Çiftlikten kaçan Tosuncuk teslim alındı

Anlıyorum, kısa yoldan para kazanmak oldukça cazip görünebilir. Fakat çok eski değil, henüz 2000’li yıllardaki Jet Fadıl’ın saadet zinciri ne çabuk unutulmuş! Gerçi bu zincirinin en son halkası Thodex’i düşününce, “Çiftlik Bank vurgunu ne çabuk unutulmuş!” diyesim geliyor. Belki bir gün o da teslim olur…

“TOSUNCUK” lakaplı veya “Eren Çakar” takma adlı Mehmet Aydın… Her ne derseniz deyin, bütün yollar Çiftlik Bank vurgununun CEO’suna (!) çıkıyor.

Dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aranan bir şahıs idi. Birkaç yıl önce binlerce kişiyi dolandırıp yurt dışına kaçmıştı. Çiftlik kurup yumurta satarak kâr payı dağıtacağı, sadece iddialarından biriydi. “Çiftlik Bank”, kısa yoldan çok para kazanmak üzerine kurulu, sisteme katılanın parasının daha önce katılana aktarıldığı bir dolandırıcılık sistemi. Yatırdıkları paralarla sanal -aslında olmayan- tavuk, inek, keçi veya koyun sahibi olan üyeler, buradan kâr payı alacaklardı sözde…

***

Mehmet Aydın, birkaç gün önce Brezilya’dan Türkiye’ye getirildi.

Türkiye’ye getirilmeden bir müddet önce bir video aracılığıyla Türk yargısına teslim olacağını belirterek ne kadar düşünceli bir genç olduğunu herkese göstermişti(!). Üstelik bu kibarlık yetmezmiş gibi, bir de kendisinin de mağdur olduğunu, hatta bu mağduriyetleri gidermek için yurt dışında çok çalıştığını fakat bir netice elde edemediğini ifade buyurdu(!).

İnsanın ağlayası geliyor okuyunca(!)…

Görünüşe göre, kurduğu oyun plâtformunun türünün dram mı, komedi mi, yoksa çiftlik oyunu mu olduğunu -tıpkı mağdurlar gibi- pek anlayamamış. Tâ ki bazı mağdurların bir süre sonra paralarını alamaması üzerine durumun farkına varmalarına kadar…

Aydın’ın Türkiye’ye neden geldiği konusunda bazı tahminler var.

“Parası bitti”, “Firari yaşamaktan yoruldu”, “Vurgun yaptığı parayı Bitcoin’e yatırıp parayı katladığı için borçlarını ödeyecek” gibi…

Ben işin bu kısmında değilim. Şirketin KKTC’de olduğu ya da köyünde dere yatağına yaptırmış olduğu kaçak villası ile ilgilenmiyorum. Bu şahsın kim ve nereli olduğu, yaşının kaç olduğuyla da ilgilemiyorum.

Beni ilgilendiren, tam tamına 511 milyon liralık vurgunu yaparken ve bunun için birilerinin hayâllerini, umutlarını, geleceğini harcarken “vicdan” denilen duygudan haberdar olup olmadığı. Kendisi için hazırlanan 60 sayfalık soruların içinde belki bu da vardır.  

Merak ettiğim bir diğer konu da şu: Etrafta nasıl bir güven ortamı oluşturdu da bir kesimin para yatırmasını sağladı?

Anlıyorum, kısa yoldan para kazanmak oldukça cazip görünebilir. Fakat çok eski değil, henüz 2000’li yıllardaki Jet Fadıl’ın saadet zinciri ne çabuk unutulmuş!

Gerçi bu zincirinin en son halkası Thodex’i düşününce, “Çiftlik Bank vurgunu ne çabuk unutulmuş!” diyesim geliyor. Belki bir gün o da teslim olur…

Bu unutmaların devam etmemesi için Devlet’in konuya dair kesin ve katı yaptırımlar getirmesi ve bu zincirin kırılması gerekiyor.  

Bu konuyla ilgili olarak en son Gümrük ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un şu açıklamasına denk geldim ve umutlandım: “Sadece Çiftlik Bank değil, 11 tane daha birbirine benzer, âdeta bir saadet zinciri kuran ve temel mantığı da bir müşterinin bir başka müşteriyi getirerek finanse ettiği bir sistem oluşturuyorlar. Bu sistemin yanlışlarını, tüketiciyi ve vatandaşı mağdur eden yönünü ve cezaî yönünü de düzenlemek lâzım.”

Tez zamanda inşallah Bakanım!

***

Bu yazımla birlikte siz kadirşinas Haber Ajanda NET okuyucularımızdan bir süreliğine müsaade istiyorum. Sanırım kısa bir tatili hak ettim.

Yeniden buluşmak dileğiyle, sağlıkla kalın…

 

https://www.ntv.com.tr/turkiye/dolandiricilik-zincirinin-son-halkasi-ciftlik-bank