Dünya sosyal medya doyumuna ulaşıyor mu?

Sitedeki verilere göre Çin ve Hindistan’ın yanı sıra ABD, Endonezya, Brezilya, Rusya, Japonya, Meksika, Filipinler, Vietnam ve Türkiye’de sosyal medya her geçen gün daha fazla kullanıcıya ulaşıyor.

DÜNYAYI adeta örümcek ağı gibi saran sosyal medya platformları her geçen gün çeşitlenerek etki alanını genişletiyor.

Yapılan araştırmalar sosyal medyanın önümüzdeki yıllarda etkisini daha da artıracağına ve dünyanın çok çok büyük bir kısmının sosyal medya platformlarıyla bir şekilde etkileşim içerisinde olacağına işaret ediyor.

Dünyanın en önemli veri tabanı sitelerinden statista.com’da yer alan verilere göre, dünyanın en kalabalık ülkeleri olan Çin ve Hindistan bu konuda diğer ülkelerden ayrılıyor. Çünkü bu iki ülkedeki sosyal medya kullanıcı sayısı 2022 yılı itibariyle 2 milyara (Çin 1 milyar 21 milyon, Hindistan 755 milyon) yaklaşıyor. Bu sayı 2022 yılı itibariyle dünyadaki toplam sayının üçte birinden fazlasına tekabül ediyor. 2027 yılında ise bu iki ülkenin sosyal medya kullanıcı sayısının yaklaşık 2,5 milyar (Çin 1 milyar 212 milyon, Hindistan 1 milyar 177 milyon) kişiye ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bu yönüyle Hindistan’da tam anlamıyla bir sosyal medya patlaması yaşanacağı öngörülüyor.

Hangi ülkelerde sosyal medya patlaması yaşanıyor?

Sitedeki verilere göre Çin ve Hindistan’ın yanı sıra ABD, Endonezya, Brezilya, Rusya, Japonya, Meksika, Filipinler, Vietnam ve Türkiye’de sosyal medya her geçen gün daha fazla kullanıcıya ulaşıyor.

Sitedeki verilere göre 2027 yılında sosyal medya kullanıcılarının ABD’de 300 milyon kullanıcıdan yaklaşık 330 milyon kullanıcıya, Endonezya’da 220 milyon kullanıcıdan 261 milyon kullanıcıya, Brezilya’da 165 milyon kullanıcıdan yaklaşık 190 milyon kullanıcıya, Rusya’da 115 milyon kullanıcıdan yaklaşık 126 milyon kullanıcıya, Japonya’da 102 milyon kullanıcıdan yaklaşık 113 milyon kullanıcıya, Meksika’da 98 milyon kullanıcıdan yaklaşık 123 milyon kullanıcıya, Filipinler’de 84 milyon kullanıcıdan yaklaşık 92 milyon kullanıcıya, Vietnam’da 72 milyon kullanıcıdan yaklaşık 82 milyon kullanıcıya, Birleşik Krallık’ta yaklaşık 62 milyon kullanıcıdan 65 milyon kullanıcıya, Almanya’da yaklaşık 61 milyon kullanıcıdan yaklaşık 65 milyon kullanıcıya, Tayland’da 56 milyon kullanıcıdan yaklaşık 60 milyon kullanıcıya, Fransa’da 49 milyon kullanıcıdan yaklaşık 57 milyon kullanıcıya, Güney Kore’de 46 milyon kullanıcıdan yaklaşık 48 milyon kullanıcıya, İtalya’da 43 milyon kullanıcıdan yaklaşık 47 milyon kullanıcıya, Kanada’da 35 milyon kullanıcıdan yaklaşık 39 milyon kullanıcıya, Bangladeş’te 25 milyon kullanıcıdan yaklaşık 34 milyon kullanıcıya çıkması bekleniyor.

2027 yılında dünyada kullanıcı sayısının oransal olarak en fazla artması beklenen ülke ise Nijerya. 2027 yılında Nijerya’daki kullanıcı sayısının 38 milyondan yaklaşık 92 milyona çıkması bekleniyor. 

Ülkemiz doyuma ulaştı mı?

Sitede ülkemize ait veriler de yer alıyor. Buna göre ülkemizde 2027’de sosyal medya kullanıcı sayısının 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 14 artarak 67 milyondan 76,5 milyona ulaşması bekleniyor. Bu artış oranı Avrupa’nın en önemli ülkeleri olan Almanya ve Fransa’nın gerisinde kalan bir artış oranına tekabül etse de ABD, Rusya, Japonya, Birleşik Krallık ve Kanada gibi ülkelerin artış oranından daha fazla bir artış anlamına geliyor.

Çin ve Hindistan’ı ayrı tutarsak, istatistiklere bakınca gelişmiş ülkelerin sosyal medya kullanıcı sayılarında diğer ülkelere göre daha fazla doyuma ulaştıklarını buna mukabil gelişmekte olan ülkelerinse henüz gelişmiş ülkelerin kadar doyuma ulaşmadıklarını gösteriyor.

 

Daha geniş bilgi için https://www.statista.com/statistics/278341/number-of-social-network-users-in-selected-countries/ adresine bakılabilir.