Biraz şahin, çokça güvercin olmak

Geride kalan 21 sene zarfında Erdoğan’ı kâh liderliğin olmazsa olmazı sayılan şahin kanatlarıyla hasımlarına gözdağı verirken, kâh barışa kanat çırpan ak bir güvercin olarak gördük. Bu yönüyle biraz şahin, çokça güvercindir Uzun Adam...

DÜN, merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felÂketi” olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümüydü. Felâketin üzerinden tam 23 yıl geçti. Geçmişin hatalarından dersler çıkardığımız fakat demirden ve çimentodan çalarak yapılan kumdan kaleler (!) domino taşı gibi yıkılarak binlerce vatandaşımıza mezar oluşunun yıldönümü… Bu vesile ile hayatları çalınanları bir kez daha rahmetle yâd ediyor, yakınlarına sabır diliyor ve ekliyoruz: “Rabbim, bir daha böyle bir afetle yüzleştirmesin bizi ve tüm insanlığı!”

Bir başka yıldönümü daha var; o da AK Parti’nin kuruluşunun 21’inci senesi... Depreme dayanıklı devasa konutları ve şehir hastanelerini inşâ eden, yepyeni otobanları, havalimanlarını, YHT hatlarını ve köprüleri açan AK Parti’nin... Bugün adını andığımız partinin icraatlarını sıralamayacağız ancak eğitimden kültüre, spordan sanata, teknolojiden enerjiye, savunma sanayiinden sağlığa, ulaşımdan mimariye ve hayvancılıktan tarıma başarılı projelerin tamamının 21 yıla sığdırıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bu başarıda, partinin kurucu lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katkısı yadsınamaz bir ölçüdedir. Hem “Mîsak-ı Millî” sınırları içindeki, hem de hariciyede gösterdiği olağanüstü performans da yine kendilerine aittir. Çeyrek asrı bulan liderliği, onu Türk siyâsî tarihinin önemli figürlerinden biri hâline getirdi. Dünyanın yakından tanıdığı ve takip ettiği bu isim, 2022 yılı başından beridir de Rusya’nın Ukrayna’yı ilhak etme girişimiyle birlikte bölgede yükselen tansiyonu düşürmek için amansız bir diplomasi yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracının önü açan, Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul’da imzalanan tahıl sevkiyatı anlaşmasının üzerinden henüz bir ay geçmeden, bugün, ateş hattında bulunan Ukrayna’nın Lviv kentinde, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutuerres ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir araya gelecek, ardından da İstanbul’daki tahıl koordinasyon merkezini ziyaret edecek.

Üçlü zirvede, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşekkül eden mekanizmanın yerinde incelenmesinin, sevkiyat faaliyetlerinin güvenli bir şekilde artırılarak sürdürülmesinin yanı sıra, Şubat ayından beridir iki ülke arasında cereyan eden savaşın diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik gayretin de devam ettirileceği öngörülüyor.

Bölge istikrarı için aranan bir armada olan ve sıklıkla hakemliğine başvurulan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile gerçekleştireceği görüşmelerde, Türkiye-Ukrayna arasındaki “stratejik ortaklık” düzeyindeki ilişkileri değerlendireceği yine beklentilerimiz arasında yer alıyor.
Geride kalan 21 sene zarfında Erdoğan’ı kâh liderliğin olmazsa olmazı sayılan şahin kanatlarıyla hasımlarına gözdağı verirken, kâh barışa kanat çırpan ak bir güvercin olarak gördük. Bu yönüyle biraz şahin, çokça güvercindir Uzun Adam...

Zirvenin sonunda liderler tarafından yapılacak açıklamalar ile Putin’in refleksini en az ben de sizler kadar merakla bekliyor olacağım…