CHP “Tanrı Uludur” daveti bekliyor

CHP’lilerin ilk Cuma konusundaki davete nasıl tepki gösterecekleri merak edildi! Konuyla ilgili bir soruya yine Öztrak’ın cevabı ilginçti. Öztrak, “Ayasofya’da namaz kılmak için davete ihtiyacımız yok. Namaza davet, Ezan-ı Muhammediye ile olur. Namaz için kimsenin davete ihtiyacı yok. Namaz kılmanın protokolü, VIP’si olmaz” dedi. Öztrak’ın cevabı size de ilginç gelmedi mi? Hele bir ifadesi, çok çalışılmış bir beyan!

TÜRKİYE ve İslâm dünyası, tarihî bir Cuma’ya hazırlanıyor!

89 yıl önce ibadete kapatılan, 86 yıl önce de müzeye dönüştürülen Ayasofya Camii’nde, 24 Temmuz’da ilk Cuma namazı kılınacak. Her Müslümanın gönlünde, bu ilk Cuma namazında Ayasofya’da bulunma arzusu yer alıyor.

Koronavirüs salgını dolayısıyla bu arzuyu gönlünde taşıyan milyonlarca Müslüman, Ayasofya meydanında yer alamayacak. Özellikle kapalı mekân konusunda salgın dolayısıyla alınan önlemler kapsamında, cami içinde sayılı insan namaza durabilecek.

Ancak 750 ilâ bin kişi, Ayasofya Camii’nin içinde namaz kılacak. Dolayısıyla içeride namaz kılacaklar için kısıtlama getirildi. Daha doğrusu, içeride kimlerin namaz kılabileceği, ancak önceden yapılacak bir plânlama ve davet ile yapılması mümkün.

Davet yöntemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündeme getirdi ve davetin Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra gözler Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve kimlerin davet edileceğine çevrildi.

Kimlerin davet edileceği merakı kadar, CHP’lilerin davete nasıl cevap vereceği de merak konusu oldu. Çünkü Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması konusunda içlerinden geleni söyleyemeyen CHP’lilerin davete icabet edip etmeyecekleri, bu merakı daha da arttırdı.

Ayasofya’nın ibadete açılamayacağını düşünen CHP’liler, ilk başta ölü taklidi yaparak, konuyla ilgili değerlendirme yapmaktan kaçındılar. Bir iki çatlak sesin dışında Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması konusunda yorum yapmadılar.

Tarihî Ayasofya kararından sonra en net açıklama, Parti Sözcüsü Faik Öztrak’tan geldi.

Daha önce “Açacaksanız açın!” diyen Öztrak, karardan sonra öfkesini gizleyemedi. 

“Yetkinizi kullanmayıp kendi atadığınız hâkimlerin arkasına saklanarak, bedelini milletimizin ödeyeceği bir hukukî garabete neden oldunuz. Bu kararlar, yıkılmış Osmanlı’nın hukukuna dayanarak Cumhuriyet’in hukukunu yok saydı” ifadeleriyle hem kinini kustu, hem de ağababalarının Türk milletine bedel ödeteceği tehdidinde bulundu Faik Öztrak!

İşte bu açıklamalar nedeniyle CHP’lilerin ilk Cuma konusundaki davete nasıl tepki gösterecekleri merak edildi!

Konuyla ilgili bir soruya yine Öztrak’ın cevabı ilginçti. Öztrak, “Ayasofya’da namaz kılmak için davete ihtiyacımız yok. Namaza davet, Ezan-ı Muhammediye ile olur. Namaz için kimsenin davete ihtiyacı yok. Namaz kılmanın protokolü, VIP’si olmaz” dedi.

Öztrak’ın cevabı size de ilginç gelmedi mi?

Hele bir ifadesi, çok çalışılmış bir beyan! Bırakın CHP’li lâikçi birini, sıradan bir muhafazakârın bile kullanmadığı bir ifadeyi kullandı Öztrak: “Ezan-ı Muhammediye”

Öztrak’ın bu açıklamasından kısa bir süre sonra CHP lideri Kılıçdaroğlu ile CHP’li İBB Başkanı İmamoğlu’na davet gitti. Her iki isim de davete icabet etmeyeceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu hem kurultay bahanesiyle, hem de kameralar karşısında Cuma namazı kılmak istemediği için daveti kabul etmemiş. İmamoğlu da Lozan Anlaşması’nın yıldönümü dolayısıyla Ankara’da olacakmış. CHP’liler davet beklemiyormuş, Ezan-ı Muhammediye onlar için yeterli olduğuna göre, bakalım “Allah-u Ekber” sesine mi kulak verecekler, yoksa “Tanrı Uludur” sesini beklemeye devam mı edecekler…