Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (22)

Hava fotoğrafçılığında kuş bakışı görünümlerin yanı sıra derin vadilerdeki uçurumlar içinden geçerken veya içinden geçmeye müsait bir alanın içinden hava aracını geçirirken çekilen fotoğraflar, derin bir hareket hissiyatı oluşturduğundan estetik değeri yüksek fotoğraflardır.

SON dönemde giderek popülaritesi artan bir tür olan “hava fotoğrafçılığı”, çok sayıda uzman tarafından geleceğin fotoğrafçılığı olarak adlandırılıyor. “Dron fotoğrafçılığı” olarak da adlandırılan hava fotoğrafçılığı, film, tanıtım, haritacılık, inşaat, altyapı hizmetleri, sanatsal tasarımlar, güvenlik gibi çok sayıda alanla ilgili olduğu için fotoğrafçılık becerilerinin dışında bazı becerilere de sahip olunması gereken bir alan olarak öne çıkıyor.  

Hava fotoğrafçılığında dron üzerine monte edilmiş gimbal ve dron hareketlerini kontrol etmek için gerekli olan kumanda sistemi gibi çok sayıda aparat kullanılır. Hava fotoğrafçılığı, izne bağlı bir fotoğrafçılık türüdür. Çünkü 500 gramdan yukarı ağırlığa sahip hava araçlarını uçurmak yasa gereği izne bağlanmıştır. Bu nedenle hava fotoğrafçıları, dron kullanma sertifikasına sahiptirler. Ayrıca dron uçurulması gereken bazı yerlerde yetkililerden izin alınması gerekebilir. Hava limanları ve askerî alanlar gibi bazı bölgelerde ise dron uçurmak yasaktır. İzin alınmadan dron uçurulursa bunu yapanlar cezaî hükümlere tâbi tutulurlar.

Hava fotoğrafçılığında hava durumu hem çekilecek fotoğraflar, hem de kullanılan aparatların güvenliği için son derece önemlidir. Çünkü özellikle rüzgârlı havalarda uçurulan hava araçlarının kaybolma ve bir yerlere çarpma riski yüksektir.

İleri düzey hava fotoğrafçılığında multikopterler, helikopterler ve daha çok askerî amaçlarla üretilmiş insansız hava araçları kullanılır.  

Normalde erişilmesi ve yerden görülmesi güç olan alanların muhteşem görüntüleri ancak ve ancak hava fotoğrafçılığıyla çekilebilir. Örneğin vadiler arasında menderesler çizerek ilerleyen bir nehrin havadan çekilmiş görüntüsü çok göz alıcıdır. Ya da şehrin içinden geçen yollar ve akarsuların fotoğrafları…

Hava fotoğrafçılığında kuş bakışı görünümlerin yanı sıra derin vadilerdeki uçurumlar içinden geçerken veya içinden geçmeye müsait bir alanın içinden hava aracını geçirirken çekilen fotoğraflar, derin bir hareket hissiyatı oluşturduğundan estetik değeri yüksek fotoğraflardır. Çekim yaparken bu tür fotoğraflar almayı ihmâl etmeyin. Ayrıca havadan bakıldığında doğal çerçeve oluşturabilecek alanlardan da harikulâde fotoğraflar çekilebilir.

Hava fotoğrafçılığında yaz görüntülerinin yanında kış görüntüleri de kartpostallık kareler çekmek için bize fırsat sunarlar. Özellikle kristalleşmiş kar manzaralarının yukarıdan görünüşü fazlasıyla cezbedici olabilir.