotoğrafçısı bu hikâyeyi en etkili şekilde fotoğraflayabilmek için hem doğum süreçlerine dair bilgi sahibi olmalı, hem de fotoğrafçılık sanatının inceliklerini bilmelidir.