Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (18)

Mimari fotoğraflarda titremelerden kaynaklanacak kötü sonuçları ortadan kaldırmak için tripod kullanılması gerekir. Ayrıca bazen ışığın etkisine bağlı olarak uzun pozlamalar gerekebilir. Bu durumlarda tripod kesinlikle kullanılmalıdır.

MİMARİ yapılar, bir sanat ve dolayısıyla da bir medeniyet göstergesi olmaları nedeniyle son derece önemlidirler. Medeniyetlerin ve insanlığın geçmişine yönelik çok derin ve etkili izler taşıdıkları için mimari yapıların fotoğraflanmaları da son derece önem arz eder. Bu nedenle mimari fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinin başında gelir.

Mimari fotoğrafçılıkta fotoğraf sanatçısının, fotoğrafın inceliklerini bilmesinin yanında, fotoğrafladığı mimari yapı ve mimarlığa dair asgarî bir bilgisinin olması gerekir. Eğer fotoğraf sanatçısı ilgili yapıya dair bir bilgiye sahip değilse, o mimari yapıyı keşfedemez. Dolayısıyla mimari yapıyı hakkıyla fotoğraflayamaz.

Mimari fotoğraflar aynı zamanda resmî belge yerine geçerler. Bu nedenle mimari fotoğraflar gerçeği birebir yansıtmalıdır.

Mimari fotoğrafçılıkta mimari yapıya ilişkin detayların daha iyi yansıtılması açısından zamanlama son derece önemlidir. Öğle zamanı, güneş ışığının fazla olması ve detayları bastırması nedeniyle ışığın çok yoğun olduğu ve mimari yapılardan yoğunlukla yansıdığı saatlerde mimari fotoğraf çekmek zordur. Dolayısıyla mimari fotoğraf çekerken daha çok güneşin doğuş ve batış saatleri tercih edilmelidir.

Ama zaman sıkıntınız varsa ve öğle vakti mimari fotoğraf çekmek zorundaysanız, makine ayarlarınızdan ışığın etkisini kıracak ayarlamalar yapabilirsiniz. Örneğin beyaz ayarından bulutlu modu geçerek ışığın etkisini kırabilirsiniz.

Mimari fotoğraflarda iç mekân çekimleri yapılıyorsa geniş açılı lensler tercih etmek gerekir. Dış mimari çekimlerinde öğle vakti uygun değilken, iç mimari çekimlerinde öğle vakti çoğu zaman uygun ışık kaynağı sağlar. Dolayısıyla iç mekân çekimleri öğle saatlerinde yapılabilir.

Mimari fotoğraflarda yapıda bulunan çizgiler son derece önemlidir. Bu çizgiler kadraja alınırken düşey çizgiler yere 90 derece gelecek şekilde, yatay çizgilerse kadrajın alt ya da üstüne paralel uzanacak şekilde yerleştirilmelidir.

Mimari yapılar, mümkün olduğunca farklı açılardan fotoğraflanmalıdırlar. Örneğin alttan, üstten, cepheden ve yapının sağ ile solundan farklı açılarla... Özellikle sağ ve soldan 45 derece açıyla çekilen fotoğraflar etkileyici olacaktır.

Mimari fotoğraflarda titremelerden kaynaklanacak kötü sonuçları ortadan kaldırmak için tripod kullanılması gerekir. Ayrıca bazen ışığın etkisine bağlı olarak uzun pozlamalar gerekebilir. Bu durumlarda tripod kesinlikle kullanılmalıdır.

Son olarak, mimari fotoğraflarda daha fazla detay için “raw” formatında fotoğraflar çekmek önemlidir.