Elektromanyetik harp sistemlerinde caydırıcılık

TSK envanterinde olan elektronik harp sistemleri ülkenin önemli atılımlarından biridir. Bu alanda topluma güven, düşmana korku salan çok sayıda harp cihazı ve makinesi üretilmektedir. Bunların en azından yüzde 70 civarında yerli ve millî üretim olması da ayrıca önem arz etmektedir.

TEKNOLOJİDE diğer ülkelere göre fark oluşturanlar üstünlük kazanırlar. Bu teknolojilerin günümüzde önemli bir omurgası madde ve enerji ayrımının detaylı şekilde yapıldığı teknolojik alanlarda gerçekleşir. Madde ve enerji ayrımının temel bilimsel perspektifi üzerinden kuantum ile her alana sirayet edilmiştir.

Madde açısından çip, nano ölçekte cihazlar ve en azından alışılmışın dışında özellikleri ortaya çıkan nanoteknoloji ürünler ön plânda gitmektedir. Nanoteknoloji ölçeğinde enerji çalışmalarının günlük hayata doğrudan yansıması şimdilik güneş enerjisi olarak görülebilir.

Enerji açısından ise elektromanyetik tayfın türleri teknolojiye yön vermektedir. Elektromanyetik tayf ve radyasyon, teknolojinin enerji ayağında yükü omuzlamış durumdadır. Bu alandaki bilgi ve teknoloji günümüz sanayi devrimine yön veren en önemli iki ayaktan biridir.

Elektromanyetik spektrum ışık türlerini içerdiği için görünür ışık ve diğerlerine göre teknolojik cihazlar insanlık hayatını son derece kolaylaştırmaktadır. İnsan sağlığına zararlı olan kısımlarda ise uzman ekiplerce insanlık için yararlanma işlemleri devam etmektedir. İnsan çıplak göz ile en düşük enerjiye sahip kırmızı ışığı, en yüksek enerjiye sahip ışık olarak da mor rengi görür. Bunların ötesindeki ışıklar çıplak gözle görülemezler. Teknolojik cihazlar ile bu ışıkların görünür hâle getirilmesi ve insanın üzerinde işleyebileceği şekilde kontrol edilmesi ülkelere üstünlük kazandırır.

Bu farklılığı fark etmiş ülkelerden biri de Türkiye’dir. Son yıllarda sistemler arası haberleşme, otomatik konum belirleme, farklı frekanslarda haberleşme, elektromanyetik saldırılara kalkan oluşturma ve dedektör yanıltma gibi noktalarda büyük atılımlar bu elektromanyetik teknolojik cihazlar ile sağlanmaktadır. Böyle bir teknolojinin beslendiği bilgi kaynakları temel bilimler ve mühendislik alanlarıdır.

Türkiye’nin elektromanyetik alan teknolojilerinde hızla yükselişine rağmen temel bilimler ve mühendislik alanlarında üniversite tercihlerinin düşüşü üzerinde beyin patlatılması gerekir. Çünkü temel bilim ve mühendislik alanlarındaki bu azalma devam ederse göğsümüzün kabardığı teknolojik alanlarda sıkıntıların baş göstermesi de kaçınılmaz bir hâl alacaktır.


Temel bilimlerdeki sıkıntıların Cumhurbaşkanımız tarafından dile getirilmesi sevindirici bir haberdir, ancak ciddî teşvik ve özendirme de gerektirdiği açıktır.

TSK envanterinde olan elektronik harp sistemleri ülkenin önemli atılımlarından biridir. Bu alanda topluma güven, düşmana korku salan çok sayıda harp cihazı ve makinesi üretilmektedir. Bunların en azından yüzde 70 civarında yerli ve millî üretim olması da ayrıca önem arz etmektedir.

MİLKAR-2A3, V/UHF frekans bandında haberleşme yapan ve düşman muhabere sistemlerine elektronik saldırı uygulaması yapabilme kapasitesindedir. Düşman hedeflerinden gelen haberleşmelerin engellenmesi, geciktirilmesi ve yanıltılması TSK’ya büyük avantaj sağlamaktadır. 

Her biri modüler tasarımda olan dört adet elektronik taarruz ve bir adet elektronik destek ünitesine sahip KORAL da düşman hedeflerine yönelik çoklu elektronik taarruz kapasitesindeki diğer bir sistemdir. KORAL aynı zamanda çoklu almaç sistemine sahipken teknik üreteç ve sayısal hafızaya sahip olmasıyla öne çıkmaktadır. Hava Kuvvetleri tarafından düşman radarlarının tespiti, bilgilerin toplanması ve karıştırılması kapasitesindeki KORAL, caydırıcılığı yüksek bir sistemdir.

Elektronik destek ve taarruz amaçları için Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kullandığı diğer bir sistem ise REDET ve REDET-II’dir. Düşman radarların tespit edilip bilgilerin toplanması ve yine düşman radarlarının karıştırılması da işin cabasıdır.

Yüksek frekans karıştırma özelliğine sahip MİLKAR-4A2 (SANCAK), HF bandında haberleşme yapan düşman hedeflerine dalma özelliğinde olup, gelen elektromanyetik saldırılara da karşılık verme özelliğiyle öne çıkmaktadır.

Elektromanyetik harp eğitimi için geliştirilen simülatör olarak MUKAS, hem eğitim, hem de düşman saldırılarını aldatma amacını yerine getirmektedir. Benzer bir özellikteki diğer elektromanyetik sistem ise RAKAS ismiyle TSK’ya güç katmaktadır.

“Karakulak” olarak adlandırılan MİLKED-4A2 ve MİLKED-4A, yüksek frekans bölgelerinde tarama, haberleşme, yön bulma ve düşman dinleme gibi büyük kapasitedeki diğer iki sistemdir. Bunlara “sistem” diyoruz, çünkü aparatlar üzerinde ufak değişiklikler ile fonksiyonel hâle gelen opsiyonlu özellikteki cihazlardır.

Allah’ın (cc) “Oku” dediği ayetlerin yüzde doksan beşinin tabiattaki ayetleri olması, maddeye müracaat edip madde ve enerjiye hakikî tesir edilmediğinde harika işlerin çıkacağının açık delilidir. Duanın en büyüklerinden biri, sebepler olarak fen bilimleriyle talepte bulunmaktır. Bu duanın karşılık gördüğü muhakkaktır.

Ülkenin farklı alanlarında eksiklik ve noksanlıkların olması kaçınılmaz bir gerçektir. Elektromanyetik teknolojik sistemler üzerinde gösterilen başarının aynının, ülkemize saldırı için çevrilmiş diğer alanlarda da bertaraf edilmesi için benzer atılımlar zorunlu görünüyor.