Bilim ve sanatın kesiştiği bir alan olarak fotoğraf

Fotoğrafla hastalıklar iyileştiriliyor. Fotoğrafla uzay yeniden keşfediliyor. Fotoğrafla geçmişe ışık tutuluyor. Fotoğraf, bu yönüyle bilim ve sanatı birleştiriyor.

“FOTOĞRAF” denince akla daha çok sanat ve estetik gelse de, fotoğraf, sanat ve estetikten daha fazla anlam ifade etmektedir. Öyle ki, fotoğraf yerinde bir belge, yerinde geçmişe ve geleceğe ışık tutan bir projektör görevi görmektedir. 

Fotoğraf, bilim ve sanatı birleştiriyor

Günümüzde tıptan arkeolojiye, uzay bilimlerinden sosyal bilimlere kadar çok sayıda alanda fotoğraf kullanılıyor. Örneğin arkeologlar kazı alanında ortaya çıkardıkları eserleri ve buluntuları hemen fotoğraflıyorlar. Böylece herhangi bir sebepten dolayı arkeolojik eserde veya buluntuda bir bozulma olduğunda, ortaya ilk çıktığı anki görüntü, verilerin kaybolmasını önlüyor ve bilimsel çalışmalar daha nitelikli olarak yürütülebiliyor. Ya da kriminal olaylarda çekilen fotoğraflar, olayların aydınlatılmasına yardımcı oluyor. 

Jeologlar fay hatlarını veya deprem sonrası oluşan fay kırıklarını fotoğraflayarak fay hatlarının haritalarını çıkarabiliyorlar. 

Yeni doğan fotoğrafçılığı da hamileliğin belirginlik kazandığı andan itibaren bebeğin birkaç yaşına kadar geçen süreci fotoğraf yoluyla anlatan bir fotoğrafçılık türüdür. Bu fotoğrafçılık türü yeni yaygınlaşmaya başladı ve daha çok hatıra veya magazinel bir boyutta ele alınıyor. Fakat önümüzdeki dönemlerde belki de psikologlar bu fotoğraflara bakarak yeni yöntemler, yeni keşifler ya da yeni terapi yöntemleri oluşturabilecekler. 

Yani fotoğrafla hastalıklar iyileştiriliyor. Fotoğrafla uzay yeniden keşfediliyor. Fotoğrafla geçmişe ışık tutuluyor. Fotoğraf, bu yönüyle bilim ve sanatı birleştiriyor. 

Fotoğraf, eğitimin niteliğini artırıyor

Fotoğraf, aynı zamanda da iyi bir eğitim aracı. Öyle ki, görsel materyaller eğitimde ele alınan konunun daha iyi anlaşılması, konunun pekiştirilmesi ve çarpan etkilerinin ortaya konulması açısından son derece önemlidir. Bu noktada fotoğraflar eşliğinde yapılan eğitimler, daha başarılı sonuçlar doğuruyor. 

Yani fotoğraf, eğitimde niteliği artırıyor. Örneğin, iklim değişikliği konusunda dünyanın farklı bölgelerinden çekilen fotoğraflar hem konunun daha iyi anlaşılmasını, hem de konunun ciddiyetinin topluma aktarılmasını sağladı. Toplumun bu noktada eğitilmesi hususunda fotoğraflar, özellikle toplumsal algının güçlü bir şekilde ortaya çıkmasına büyük katkı sundu.