Çin’in Interpol’ü suiistimal etmesi Uygur Türklerini kaygılandırıyor

Çin’in Interpol’ü suiistimal etmesine yönelik bunun gibi onlarca örnek göstermek mümkün. Nedense Çin, Interpol’den delilsiz hâldeki kırmızı bültenleri çok kolay çıkartabiliyor. Üstelik bu sefer Türk dünyasının kalbi mahiyetindeki İstanbul’da Çinli güvenlik yetkilisi Hu Binchen, Interpol’ün yürütme komitesi başkanlığına seçilirse, Çin’in neler yapabileceğini varın, siz düşünün!

ULUSLARARASI Kriminal Polis Teşkilâtı’nın (Interpol) 89’uncu Genel Kurul Toplantısı, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. Toplantıda Interpol Başkanı, Başkan Yardımcıları ve İcra Komitesi Üyeleri, yapılacak seçimle belirlenecek.

23-25 Kasım tarihleri arasındaki toplantıya 155 ülkeden 645 temsilci katılacak. 25 Kasım Perşembe günü Interpol İcra Komitesi Başkanı ve üye seçimleri de yapılacak. Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Interpol toplantısına üye ülkelerden 15 bakan, 9 bakan yardımcısı, 4 müsteşar, 17 uluslararası kuruluş temsilcisi ile 51 emniyet genel müdürü düzeyinde bürokratın katılacağı öğrenildi.

Toplantı hakkında uluslararası insan hakları grupları ve uluslararası siyâsî teşekküller, Interpol’ün Çin’in baskıcı politikaları için suiistimal edilme riskini taşıdığını söylüyorlar.

Türkiye’de aktif faaliyet yapmakta olan Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği bünyesindeki 20’den fazla dernek ve vakıf, Interpol Yürütme Kurulu Başkanlık Seçimi hakkında basın açıklaması yayınlayarak, üye ülkeleri oy kullanma konusunda daha hassas olmaya ve Çinli adayı desteklememeye çağırdılar.

Uluslararası Doğu Türkistan STK Birliği’nin basın açıklamasında, diktacı Çin yönetiminin Interpol’deki etkisinin artmasının, uluslararası değerlere, insan haklarına ve dünya düzenine tehdit teşkil edeceğinin altı çizildi.

“Bu konularda bizimle aynı görüşü paylaşan, uluslararası değerlerin korunmasını destekleyen insan hakları örgütleri, senatörler ve devlet adamları ile ortak endişelerimizi iletiyoruz” ifadesinin kullanıldığı basın açıklamasında, Türkiye başta olmak üzere, diğer devletlerin bu konuyu ciddî biçimde ele alarak, yeni yürütme kurulunun daha adil ve Interpol’ün misyonuna sadık şekillendirilmesi için Çinli adayı boykot etme çağrısında bulunuldu.

Çin ise üst düzey bir Çinli kamu güvenliği yetkilisi olan Hu Binchen’in Interpol’ün yürütme komitesi başkanlığına seçilmesini talep ediyor.

Çin Kamu Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Departmanı Genel Müdürü Hu Binchen, Interpol’ün yürütme komitesinin Asya heyetinde iki sandalye için yarışan üç adaydan biri olarak öne sürülüyor. Hu Binchen, İstanbul’da bugün yapılacak seçimlerde yarışacak.

13 üyeli yürütme kurulu, Interpol Genel Sekreterliği’nin çalışmalarını denetler ve gelecekteki politikaların oluşturulmasına yardımcı olur. Ancak diktacı Çin Hükûmeti’nin kurumların Interpol sistemini kötüye kullandığına ve diasporada muhalefeti taciz ettiğine dair şikâyetler çoğalıyor. Çünkü mülteci durumundaki muhalifler için uyduruk bahanelerle kırmızı bülten çıkarılmasına karşı net önlemler alınamıyor.

İnsan hakları grupları ve uluslararası siyâsî teşekküllerin, Çin’in Interpol veri tabanını Çin karşıtı bireyleri çökertmek için bir araç olarak kullandığından ve de kullanacağından endişe ettiği belirtiliyor.

Interpol İcra Komitesi nasıl işliyor?

Interpol İcra Komitesi, 13 yöneticiden oluşuyor. Komite; Genel Sekreter ve Genel Sekreterlik Ofisi’nin günlük çalışmalarını denetlemekten ve çalışma plânlarının yanı sıra kuruluşun politikalarının oluşturulmasına yardımcı olmaktan sorumludur. Interpol aynı zamanda, “iade edilmeyi bekleyen bireylerin yerini tespit etmek ve geçici olarak tutuklamak” için talep edilen kırmızı bülten sistemini de işletiyor. Kişilerin ve mülklerin tanımlayıcı ayrıntılarını içeren bir dizi veri tabanını elinde bulunduruyor.

Interpol’ün uluslararası ceza dâvâlarına ait, 1 buçuk milyondan fazla arşiv içeren 19 veri tabanı bulunmaktadır. Çin’in bu veri tabanını kötüye kullanma sicili bir hayli kabarıktır. Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı’na göre, Çin, her yıl Interpol’e yaklaşık 3 bin vaka gönderiyor. İnsan hakları örgütleri tarafından 15 Kasım’da yayınlanan bir rapor, 2000 ile 2020 yılları arasında Çin tarafından çıkarılan kırmızı bülten sayısının 10 kat arttığını gösteriyor.

İnsan hakları grubu Safeguard Defenders, Hu Binchen’in üst düzey yetkilisi olduğu Çinli bakanlığa bağlı uluslararası işbirliği departmanının denizaşırı kaçakları kovalayan Sky Net ve Fox Hunt adlı operasyonları bizzat denetlediğini söylüyor.

15 Kasım 2021 günü yayınlanan bir raporda Safeguard Defenders, Hu Binchen’in denetimindeki ekiplerin bakanlık tarafından etnik Çinlileri korkutmak, taciz etmek ve onları Çin’e geri dönmeye zorlamak için gönderildiğini de bildiriyor.

Pek çok insan hakları örgütü ve farklı partiden oluşan Çin’e Karşı Partiler Üstü Parlamento Birliği, bu durumu açıktan protesto ederek, Çin’in, yurt dışındaki Uygur Türkleri başta olmak üzere tüm muhaliflere yönelik kırmızı bülten çıkarmak için örgütteki konumunu kötüye kullanmakta olduğunu ileri sürdü.

Birliğin Interpol’e yazdığı mektupta, “Hu Binchen’in icra kuruluna seçilmesi, Çin’in Interpol’ü kötüye kullanmaya devam etmesine yeşil ışık yakacaktır ve Hong Konglular, Uygur Türkleri ve Tibetliler gibi yurtdışında yaşayan Çin karşıtı bireylerin hayatî tehlike riskini arttıracaktır. Meselâ Uygur Türklerinden Fas’ta Çin’in delilsiz kırmızı bültenle tutuklattırdığı İdris Hassan konusu, bunun tipik örneğidir” ifadelerine yer verildi.

19 Temmuz 2021’de turistik vize ile Fas’ın Kazablanka şehrine giden Doğu Türkistanlı Uygur Türkü İdris Hasan, Çin’in Interpol’e ilettiği delilsiz talep üzerine Fas’ta tutuklanmıştı. 2 Ağustos’ta Interpol, Fas’ta Çin’in talebi üzere tutuklu bulunan Uygur Türkü İdris Hasan için çıkarılan kırmızı bülteni delil yetersizliği nedeniyle askıya aldığını duyurmuştu. Buna rağmen Fas yetkilileri, Çin baskısı yüzünden Uygur Türkü İdris Hasan’ı Tefrit’teki geri gönderme merkezinde bekletiyorlar. Çin’e iade edilmesi hâlinde işkence ve ölüm kamplarına atılacağı kesin!

Ancak Fas mahkemesii henüz İdris Hasan’ın serbest bırakılmasına karar verilmediğini ve duruşmalarının ertelendiğini açıkladı. İdris Hasan’ın eşi Buzeinur Hanım, Özgür Asya Radyosu’na verdiği röportajda Ankara’daki Fas Büyükelçiliğine masum kocasının derhâl serbest bırakılması için dilekçe sunduğunu belirterek, mahkeme kararına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Arap ve Afrika ajansları gibi İngiliz ve Fransız medya kuruluşlarının da olayla ilgili verdiği haberlerinde, üç çocuk babası İdris Hasan’ın Çin’e iade edilmesi durumunda ağır bedensel ceza ve her türlü işkenceye maruz kalma olasılığının yüksek olduğu vurgulanıyor.  

Çin’in Interpol’ü suiistimal etmesine yönelik bunun gibi onlarca örnek göstermek mümkün. Nedense Çin, Interpol’den delilsiz hâldeki kırmızı bültenleri çok kolay çıkartabiliyor. Üstelik bu sefer Türk dünyasının kalbi mahiyetindeki İstanbul’da Çinli güvenlik yetkilisi Hu Binchen, Interpol’ün yürütme komitesi başkanlığına seçilirse, Çin’in neler yapabileceğini varın, siz düşünün!

Dolayısıyla dünyanın çeşitleri yerlerindeki Uygurlar sosyal medyada,

“İşgalci Çin’in Interpol’ü rehin almasına hayır!”, “Çin’in diasporadaki Uygur Türklerini ve muhalifleri susturmak için Interpol’ü kötüye kullanmasına izin vermeyin!” şeklindeki paylaşımları ile tepkilerini ortaya koymaya devam ediyorlar.

Peki, Interpol nedir?

Interpol gerçek bir polis gücü mü?

Hatırlarsınız, 2016’da Uluslararası Kriminal Polis Teşkilâtı (Interpol) başkanlığına seçilen Çinli Meng Hongwei’nin 2019’da kayıplara karışması, kurumla ilgili soru işaretlerini gündeme getirmişti. Interpol’ün günlerce kendi başkanının yerini öğrenememesi tartışmalara yol açmıştı.

65 yaşındaki Meng Hongwei, 2019 Eylül’ünde Fransa’dan Çin’e gittiğinde ortadan kaybolmuştu. Bir hafta sonrai uluslararası baskılara dayanamayan diktacı Çin Hükûmetii Meng Hongwei’yi rüşvetle suçlayarak, Hongwei’ye Çin mahkemelerince hapis cezası verildiğini duyurmuştu.

Interpol sıklıkla filmlerde izlediğimiz Amerikan FBI veya CIA gibi güvenlik teşkilâtlarıyla kıyaslanıyor; ancak gerçekte bu kurumlar arasında büyük farklar bulunuyor. Interpol, bizzat bir kolluk gücü gibi faaliyet gösteremiyor.

Interpol’ün kuruluş amacı ne?

Interpol, 1923 yılında uluslararası polis işbirliğini sağlamak amacıyla kuruldu. Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan kuruluş, 190 ülkenin üyeliğiyle güvenlik güçlerinin ve adalet birimlerinin sınır ötesi suçluları yakalaması için ortak hareket etmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Interpol, üye ülkelerdeki bürolar aracılığıyla, henüz çözülmemiş suçlar ve suçu ispatlanmış veya ispatlanmamış suçluların bilgilerini içeren ortak bir veri tabanına sahip.

Üye ülkenin emniyet güçleri diğer üye ülkelere bu kurum aracılığıyla mesaj göndererek irtibata geçebiliyor. Böylelikle polis birimlerinin önemli bilgi ve belgeleri kısa zamanda güvenli bir şekilde değişimi sağlanıyor.

Örneğin Türkiye’den Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı, Interpol ile bütünlük içinde hareket eden kurumlar.

Türkiye Interpol’e 1930 yılında üye olurken, izolasyon döneminden sonra ABD ise 1961 yılında teşkilâta katıldı.

Hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?

Uluslararası nitelik arz eden alanlarında operasyonel destek sağlayan Interpol, öncelikli suç alanları olarak belirlenen kamu güvenliği, terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı, ekonomik ve ileri teknoloji suçları, insan kaçakçılığı, çocuklara karşı suçlar ve silah kaçakçılığı gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.

Savaş suçları, kimyasal, biyolojik, nükleer ve patlayıcı maddelerle işlenebilecek suçlar gibi tüm insanlığı ilgilendiren alanlarda mücadele etmeye çalışıyor. Ancak çoğu zaman filmlerde gösterildiği gibi Interpol’de görevli olan polisler, sahada direkt faaliyet göstermiyor ve operasyonlara katılmıyorlar.

Interpol’ün bültenleri ne işe yarıyor?

Suçla alâkalı bilgilerin değişimini sağlayan uluslararası bültenler sistemi, Interpol’ün en önemli fonksiyonlarından biri sayılır.

Üye devletlerin suç ve suçlular karşısında bilgilendirdiği ve gerektiği zaman yakalama emri talebi ilettiği sekiz ayrı bülten tipi bulunuyor. Bültenler üye ülke millî merkez birimlerinin talepleri doğrultusunda teşkilâtın dört dilinde (İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Arapça) yayınlanıyor.

Böylelikle uluslararası bülten sistemi ile üye ülkeler arasında uluslararası bağlantı ve faillerinin yakalanması hedefleniyor. Bununla birlikte, kayıp şahısların bulunması, buluntu cesetlerin kimlik tespiti gibi alanlarda da bültenler yayımlanıyor.

Kırmızı bülten nedir?

Bunlar arasında en çok bilineni “kırmızı bülten”… Bir üye devlet ya da uluslararası mahkeme tarafından aranan kişi veya kişileri yakalama ve talep edilen ülkeye ya da mahkemeye iade etme amacıyla çıkarılıyor bu bülten.

Bir kişinin kırmızı bültenle aranabilmesi için, üye ülke önce daire başkanlıkları aracılığıyla zanlı hakkında gerekli bilgileri Interpol ile paylaşarak uluslararası arama ve yakalama talebinde bulunuyor. Bunun üzerine Interpol Genel Sekreterliği, söz konusu kişinin aranmasının kurum içi kriterlerine uygunluğunu kontrol ediyor. Son aşamadaysa üye devletlerin polis teşkilâtları, hakkında bülten çıkarılan kişinin aranması ve yakalanması için bilgilendiriliyorlar.

Kırmızı bültene istinaden ne işlem yapılacağı, her ülkenin mevzuatına göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla kırmızı bültene konu olan bir şahsın dünyanın herhangi bir yerinde görüldüğü anda yakalanacağı ve iade edileceği yönündeki algı, hukukî açıdan değerlendirildiğinde doğru değildir.

Özellikle Çin’in talebiyle şu an kaç kişinin arandığına dair Interpol’ün kamuya açık kaynaklarında bilgi paylaşılmıyor. Aynı şekilde Çin’in aradığı kişilerin hangi suçlamalarla Interpol’e bildirildiği de bilinmiyor. Çin’in senelerdir Interpol veri tabanını kötüye kullanarak Doğu Türkistanlıları yurt dışında da rahat yaşatmamak, geri dönmeye ve Nazi tipi kamplarda mankurtlaşmaya mecbur etmekte olduğu da bilenen bir gerçektir. Türkiye’de zaman zaman evlerinde tutuklanan ve birkaç gün ya da birkaç ay sonra delil yetersizliğinden bırakılmakta olan Uygurlar konusunda da diktacı Çin yönetiminin kırmızı bülten şarlatanlığı büyük rol oynamaktadır.

 

Kaynaklar

https://www.theguardian.com/world/2021/nov/15/chinese-official-seeks-Interpol-role-sparking-fears-for-dissidents?fbclid=IwAR39DjtzwwZE6izOMS9NCNQ44onUmgDg7fvAp3aq4sgjm2E8oAjPJGc_Koc

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-48689928

https://tr.euronews.com/2018/10/08/Interpol-hakkinda-bilmeniz-gereken-4-sey