Bu da Geçer Selçuk

Selçukçuğum, basit bir ortaokul hesabını yapamıyor, lâkin profilinde “ekonomist” yazıyor ve kendisini Twitter’de 400 bine, Youtube’de ise 600 bine yakın “ekonomi” meraklısı takip ediyor. Bu da bizim imtihanımız işte!

SOSYAL medyada ahkâm kesen, üfürüp duran bir arkadaş var; ismi “Selçuk Geçer”.

Profiline baktığımızda “ekonomist” yazıyor.

Hani karşımızdaki bir “ekonomist” olunca sayılarla arasının iyi olmasını bekleriz, öyle değil mi? Siz daha çok beklersiniz.

“Ekonomist” dostumuz (!) geçen hafta şöyle bir tivit paylaşmış:

 

Selçukçuğum, “Petrol 130 dolardan 100 dolara indi, yüzde 30 düştü” diyor. Oysa motorine sadece yüzde 10 indirim yapılmış.

Nasıl ekonomiymiş ama! (Büyük harflerle…)

Ortaokulda okuyan bir çocuğunuz varsa yukarıdaki yüzde hesabını yapmasını isteyebilir misiniz rica etsem? Bakalım 130 dolardan 100 dolara iniş için düşüş yüzdesini kaç bulacak çocuğunuz?

Yüzde 23 bulamazsa kulağını çekin, doğru bilirse saçını okşayıp “Aferin!” deyin, benim de tebriklerimi iletin lütfen.

Ayrıca brent petrol fiyatının yüzde 50 arttığını söylüyor Selçukçuğum; aynı dönemde bizde ise yüzde 300 bindirim olmuş dediğine göre.

“Motorinin litre fiyatı hangi dönemde yüzde 300 arttı?” diye geriye dönüp baktığımızda, “ekonomistimizin” son bir yıldaki artışı kastettiğini görüyoruz.

Peki, aynı dönemde petrol ne olmuş? El-cevap: 60 dolardan 130 dolarlara kadar çıkmış; şimdi de 110 dolar seviyesinde.

Çocuğunuz kâğıt kalemi (ya da hesap makinasını) elinden bırakmadıysa buradaki artış oranını da sorabilir misiniz lütfen, bakalım ne bulacak?

Artış, “ekonomist” Selçukcuğumun söylediği gibi yüzde 50 değil, yüzde 100’dür.

Selçukçuğum, basit bir ortaokul hesabını yapamıyor, lâkin profilinde “ekonomist” yazıyor ve kendisini Twitter’de 400 bine, Youtube’de ise 600 bine yakın “ekonomi” meraklısı takip ediyor.

Bu da bizim imtihanımız işte!

Selçukçuğum aynı zamanda petrolün -maalesef- dolarla alınıp satıldığını da bilmiyor sanırım? Bilse, petrol fiyatı üzerindeki -yine maalesef son bir yılda ikiye katlanan- kur etkisini de hesaba katardı.

“Ekonomistimizin” bu mesajının ertesi gününde motorin fiyatı 19,70 TL’ye, bir sonraki gün de 18,70 TL’ye indi. Demek ki patlamamak gerekiyormuş biraz da.

Lâkin Selçukçuğum tez canlı bir canlı. Muhtemelen prematüre doğmuş, dokuz ay bekleyememiş. Patlamadan duramıyor.

Ülkemizde -maalesef- kur atağı yaşanırken de Selçukçuğum Youtube’deki kanalında, “Dolar 30 TL, 40 TL, hayır hayır, 50 TL olacak! Ha patladı, ha patlayacak!” diye videolar paylaşıyordu.

Dolar yerine Selçukçuğumun tahminleri patladı. İşte, neye niyet, neye kısmet!

Bu aralar “ekonomistimiz” çıtayı biraz aşağı çekmiş gördüğüm kadarıyla. 18-20 TL bandında geziniyor tahminleri elan. Eh, buna da şükür! Tevazu iyidir.

Bugüne kadarki hesap ve öngörülerine bakınca, “Selçukçuğum ne kadar ekonomistse, ben de o kadar beyin cerrahıyım” diyorum.

Paranızı kaybetmek istiyorsanız ona gidin, beyninizi kaybetmek istiyorsanız da bana gelin.

Selçukçuğumun yaptığı “ekonomistlik” değil, manipülasyon ve “çakallıktan” ibaret aslında. Selçuk Geçer, benzer işle iştigal eden tetikçi güruhtan sadece bir isim.

Kısacık bir mesajında bilerek yahut bilmeyerek dört beş hesap hatası yapan adam, profiline eli bile titremeden “ekonomist” yazabiliyor. Ne günlere kaldık biz!

Biz de büyük harflerle yazalım bari: NASIL EKONOMİST AMA!

Kalınız sağlıcakla efendim…