Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (25)

Stok fotoğraf siteleri, telif hakları konusunda hassas davrandıkları için özellikle fotoğraflardaki modeller için belli sözleşmeler hazırlarlar. Fotoğrafçılar da bu sözleşmeleri model olarak kullandıkları kişilere imzalattırarak modelin yer aldığı fotoğrafları satışa sunarlar.

GÜNÜMÜZDE görsellik çok ön plânda olduğu için reklâm ve tanıtımlarda görsellik son derece önemlidir. Özellikle afiş gibi basılı materyallerde bu durum daha fazla olur. Afiş tasarımcıları ve reklâmcılar, ihtiyaç duydukları her fotoğrafı fotoğraflama şansına sahip değillerdir. Bu nedenle stok fotoğraf kullanırlar.

İnternetin yaygınlaşmasıyla stok fotoğraflar hem yaygınlaştı, hem de daha ucuz hâle geldi. Bu durumun ortaya çıkmasında hiç şüphesiz stok fotoğrafçılığının payı büyük.

İnternetin gelişmesiyle birlikte artık herkes stok fotoğrafçılığı yapabilme imkânına kavuştu. Günümüzde çok sayıda insan, çektikleri fotoğrafları stok fotoğraf sitelerine yükleyerek bunlardan fazlasıyla kazanç elde edebiliyorlar.

Stok fotoğrafçılığı, tüm fotoğrafçılık türlerini kapsadığı için fotoğrafçılığa dair tüm teknik ve kompozisyon kuralları stok fotoğrafçılığı için de geçerlidir. Bazı stok fotoğrafçıları sadece belli alanlarda fotoğraf çekip bunları stok fotoğraf sitelerine yükleyerek kazanç elde etme yolunu seçerken, bazı stok fotoğrafçıları da birden fazla tür ile birden ilgileniyorlar. Aslında ne kadar çok ve ne kadar çeşit fotoğraf varsa o kadar çok kazanç anlamı çıkıyor.

Stok fotoğrafçılığında ana amaç maddî kazanç elde etmek olduğu için trendleri takip etmek son derece önemlidir. Örneğin pandemi döneminde en çok kazanç sağlayan fotoğraflar hiç şüphesiz sağlık alanına ilişkin fotoğraflardan oluşuyor. Çünkü pandemi dolayısıyla uyarı ve bilgilendirme alanındaki broşür ve afişlerden pandemi nedeniyle satışı artan maske ve kolonyalara kadar birçok üründe sağlıkla ilgili görseller kullanılıyor. Bu da sağlıkla ilgili çekilen fotoğrafları daha tercih edilir hâle getiriyor.

Bunun yanında, özel gün ve haftalara ilişkin fotoğraflar ilgili günlerde fazlasıyla ilgi gördüğü için stok fotoğrafçılığıyla uğraşanlar, Sevgililer Günü, Anneler Günü, Tıp Bayramı, Yılbaşı, dinî bayramlar gibi özel gün ve haftalara dikkat etmek durumundadırlar.

Stok fotoğraf siteleri, her yüklenen fotoğrafı satışa sunmazlar. Site sorumluları, fotoğrafın kalitesi, boyutları ve diğer niteliklerine bakarak bir fotoğrafın pazarlanabilir olduğuna karar verdikten sonra sitede fotoğrafın satışına izin verilir. Yani stok fotoğraf sitelerinde her çekilen fotoğraf satışa sunulmaz.

Stok fotoğraf siteleri, telif hakları konusunda hassas davrandıkları için özellikle fotoğraflardaki modeller için belli sözleşmeler hazırlarlar. Fotoğrafçılar da bu sözleşmeleri model olarak kullandıkları kişilere imzalattırarak modelin yer aldığı fotoğrafları satışa sunarlar.

Ayrıca her stok fotoğraf sitesinin belli kuralları vardır. Fotoğraf çekerken bu kurallara uygun fotoğraflar çekilmelidir.

Stok fotoğrafçılığında kalite ve çözünürlük çok önemli olduğu için stok fotoğrafı çekilen fotoğraf makinesinin çok kaliteli bir makine olması gerekir. Yardımcı aparatlar da aynı kalitede olmak zorundadır.

Eğer stok fotoğrafçılığı ile uğraşmak istiyorsanız bir stok fotoğraf sitesine üye olarak oradaki fotoğrafları incelemenizde fayda var.