Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (28)

Konserlerde ortamı hareketlendirmek ve coşku oluşturmak için farklı ışık türleri kullanılır. Bu nedenle makinenin beyaz ayarını yapmak imkânsıza yakındır. Bu zorluğu aşmak için beyaz ayarının otomatikte kalması kurtarıcı olabilir…

FOTOĞRAFÇILIK türleri arasında zorlu ışık koşullarının en fazla kendini gösterdiği tür, konser fotoğrafçılığıdır. Bu nedenle konser fotoğrafçılığında makine ayarları en hassas şekilde yapılmalıdır.

Konserlerde yapılan fotoğraf çekimlerinde flaş kullanılması hem izleyiciyi, hem de sanatçıyı rahatsız edeceğinden, konser fotoğrafçılığında flaş kullanılmaz. Bu dezavantajı ortadan kaldırmak ve konser ortamındaki ışıktan en iyi şekilde yararlanmak için çok iyi bir ISO ve diyafram değerine ihtiyaç vardır. O nedenle iyi bir diyafram ve ISO değeri olmayan makinelerle konser fotoğrafı çekmek çok olası değildir.

Konser alanları çok sıkışık olduklarından bu alanlarda fotoğraf çekebilmek için alana daha erken gidilmeli ve en uygun yerde pozisyon alınmalıdır. Böylece ışıktan en iyi şekilde yararlanma imkânı doğar.

Her sanatçının öne çıkan dans figürleri ve bu sanatçıların hayran kitlelerinin kendine özgü tepkileri vardır. Bunların bilinmesi, konser sırasında nasıl kareler çekilmesi gerektiği noktasında ufuk açıcı fikirler verebilir. Konser fotoğrafçılığında konseri veren sanatçının yanı sıra konseri izlemeye gelen seyircilerin hareketleri fotoğrafa ritim duygusu katacağından, bu hareketlerin fotoğraflara yansıtılması son derece önemlidir.

Konser fotoğraflarında, loş ışıkta ortaya çıkan renk cümbüşü bu fotoğraflarda derinlik duygusu oluşturmak için fotoğrafçıya imkân sunar. O nedenle çekimlerde bu renk cümbüşünden olabildiğince yararlanmak gerekir.

Konserlerde sahne ışıkları genelde değişkenlik gösterir. Bu da fotoğraf makinenizin ayarlarının, hatta çekim açınızın bile değişmesi gerektiği anlamına gelir. O nedenle birden fazla makine ile konsere gitmek ve makinelerinin ayarlarını değişen ışığa göre önceden yapmak, konser sırasında büyük kolaylık sağlayacaktır.

Konserlerde hareketi dondurmak kadar, hareketi fotoğrafa yansıtmak da son derece önemlidir. O nedenle, özellikle bale gibi birbirini tamamlayan ve anlam bütünlüğü olan ritmik hareketler, enstantane değerini kullanarak yani nispeten uzun pozlamalar yaparak fotoğrafa yansıtılabilir.

Konserlerde ortamı hareketlendirmek ve coşku oluşturmak için farklı ışık türleri kullanılır. Bu nedenle makinenin beyaz ayarını yapmak imkânsıza yakındır. Bu zorluğu aşmak için beyaz ayarının otomatikte kalması kurtarıcı olabilir. Ama konser fotoğrafları, fotoğraf düzenleme programları ile düzenlenen fotoğraflar olduğu için otomatik mod bazı durumlarda işinizi görmeyebilir. Bunun için fotoğraflarınızı, düzenlemeye en fazla imkân veren RAW formatında çekmek daha akıllıca olacaktır.