“Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projesine muhalefet yaptım”

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve iş yeri edindirme projesi açıklandı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından. Muhalefet yine kendi bildiği kelimelerle “itiraz” etti. Nasıl yapılırmış, bu iş olmazmış. Şimdi soru şu muhalefete: “Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve iş yeri edindirme projesi” başlığında yer alıp da yeni öğrendiğiniz kelime nedir?

İLKOKUL yıllarının Türkçe derslerinde yapılan bir egzersiz vardır: Yeni öğrenilen kelimeyi içinde barındıran bir cümle kurmak…

Bunu en çok yeni konuşmayı öğrenen çocuklarda görürüz aslında. Onlar kimden her ne öğrenirlerse öğrensinler, kendi sözlerinin içinde anlamlı mı, anlamsız mı olacağını düşünmeksizin kullanırlar yeni duydukları kelimeleri.

İlkokulda, hatta ondan sonraki ortaokul düzeninde okuma metinleri daha nitelikli oldukça öğrenilen kelimelerin de çeşitliliği artar. Bu noktada talebelere edilen tavsiye, çok sayıda kitap okumaları yönündedir.

Türkiye’de siyasetin de pek çok kitabı var. Bu yüzden kim istiyorsa bodoslama dalabiliyor. Kimi öyle dalınca kafasını görmediği kayalara vuruyor ama yine de siyaset denizinin kumlu tarafı bol, atlayan kendince bir boy veriyor.

Kitap çok ama kendisinin kitabından başkasını okuyan yok. Böyle olunca, diğerlerinin kitabını okumadan gelip kendi kendine öğrendiği kelimeleri yerli yersiz, anlamlı anlamsız kurduğu cümlelerinde kullanan da çok oluyor.

Son kez 2017’de Türkiye’nin iktidarını eline alan AK Parti de Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’ye bir siyaset kitabı sundu. Kitabın çok eksiği var. Vahiy değil ya, eksik olacak. Ama AK Parti’nin iktidar kitaplarının kapağına bakıp içine bir gün olsun göz atmayan ülke muhalefetinin ezber ettiği tek kelime var: “İtiraz”…

Ülke muhalefeti, itiraz etmeyi muhalefet etmekle bir zannediyor. Bu yüzden yeni kelimeler gördüğünde şaşırıp kalıyor.

Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve iş yeri edindirme projesi açıklandı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından. Muhalefet yine kendi bildiği kelimelerle “itiraz” etti. Nasıl yapılırmış, bu iş olmazmış.

Şimdi soru şu muhalefete: “Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve iş yeri edindirme projesi” başlığında yer alıp da yeni öğrendiğiniz kelime nedir?

“Cumhuriyet” mi?

“Tarih” mi?

“Büyük” mü?

“Konut” mu?

“İş yeri” mi?

“Proje” mi?

Hangisini ilk kez öğrendiyseniz, anlamlı bir cümle içinde o kelimeyi kullanınız…

Evet, ben yerinize cevap vereyim:

“Cumhuriyet tarihinin en büyük konut ve iş yeri edindirme projesine muhalefet yaptım.”

Varlığının ilk gününden itibaren cumhuriyet kavramına bir dem dahi izin vermeyen, egemenliğin millette olduğunu iddia edip seçim günleri dışında millete egemen olduğunu söylemeyen bir anlayış, “cumhuriyet” kelimesini ne bilsin?

Bir hafta önce bu milletin değerlerine, atalarına, ecdadına sövüp sarhoş olurcasına debelenenlerden “tarih” kelimesini bilmelerini beklemek beyhude iş değil de nedir?

Ömürleri boyunca bu ülke için “Küçük olsun, bizim olsun” diyenlerden “büyük” kelimesini anlayıp kavramalarını beklemek iş midir peki?

Halk için gecekonduyu kültür edindirdikten sonra çok katlı ucubeleri modernite diye pazarlayanların “konut” kelimesini anlamaları da kolay olmasa gerek.

Yaklaşık yüz yıl bu milletin ümüğüne çöküp can çekişmesine neden olanların, bu ülkeye kepenk indirtenlerin “iş yeri” kavramını bilmeleri mümkün müdür?

Ve “proje”… O kadar uzatmaya gerek yok. Muhalefet için “proje” de ne?

Tek bildiği kelime “muhalefet”, onu da yanlış biliyor.

Bu ülke insanını böylesi bir muhalefet anlayışına mahkûm edenler karşısında bize ancak, “Allah kurtarsın!” demek düşer.