Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (15)

Cepte, çantada taşınması ve sürekli el değmesi nedeniyle telefon kamerasının lenslerinin kirlenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle kamera lensini sık sık temizlemek gerekir. Özellikle de fotoğraf çekerken…

TEKNOLOJİNİN gelişmesiyle birlikte cep telefonu akıllı hâle gelerek klasik fonksiyonlarının ötesinde işlevler kazandı. Akıllı telefonlar, günümüzde artık fotoğraf ve video başta olmak üzere çok farklı işlevler için kullanılabiliyorlar.

Günümüzde bu fonksiyonlar içerisinde en çok aranan özelliklerinden biri, hiç şüphesiz akıllı telefonların sahip oldukları kameralardır. Bazı akıllı telefonlar, profesyonel fotoğraf makinelerinin hemen tüm özelliklerini barındıran kameralarla entegre edilmiş durumdalar. Bunlara ek olarak, azımsanmayacak sayıda akıllı telefon modeli ise tıpkı fotoğraf makinelerinde olduğu gibi lens takılabilme özelliğine sahip.

Ayrıca fotoğraf düzenleme programları da cep telefonlarına rahatlıkla kurulabiliyor.

Tüm bunlar “telefon fotoğrafçılığı” adında yeni bir fotoğrafçılık türünün doğmasını sağladı. Bazı uzmanlar, cep telefonu ya da telefon fotoğrafçılığını bir fotoğrafçılık türü saymasa da günümüzde çekilen fotoğrafların önemli bir kısmı akıllı telefonlar vasıtasıyla çekiliyor. Bu nedenle fotoğrafçılık söz konusu olunca telefon fotoğrafçılığı üzerine notlar düşmek de zorunlu hâle geliyor.

Telefonunuzun özelliklerini tanıyın

Telefonunuzla harika fotoğraflar çekmek istiyorsanız öncelikle cep telefonunuzun kamera özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Telefonun kamerasının özelliklerini bilirseniz telefonu o denli etkin kullanabilirsiniz.

Öncelikli olarak telefonunuzun ISO, odak uzaklığı, pozlama değerleri gibi ayrıcalıklı fotoğraflar çekmenize yardımcı olacak özelliklerini öğrenin. Sonra da bu özellikleri cömertçe kullanın.

Lensleri temiz tutun

Cepte, çantada taşınması ve sürekli el değmesi nedeniyle telefon kamerasının lenslerinin kirlenmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle kamera lensini sık sık temizlemek gerekir. Özellikle de fotoğraf çekerken…

Ayrıca fotoğraf üzerine yoğunlaşmak istiyor ve cep telefonunuzu bir profesyonel fotoğraf makinesine dönüştürmek istiyorsanız mutlaka farklı özelliklerde telefonunuza entegre edebileceğiniz haricî lensler alın. Çok fazla işlevsel özelliğe sahip lensi uygun fiyata bulabilirsiniz.

Yardımcı aparatlar kullanın

Çok sayıda akıllı telefonun ön ve arka tarafında birden fazla kamera mevcut. Fakat ana kameralar telefonun arka tarafına monte edilmiş hâlde ve bu kameralar, çok fonksiyonlu ve özelliği fazla olan kameralar. O nedenle fotoğraf çekerken olabildiğince arka kameraları kullanın.  

Fotoğraf çekerken fotoğraf makinesinin sabit kalması, görüntünün bozulmaması için gereklidir. Akıllı telefonlar, yapıları gereği sabit kalması zor aygıtlardır. O nedenle görüntünün bozulmasını önlemek ve telefonları sabit tutmak için akıllı telefonlarla fotoğraf çekerken tripod kullanılmalıdır. 

Ekstra çekim modlarını kullanmayı ihmâl etmeyin

Akıllı telefonların hemen hepsinde panorama ve seri çekim modları, bazılarında ise tüm yönlerden çekilen fotoğrafları tek bir fotoğrafta birleştirebilen özellikte kameralar mevcut. Akıllı telefonlar ile fotoğraf çekerken bu özellikleri uygun kompozisyonlarda mutlaka kullanın. Ortaya çok harika fotoğraflar çıktığını göreceksiniz.

Akıllı telefonlar dar, geniş ve daha farklı fonksiyonları olan birden fazla kamerayı bünyesinde barındırdığından, bu fonksiyonları zahmetsiz olarak kullanma şansına sahipsiniz. Bunlar dışında önceki yazılarımda anlattığım fotoğrafçılık için geçerli olan tüm kurallar, telefon fotoğrafçılığı için de geçerlidir.