Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (14)

Güneşin bulut kümelerinin arasına gizlendiği zamanlar, çiçek fotoğrafçılığı açısından en ideal zaman dilimlerinden biridir. Çünkü bu zamanlarda yumuşak gölgeler oluşur. Bir başka ideal zaman ise yağmurun hemen sonrasıdır.

FOTOĞRAFÇILIK her geçen gün daha spesifik alanlarda kendini var etmeye devam ediyor. Bunlardan biri de çiçek fotoğrafçılığı.

Bazıları çiçek fotoğrafçılığını doğa fotoğrafçılığının bir parçası sayarken, bazıları da başlı başına bir alan olarak kabul ediyor.

Çiçekler fotoğraflanırken, çiçeklere aşina olunan bakış açılarının dışında bir açıyla fotoğraflamak gerekir. Genellikle makro çekimlerin yapıldığı çiçek fotoğrafçılığında tele objektifler en ideal lenslerdir. Çiçek fotoğrafçılığında diyafram öncelikli modla çalışmak, harikulâde çiçek fotoğrafları çekmeniz için size yardımcı olacaktır. Çiçekler fotoğraflanırken, özellikle çanak şeklinde çiçeklerde, çiçeğe olabildiğince yakınlaşmak, çiçek dokularındaki muhteşem sanatı fotoğraflamak açısından son derece önemlidir.

Bulutlu ve yağmurlu havalara dikkat!

Güneşin bulut kümelerinin arasına gizlendiği zamanlar, çiçek fotoğrafçılığı açısından en ideal zaman dilimlerinden biridir. Çünkü bu zamanlarda yumuşak gölgeler oluşur. Bir başka ideal zaman ise yağmurun hemen sonrasıdır. Çünkü yağmur damlalarının çiçekler üzerinde mevcudiyetini koruduğu bu zaman diliminde damlaların çiçek üzerinde bıraktığı büyüleyici etki, ancak yağmurun hemen ardından fotoğraflanabilir.

Ayrıca yağmurun etkisiyle çiçekler ile sapları tozdan ve kirden arındığı için renkler çok canlı olur. Bu da fotoğrafın estetik değerini yükseltir.

Yağmurun olmadığı zamanlarda yağmur etkisi olan fotoğraflar çekmek isterseniz bir bardak suyla yapay yağmurlar oluşturabilir ve yağmur etkisi olan fotoğraflar çekebilirsiniz.

Güneşli havalarda en ideal çekim zamanı ise sabah ve akşamüstü vakitleridir. Bu vakitlerde ışık çiçeğin arkasına yerleştirilirse, ışığın çiçekte oluşturduğu görsel zenginlik kadraja daha iyi yansıtılır.  

Koyu zemin ve yapay ortamlarda etkileyici kareler çekmek mümkün

Siyah zeminlerde etkili çiçek fotoğrafları çekilebilir. Siyah ya da koyu zeminli yerlerde çiçek fotoğrafı çekiyorsanız, arka fon olarak kullandığınız nesne ile çiçek arasında yaklaşık bir karış boşluk bırakmak, daha etkili kareler çekmenize yardımcı olacaktır.

Doğal ortamları dışında da etkileyici çiçek fotoğrafları çekmek mümkündür. Örneğin vazoda etkileyici çiçek fotoğrafları çekilebilir. Ya da ayraç olarak kullanılan kurumuş bir çiçek veya çiçek yaprağını kitap üzerinde fotoğraflamak son derece etkileyici olabilir.