Fotoğraf ve fotoğrafçılık üzerine didaktik notlar (13)

Sokak fotoğrafçılığı bazen tek bir kareyle bir hikâyeyi özetleyebilir. Bu nedenle kadraja aldığınız alanların hikâyeye olan katkısını düşünmek ve ona göre kadrajlamak gerekir. Bu son derece önemlidir. Çünkü bu tarz fotoğraflar, arşiv niteliği taşıyan ve belge olarak kullanılabilecek fotoğraflardır.

FOTOĞRAFÇILIĞIN en önemli dallarından biri de hiç şüphesiz sokak fotoğrafçılığıdır. Çünkü doğallığın ve duyguların en zirvede olduğu, mekân karakterinin en iyi yansıdığı yerler sokaklardır. Bu nedenle sokak fotoğrafçılığı son derece önemlidir.

Öyle ki, sokak fotoğrafçılığında mizansen ve stüdyo ortamı oluşturulamaz. Bu nedenle olan, olduğu gibi fotoğrafa yansır. Bu özelliklerinden dolayı sokak fotoğrafçılığında teknik biraz geri plânda kalır gibi görünse de bu tür teknikten azade değildir.

Geniş açılı lenslerle daha fazla alan, daha fazla anlam

Sokak fotoğrafçılığında belgesel tadında kareler elde edileceğinden, fotoğraf, içeriği itibariyle güçlü mesajlar da taşır. Sokak fotoğrafçılığında geniş açılı lensler kullanmak daha fazla alanı, dolayısıyla daha fazla anlamı kadraja dâhil etme fırsatı vereceğinden, geniş açılı lensler, tercih edilenlerin başında gelir. Tele objektifler bütünleşik anlamı parçalayacağından, sokak fotoğrafçılığında bu lens türü, tercih edilen bir tür değildir.

Sokak fotoğrafçılığında anlık kareler önemli olduğundan, makine ayarlarının önceden yapılmış olması önem arz eder. Çünkü anı kaçırdığınızda o anı bir daha yakalamak mümkün olmayabilir. Bunun için enstantane öncelikli mod ve otomatik ISO tercih edilirse an daha kolay yakalanmış olur.

Gezin ve gözleyin

Geniş açılı bir objektif ve uygun makine ayarlarından başka bir ekipmana ihtiyaç duyulmayacağından, sokak fotoğrafçılığında sürekli gezerek zengin içerikler bulmak gerekir. Yerinde bir binanın gölgesi, yerinde perspektif etkisi oluşturan yan yana ya da arda arta dizilmiş objeler, sokaktaki insan meşguliyetleri sokak fotoğrafçılığının ruhuna çok şey katacağından, olabildiğince sokağı gözlemek gerekir. 

Etik sorunlara pratik çözümler üretin

Sokak fotoğrafçılığında tartışılan en önemli husus, fotoğraflanan kişiler ve mekânların sahibinden izin alınıp alınmayacağı sorunudur. Fotoğraflanan kişiden izin alarak çekilen fotoğraf doğallığı bozar. Ama izin almadan fotoğraf çekmek de etik açıdan doğru değildir. O nedenle bu konu, sürekli tartışılan bir konudur.

Fotoğraf çekilen kişiden izin alacaksanız, o kişiyle konuşup onu rahatlatmanız gerekir. Ama anlık duygu ya da oluşan anlamları kadraja yansıtamama riski nedeniyle izinsiz fotoğraflar çekseniz bile bunu çektiğiniz insanlara sonradan söylemek gerekir. Çektiğiniz fotoğrafları insanlara gönderme sözü verirseniz, insanlar genellikle fotoğrafın çekilmesine itiraz etmezler. Bu etkili yöntemi kullanın.  

Sokak fotoğrafları belge niteliğindedir

Sokak fotoğrafçılığı bazen tek bir kareyle bir hikâyeyi özetleyebilir. Bu nedenle kadraja aldığınız alanların hikâyeye olan katkısını düşünmek ve ona göre kadrajlamak gerekir. Bu son derece önemlidir. Çünkü bu tarz fotoğraflar, arşiv niteliği taşıyan ve belge olarak kullanılabilecek fotoğraflardır.

İnsan unsurunu eksik etmeyin

Sokak fotoğrafçılığında arka plân ya da kadrajın içerisinde kalan bazı renkli nesneler fotoğraftaki ana anlamı kamufle edebileceğinden, böyle durumlarda siyah beyaz fotoğraflar çekmek, anlamı kamuflajdan kurtarır. Ayrıca siyah beyaz çalışan fotoğraflar çok etkileyici olur.

İnsan, bulunduğu yeri anlamlı kılan en önemi unsurdur. O nedenle sokak fotoğraflarında insan unsurundan olabildiğince yararlanmak gerekir. Örneğin boş bir sokak yerine o sokakta yürüyen bir insanın dâhil olduğu sokak fotoğrafı daha anlamlı olacaktır.