Farkında mısınız, Türkiye’de iyi şeyler oluyor!

Savunma sanayiindeki atılımların farkında olamayanlar için bir hatırlatma daha yapalım: Dünyada savunmanın devlerinin yer aldığı “Defense News Top 100”de 7 Türk şirketi yerini almış durumda. Farkında mısınız, geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye’nin ilk Orta Doğu ve Avrupa’nın tek entegre güneş paneli üretim fabrikası açıldı. Bu demektir ki, her yıl güneş paneli ithalatına giden yaklaşık 100 milyon dolar, artık Türkiye’nin cebinde.

HER birini “hastaneler şehri” diye tanımlayabileceğimiz büyüklükte olan Şehir Hastaneleri cepte… Bunlara ek olarak, pandeminin başından bu yana hizmete açılan hastanelere İstanbul’da bir yenisi daha eklendi; İlk etabında 175 poliklinik, 758 yatak ve 96 yoğun bakım ünitesini bünyesinde barındıran Göztepe Şehir Hastanesi…

Pandeminin tedirgin edici bir artışla yol aldığı şu günlerde insanın tedavi görebileceği bir yatak olduğunu bilmesi, hasta adına daha baştan umut verici.

Farkında mısınız, salgın nedeniyle dünyada altyapı projeleri ertelenirken, Türkiye ulaşımdaki mega projelerine devam ediyor. Henüz birkaç gün önce açılışı yapılan ve Kapıkule’den başlayıp Türkiye’nin güney sınır kapılarına uzanan otoyol ağının son halkası olan Ankara-Niğde otoyolu ile Ankara-Niğde arasındaki mesafe yarıya indiği gibi, ekonomiye sunacağı katkı da 1,6 milyar TL!

Farkında mısınız, Türkiye on gün kadar önce savunma sanayiinde önemli iki altyapı tesisine kavuştu. ROKETSAN Uydu Fırlatma Uzay Sistemleri ve İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi ile Patlayıcı Hammadde Üretim Tesisi…

Açılışı Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan bu tesisler, mikro uydu fırlatma sistemleri, hassas güdümlü mini mikro silah sistemleri, yapay zekâ uygulamaları, katı ve sıvı yakıtlı roket motoru projesi, lazer silahları ve teknolojileri gibi pek çok alanda savunma sanayimizi güçlendirecek.

Bu açılışın bir özelliği daha vardı; uzay sınırını geçen ilk Türk aracı olan roketimizi bu açılışta göndermiş olduk. Tek cümle ile “Türkiye, uzay liginde”!

Savunma sanayiindeki atılımların farkında olamayanlar için bir hatırlatma daha yapalım: Dünyada savunmanın devlerinin yer aldığı “Defense News Top 100”de 7 Türk şirketi yerini almış durumda.

Farkında mısınız, geçtiğimiz ay içerisinde Türkiye’nin ilk Orta Doğu ve Avrupa’nın tek entegre güneş paneli üretim fabrikası açıldı. Bu demektir ki, her yıl güneş paneli ithalatına giden yaklaşık 100 milyon dolar, artık Türkiye’nin cebinde. Aynı zamanda bu fabrikada üretilen paneller 2,6 milyar kilovatsaat elektrik demek olacak. Türkiye’de güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 25 artacak ve yıllık 2 milyon ton karbondioksit salınımı engellenebilecek.

Dünya Bankası verilerine göre, üç yıl önce yeşil enerjideki sıramız 28 iken, Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığımızın özverili ve istikrarlı atılımları sayesinde artık 7’nci sıraya yükseldik!

“Yeşil enerji” konusu bir hayli geniş kapsamlı olduğundan, niyetim bunu ileriki haftalarda detaylı yazmak…  

Yine geçtiğimiz ay, başta ABD ve Avrupa medyası başta olmak üzere dış basında geniş çapta yer verilen gelişme, Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi idi. Karadeniz sularında Fatih sondaj gemisi ile gerçekleştiren çalışma netîcesinde keşfedilen 320 milyar metreküp doğal gaz, 2023 yılında kullanıma hazır olacak.

Ülke olarak doğal gaz ihtiyacımızın yüzde 99’unun Rusya, Azerbaycan, İran boru hatlarından, ayrıca ABD, Norveç, Katar, Cezayir’in de içinde bulunduğu çeşitli ülkelerden sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatıyla gerçekleştirdiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda, bu gelişmenin ne denli önemli olduğunu anlamak zor olmasa gerek!

Kamu sigorta ve emeklilik şirketlerini Türkiye Varlık Fonu çatısı altında birleştiren Türkiye Sigorta da kuruldu ayrıca. İlk poliçe kimin mi? Elbette 320 milyar metreküp doğalgaza ev sahipliği yapan “Tuna-1” kuyusunun!

“Türkiye Sigorta” adı altında ülkemizin en büyük sigorta ve emeklilik tesisi olarak 38 bölgede 2 bin 620 çalışanıyla 15 milyon müşteriye hizmete devam!

Farkında mısınız, Türkiye’de iyi şeyler olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yatırımların durma noktasına geldiği pandemi sürecinde Türkiye’de, bir günde 40 fabrika ve bir teknoloji merkezinin açılışı birden yapıldı. Dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik gelişim üssü olan Metal Sanayicileri Sendikası Teknoloji Merkezi’nde (MESS) yılda 40 bin kişiye ücretsiz eğitim verilerek çalışma hayatına istihdam sağlanacak.

“Battık, bitti bu ülke” diyenler, farkında mısınız, Hazîne ve Mâliye Bakanımızın liderliğinde ekonomi yönetimi üzerine işleyen “bağımsız-millî ekonomi hamlesi” sayesinde yerli ve yabancı kirli zihinlerin plânları teker teker suya düştü. Bu zihinlerin hain plânları ile sonunda yaptıkları dağ, yandı, bitti, kül oldu! Ellerinde kalan bir avuç kül…

Pandemi sürecinde birçok ülke ekonomisi ciddî oranlarda daralırken, Türkiye aldığı tedbirlerle bu süreci en az hasarla atlatan ülke olarak yola devam etmekte. Bu durum büyük Türkiye’nin IMF’ye gitmesini isteyenler için tam bir hezîmet. Yazık oldu onlara(!)…

Bu salgınla dünyadaki tüm dengeler altüst oldu. Fakat içinde bulunduğumuz coğrafî konum ve güçlü altyapı itibarıyla ülke olarak bir adım öndeyiz. Bu avantajı da ekleyerek, bizim gibi üretim kapasitesi yüksek ülkelere yepyeni fırsat kapıları açıldı. Ürettik, üretmeye devam ediyoruz

Farkında mısınız, Türkiye, yeni dünyanın parlayan yıldızı olma yolunda hızlı ve sağlam adımlarla ilerliyor!