Dünden bugüne devlet

Bu topraklarda nice Yavuz bakışlı, nice Fatih vizyonlu ve nice Barbaros ufuklu insanların varlığına inancımız tamdır. Vatan sevgisiyle beslenen her kadının Nene Hatun ruhuyla mayalandığını bilmek ise bizi hedefe ulaştıracak en büyük teminatımızdır.

1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi sırasında Erzurum’da ikâmet eden 22 yaşındaki elleri kınalı genç bir gelinin yüreğinden şu sözler dökülmüştü: “Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar!”

Yurdu düşman çizmelerinin istilasına uğrarken, o, beşikteki bebeğini de, elindeki kınasını da hesap mevzusu yapmadı. Emaneti Sahibine teslim edip vatanı için cephenin yolunu tuttu. Vatan sevgisinin imandan olduğu, vatansız olanların dinine de sahip çıkamayacağı idrakinden yol yürüyen bu millet, tarihin sayfalarına “Nene Hatun” gibi nice kadın şahsiyetin adını nakış gibi işledi.

Bizler bu kahramanların menkıbelerini beşikteyken ninni, sohbetteyken destan, yetişirken ilke gibi dinledik; Devlet’e olan hürmetimizi, vatana gönülden bağlılığımızın altını bu öğretilerle besledik.

İnsanın dinî sorumluluklarını yerine getirmesi iki temel hususa dayanır: Birincisi aklî melekelerinin yerinde olması, ikincisiyse hür olması... Hürriyet Türk’ün şiarı, inancı ise en büyük dayanağıdır. Türkiye Cumhuriyeti bu istikamet üzere cephe cephe verilen mücadele neticesinde kurulmuş, şimdi de büyük hedeflerinin yolunda emin adımlarla yürümektedir.

Artık zaman evriliyor; cepheler, silahlar, saldırılar zamanın değişimine göre şekilleniyor. Fakat bu değişimin eksenindeki düşman asla değişmiyor. Hâl böyleyken, biz de her daim tehdit altında olan bekâmız için gerek ekonomik kalkınma hamlelerine, gerek millî varlığımızı koruyacak modern savunmaya yönelik atılımlarımıza hızla devam ediyoruz, edeceğiz.

Gururumuz olan İHA ve SİHA’ların yanı sıra millî ve yerli otomobilimiz TOGG, Millî Muharip Uçak, Akdeniz’de Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis araştırma gemileri, Yavuz ve Fatih sondaj gemileri, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarını korumaya, ülkemizin denizlerdeki varlığını güçlendirmeye, doğal kaynaklara ulaşmak için arama-tarama faaliyetlerine devam ediyor.

Bu gelişmeler güçlü devlet olmanın, bir devlet mefkûresinin adım adım hayata geçirilişinin resmi, devletinin yanında olan her vatandaşın ise onur ve gurur vesilesi.

Son teknolojik standartlarda üretilen hava savunma uçakları ve arama–tarama gemileri gerekli durumlarda insanî yardımlarla da Devlet’in gücünü halkının üzerinde ziyadesiyle hissettiriyor. 6 Şubat 2023 tarihli Büyük Anadolu Depremi’nde 56 İHA, toplamda bin 447 saatlik uçuş ve 110 sorti yaparak zorlu hava şartlarında arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermiş, zor günlerin aşılmasında önemli katkılar sunmuştur.

Savunma politikasına yönelik bu hamlelerle aynı paralelde yol alan noktada ekonomimizi güçlendirecek büyük adımları da Devletimiz hayata geçiriyor. Henüz birkaç gün önce Balıkesir’in Bandırma ilçesinde “Bor Karbür İşletme Tesisi”nin açılışı yapıldı. Türkiye’de bulunan 2,5 milyon ton bor madenini “cCvherden mücevhere” anlayışıyla işleyecek olan bu tesis, dünyanın sayılı işletmelerinden biri olmanın yanı sıra Türkiye’nin stratejik önemini de belirleyici unsur konumundadır. Sektörde 60 milyar dolarlık pazarın büyük ortağı olacağımız gerçeği, hedeflerimizin menziline yakılan büyük bir ışıktır.

Devletin varlığı, bu varlığın muktedir gücü, dünyadaki nimetlerin en mühimi ve en elzem olanıdır. Vatandaşın bu gücün her zaman yanında olduğunu bilmesi ise güven duygusunun en zarurî tarafına cevap verir ki bu, kişinin kendisini emniyette hissetmesinin teminatıdır.

Yeni dünya düzeninde savaşların/cephelerin şekli ve muhtevası değişirken, bu değişimdeki konumunu belirleyen Türkiye Cumhuriyeti, teknolojik eserlerin her birine verdiği isimle tarihî misyonunu muhafaza ettiğini, dirilişin ve yükselişin yine bu millî ruhun uyanışıyla vücut bulacağını görmenin yanında köklerinden ve tarihinden kopmuş toplumların asla geleceği inşâ edemeyeceği şuuruyla bu uyanışın fitilini ateşlemiştir.

Bu topraklarda nice Yavuz bakışlı, nice Fatih vizyonlu ve nice Barbaros ufuklu insanların varlığına inancımız tamdır. Vatan sevgisiyle beslenen her kadının Nene Hatun ruhuyla mayalandığını bilmek ise bizi hedefe ulaştıracak en büyük teminatımızdır.