Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (27)

Gökyüzü fotoğrafçılığında uzun pozlama, dünyanın dönüş hareketinden dolayı gökyüzü cisimlerinin bir çizgi gibi çıkmasına neden olabilir. Bunu önlemek için makinenin bağlı bulunduğu kundağı gök cisimlerinin hareketine ters yönde hareket ettirmek gerekir.

FOTOĞRAF, bir sanat olmasının yanında, aynı zamanda bir tutkudur. Bu tutkunun kendini en çok gösterdiği alanlardan biri de gökyüzü fotoğrafçılığıdır. Gökyüzü fotoğrafçılığına “astrofotoğrafçılık” da deniliyor.

Gökyüzündeki yıldızlar ve gezegen ile gökyüzü olaylarının fotoğraflandığı bir tür olan gökyüzü fotoğrafçılığı, diğer fotoğrafçılık türlerine göre daha spesifik teçhizata ihtiyaç duyar. Çünkü başlangıç ya da standart düzeydeki fotoğraf makineleri ile gökyüzündeki herhangi bir cismi çok estetik olarak, hele gece vakti fotoğraflamak çok olası değildir.

Teknolojik gelişmeler sonucu ortaya çıkan yeni fotoğraf makinelerinde gökyüzü fotoğrafları çekmek nispeten mümkün hâle gelse de gökyüzü fotoğrafçılığı için özel teçhizat ve makineler gereklidir.

Gökyüzü fotoğrafçılığında uzun pozlama hayatî bir rol oynadığı için normal fotoğraf makineleri ile gökyüzündeki herhangi bir cismi fotoğraflamak için fotoğraf makinesinin uzun pozlama yapabilme özelliğinin iyi olması gerekir. Günümüzde birçok üretici, biraz pahalı olsa da gökyüzü fotoğrafçılığına uygun fotoğraf makinesi üretiyor. Gökyüzü fotoğrafçılığında uzun pozlama yani enstantane öncelikli olsa da fotoğraftaki keskinliğin en iyi şekilde elde edilebilmesi için fotoğraf makinelerinin iyi diyafram değerine sahip olmaları gerekir.

Gökyüzü fotoğrafçılığında uzun pozlama, dünyanın dönüş hareketinden dolayı gökyüzü cisimlerinin bir çizgi gibi çıkmasına neden olabilir. Bunu önlemek için makinenin bağlı bulunduğu kundağı gök cisimlerinin hareketine ters yönde hareket ettirmek gerekir.

Gökyüzü fotoğrafçılığı genellikle gece yapıldığı için doğal ışık yetersiz kalacaktır. Dolayısıyla yüksek ISO değerlerine ihtiyaç duyulacaktır. Fakat yüksek ISO değeri kumlanmayı beraberinde getireceği için kumlanmanın en aza indirilmesi bakımından uzun pozlamadan daha fazla yararlanmak en iyisidir. Günümüzdeki yüksek teknolojilerle üretilen makineler yüksek ISO değerlerinde ortaya çıkan kumlanmayı önleyen yazılımlara sahipler. Ama yine de uzun pozlama kullanmak daha iyi olacaktır.

Uzun pozlama titreşimi beraberinde getireceği için, titreşimi ortadan kaldırmak için iyi bir tripoda her zaman ihtiyaç olacaktır. Bu yüzden, gökyüzü fotoğrafçılığı yapmak istiyorsanız iyi bir tripoda sahip olmanız gerekir. Hatta titreşimi olabildiğince önlemek için deklanşöre elle basmak yerine uzaktan kumanda kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir.

Tripodun yanı sıra geniş açılı lensler tercih etmek, özellikle yıldızlara yönelik çekimlerde son derece iyi fotoğraflar çekmek için gereklidir.

İleri düzeyde gökyüzü fotoğrafları çekmek için fotoğraf makineleri yeterli olmayacaktır. Onun için ileri düzeyde, özellikle derin uzay fotoğrafları çekmek için özel üretilmiş teleskoplar kullanmak gerekir.