Formula 1 tekrar Türkiye’de

Araçların 0’dan saatte 100 kilometre hıza çıkıp ve tekrar 100’den 0’a düşmesi yaklaşık 2 ilâ 4 saniye sürüyor. Formula 1 araçları pistte birkaç tur attıktan sonra fren diskleri “bin santigrat” dereceye ulaşabiliyor. Bunun, yanardağlardan fışkıran erimiş lavların ısısına eşdeğer olduğu belirtiliyor.

13-15 Kasım tarihlerinde, tüm dünyanın gözü Formula 1 yarışları nedeniyle İstanbul’a çevrildi. Dokuz yıllık bir aradan sonra ülkemizde yapılan Formula 1 yarışları, dünyanın en popüler otomobil sporları şampiyonası…

“Grand Prix” olarak da adlandırılan Formula 1, tek kişilik açık tekerlekli otomobil yarışıdır. Dünyada bu yarış için hazırlanan pistlerde ve şehir yollarında gerçekleşir. Aslında 19-21 yarıştan oluşan yarışlar dizisi demek daha doğru olur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Takımlar Şampiyonası (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.

Dünyada en fazla izleyicisi olan Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın ilk yarışı, 1950 yılının Mayıs ayında İngiltere’nin Silverstone pistinde yapıldı.

Yarışlar kırsal alanlara kurulan pistlerde gerçekleşme birlikte, pistler FIA tarafından yayınlanan en yüksek kalite değerine sahip olma şartıyla yapılıyor. Bunun hâricinde sıra dışı pistler de bulunuyor.

Örneğin Monaco’da şehir sokaklarının trafiğe kapatılmasıyla oluşturulan pist de mevcût. Normal şartlarda günlük trafiğin aktığı sokaklarda asfaltı eritircesine hızla giden araçları görmek heyecanlı olsa gerek. Bu özelliğinden dolayı Monaco Grand Prix’i, en çok kazanılmak istenen yarış olarak biliniyor.

Yaptığınız işte tutku önemlidir. Fakat bu yarışta tutku olmazsa olmazdır. Formula 1 pilotlarındaki tutku, onların defalarca birincilik elde etmesindeki en büyük neden. Bunun dünyadaki örneklerinden bir tanesi olan Büyük Britanyalı Hamilton, İstanbul’da düzenlenen yarışta bayrağı ilk sırada geçerek şampiyonluğu garantiledi. 35 yaşındaki pilot 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 ve 2019 ve son olarak 2020 sezonunda zafere ulaşarak kariyerinin 7’nci şampiyonluğunu elde etti.

Birincilik kupasını TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un elinden alan Hamilton, Türkiye’ye sık sık geldiğini belirterek sevgisini şu sözlerle dile getirdi: “Asla unutamayacağım bir gün! Şampiyonluğu kazanmak için daha güzel bir yer olamazdı. Türkiye’nin sahilleri çok güzel, kıyıları çok güzel, Türkiye’yi seviyorum…”

Sezonun diğer yarışları Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılarak tamamlanacak.

Formula 1, dünyadaki en ilginç ve bir o kadar da tehlikeli sporlarından birine konu. Yarışın kendisi ve hattâ daha fazla ilginç olan yanı ise, yarışa katılan firmaların bu yarışa özel ürettikleri arabalar. Bunlar oyuncak olanlardan ve sanal oyunlardaki renk renk araçlardan oldukça farklı ve şaşırtıcı özelliklere sahip.

Öncelikle, yarışı izlerken ekibin pistin kenarında birkaç kişiden ibâret olduğu düşüncesi tamamen yanlış. Formula 1 takımı, ortalama 600 kişi demek!

Formula 1 araçları, dünyanın en hızlı araçlarından. Amaçları en kısa sürede hızlanmak. Fakat pistlerin zorlayıcı virajları ve lâstik değişimi gibi çeşitli nedenlerle kısa sürede yavaşlamak da önemli. Araçların 0’dan saatte 100 kilometre hıza çıkıp ve tekrar 100’den 0’a düşmesi yaklaşık 2 ilâ 4 saniye sürüyor.  

Formula 1 araçları pistte birkaç tur attıktan sonra fren diskleri “bin santigrat” dereceye ulaşabiliyor. Bunun, yanardağlardan fışkıran erimiş lavların ısısına eşdeğer olduğu belirtiliyor.

En temel model aracın mâliyeti tam olarak bilinemese de 2018 verilerine göre, ifade edilen ortalama, 16 milyon avroya kadar çıkmakta. Belki de daha fazlası… Formula 1 araçları satılmıyor, satın alınamıyor; sadece son teknolojilerle üretiliyorlar. Bu nedenle tam mâliyeti bilinemiyor. Her yıl eklenen teknolojik yeniliklere göre mâliyet değişebiliyor.

Kaynaklarda her bir Formula aracının en az 80 bin parçadan oluştuğu belirtilmekte. Bunun getirisi olarak, tıpkı uçaklardaki gibi her bir parçanın büyük titizlikle birleştirilmesi gerekiyor. Bu araçlar için de asfaltta uçtuklarını söylemek yeridir.

Bir araç motorunun en yüksek performans kriterine göre tasarlanmış olması nedeniyle, o araç en fazla beş yarışa dayanabiliyor. Diğer bir konu, aracın en önemli parçalarından biri olan lâstikleri… Her yarışta ortalama 500 gram ağırlık kaybediyor lâstikler.

Yarışlarda kilo kaybeden sadece aracın lâstikleri değil. Pilotların da aracın içindeki yüksek sıcaklık nedeniyle ortalama bir yarışta 4 kilogram civarında kilo kaybettikleri bilinmekte. Bu kadar tehlikeli bir yarış için kullanılan bu araçlarda hava yastığı bulunmuyor fakat kokpit, 250 tona eş darbelere dayanabiliyor ve kullanılan kasklar en dayanıklısından. Kullanılmadan önce en ağır testlerden geçiyorlar.

Yeteri kadar hız ve açı sağlanırsa, Formula 1 araçlarının baş aşağı sürülebilecek aerodinamiğe sahip olduğu belirtiliyor. Bu noktada aracın ağırlığı, hız ve yakıt miktarı önemli. Aracın direksiyonu oldukça kafa karıştırıcı; uçaklardaki gibi çok fazla sayıda gösterge ve tuş bulunuyor. Bunları yönetmek başlı başına maharet gerektirir nitelikte.

Yarış esnasında araçlar sadece lâstik değişimi için duruyorlar. Tabiî bu değişim saniyeler içerisinde oluyor. Bunu gerçekleştiren ekibi hayranlıkla izlememek mümkün değil. Formula 1 araçlarına yarış sırasında yüksek sıcaklık nedeniyle yakıt takviyesi yapılmıyor. Yakıt tankları buna göre yapılıyor.  

“Formula 1 yarışına hiç kadın pilot katıldığı olmuş mudur?” diye merak ettim. Ulaşabildiğim bilgi, puan kazanabilen tek bir kadın olduğu. Bu isim, 1975 İspanyol Grand Prix’ine katılan Lella Lombardi.

Türkiye için Formula 1 ne demek?

Dünyada, “Formula 1’i olan/olmayan ülke” diye bir söylem varmış. Monaco’daki yarış sırasında insanların balkonlarını kiraya verdiklerini ve kiraların binlerce avro olduğu gerçeği, bu yarışın turizm geliri açısından oldukça önemli olduğunun delillerinden sadece biri.

Verilere göre, İstanbul’da gerçekleşen yarışı dünya üzerinde yaklaşık 400 milyon tekil izleyici, Türkiye Grand Prix’ini canlı olarak takip etmiş. Ekonomik açıdan elde edilen gelir noktasında telâffuz edilen rakam da yaklaşık 150 milyon dolar.

Pandemi nedeniyle seyircisiz yapılması bu yıl için dezavantaj olsa da önümüzdeki yıllarda bunun seyircili olarak yapıldığında elde edilen gelir katlanarak artacaktır. Dünyanın dört bir yanından meraklılarının ülkemize gelecek olması, turizm geliri açısından her anlamda Türkiye’ye kayda değer katkı sağlayacak. Tüm takımların iki gün süren yarışlar için en az üç dört gün ülkemizde kalmaları gerekecek. Takımda görevli sayısını hatırlarsak, oldukça büyük sayılar demek bu. Bu sayılara, yarış yapılan tüm ülkeleri pilotlarla birlikte dolaştığı belirtilen Formula 1 fanatik izleyici grubunu da eklersek, beklenti, Formula 1 yarışının Türkiye’ye getirisinin düşünülenin çok daha üzerinde olacağı yönünde…

Formula 1 yarışının bu yıl olduğu gibi bundan sonra da Türkiye’nin tanıtımına olumlu katkı sağlamaya devam etmesi dileğiyle…