DATAREPORTAL’ın yayınladığı “Digital 2024” raporuna ilişkin yazdığım son yazıda, dünyadaki mobil kullanımı ile internet kullanım oranlarına yönelik istatistiklere yer vermiştim. Bu yazıda ise ülkelere göre internette geçirilen zamana ilişkin verileri ele alacağım.
DataReportal Digital 2024 raporuna göre dünyada çevrimiçi geçirilen zaman, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış arttı. 3 dakikaya denk gelen bu artış, insanların günde 6 saat 40 dakika internette vakit geçirdiğini gösteriyor.
Hangi ülke ne kadar çevrimiçi zaman geçiriyor?
Rapor, ülke bazlı çevrimiçi kalma istatistiklerine de yer veriyor. Buna göre 9 saat 24 dakika ile Güney Afrika, listenin başında yer alıyor. Güney Afrika’yı 9 saat 13 dakika ile Brezilya, 8 saat 52 dakika ile Filipinler, 8 saat 43 dakika Kolombiya, 8 saat 41 dakika ile Arjantin, 8 saat 31 dakika ile Şili, 8 saat 21 dakika ile Rusya, 8 saat 17 dakika ile Malezya, 8 saat 11 dakika ile Birleşik Arap Emirlikleri, 7 saat 58 dakika ile Tayland takip ediyor.
Listeye baktığımızda gelişmiş ülkelerden hiçbirinin ilk 10’da olmadığı ortada. Görüldüğü gibi gelişmiş ülkelerden hiçbiri listenin ilk 10 sırasında yer almıyor.
Türkiye’de çevrimiçi kalma süresi ne kadar?
Rapor, ülkemizde çevrimiçi geçirilen zaman istatistiklerine de yer veriyor. Buna göre ülkemizde çevrimiçi geçirilen zaman süresi 6 saat 57 dakika. Bu da bizi listenin 20’nci sırasına yerleştiriyor.
Avrupa ülkelerinden 7 saat 29 dakika ile 15’inci sırada bulunan Bulgaristan ve 7 saat 30 dakika ile 14’üncü sıradaki Portekiz, ülkemizden daha üst sıralarda yer alıyor. Yani ülke olarak hem dünya, hem de Avrupa ortalamasının üzerinde bir çevrimiçi zaman geçirme süresine sahibiz.
Gelişmiş ülkeler internette ne kadar zaman geçiriyor?
Listede ABD 7 saat 3 dakika ile 19’uncu sırada, İsveç 6 saat 7 dakika ile 34’üncü, Birleşik Krallık 6 saat 2 dakika ile 35’inci, İtalya 5 saat 49 dakika ile 36’ncı. Avrupa’nın en gelişmiş ülkesi Almanya ve Fransa’da çevrimiçi kalma süresi 5 saat 22 dakika iken, Norveç ise 5 saat 46 dakika çevrimiçi kalma süresine sahip.
Listede Japonya’nın durumu dikkat çekici görünüyor. Çünkü teknolojinin beşiklerinden biri olan Japonya’da bir günde çevrimiçi kalma süresi sadece 3 saat 56 dakika.
Uzmanlar, insanların günde ortalama 8 saat uyuduğunu söylüyor. Yani insanların uyku dışında kalan zamanı ortalama 16 saat. İstatistikler, insanların bu 16 saatin azımsanmayacak bir kısmını internette geçirdiğini gösteriyor. Yani internet, hayatı kuşatmış durumda. Bunda hiç şüphesiz gençlerin payı çok büyük. Yeni nesillerin “internet kuşağı” olarak adlandırılmasının bir nedeni de bu aslında.