Aylin Hanım ne kadar iyi, ne kadar cesur?

Hatırlanacağı üzere İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, İdlib’de meydana gelen saldırı sonucunda şehit düşen Piyade Yüzbaşı Süleyman Şahin’in, Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesindeki cenaze namazı esnasında cemaatin önüne geçerek tepki çeken bir fotoğraf çektirmiş, sonrasında da kamuoyundan özür dilemişti.

GEÇEN hafta bugün, kamuoyunun yakından tanıdığı kadınların yaşadığı mağduriyetleri ve sosyal medyada nasıl linçe tâbi tutulduklarını dile getirmiştim.

İlginçtir, bu haftaki yazıma yine bir kadın, üstelik Meclis’ten bir isim konuk/k oldu!

Türk siyasetinin unutulmaz aktörü Demirel’in emaneti, 1996 yılından son nefesini verdiği 17 Haziran 2015 tarihine kadar en yakınında yer alan ve doktorluğunu üstlenen bir isim…

Kendisini her ne kadar 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in mânevî kızı, doktoru ve başdanışmanı olarak tanısak da bugünlerde yaptığı gaflar ve sarf ettiği sözlerle gündeme gelen bir isim…

Evet, İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur’dan bahsettiğimizi hemencecik anladınız…

İyi Parti Burdur İkinci Olağan Kongresi’ne katılan Cesur’un, Salda gölünde yapılan çalışmaları eleştirirken sarf ettiği sözler, duyan herkesin tepkisini çekti. Hem nasıl çekmesin ki?
“Biz o betonları oradan sökeriz, attıkları temelleri çekeriz, Salda gölüne yaptıkları, kıydıkları her şeyin hesabını Salda’nın kumunu tek tek alır, onların uygun yerlerine monte ederiz ve hesabını sorarız” şeklindeki ifadeleri tepki çekince, hızlı bir manevrayla özür diledi!

“Sehven unuttuğum ifadem…”

Eleştirilerden sonra sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan İyi Partili Cesur, “Salda ile ilgili Burdur teşkilâtlarımıza konuşmam, bağlamından koparılarak servis edilmiştir. Bir milletvekili olarak toplumsal tepkiyi ifade için söylediğim ‘O betonları söker, götürülen kumları eski yerine uygun şekilde monte ederiz’ demek isterken, ‘Eski yerine’ demeyi sehven unuttuğum ifadem, akılları başka işe çalışmayan rantiyeciler ve onların trolleri tarafından çirkin bir anlama gelecek biçimde ve kadın olmama saldırı ile paylaşılmıştır. Kamuoyunu yanıltan bu sunuşla özne olduğum için üzgünüm ve yine de yanlış anlaşılmalardan dolayı kamuoyundan özür dilerim” diyerek hem kendini savundu, hem de özür dilemiş oldu…

“Bizim en büyük mirasımız, evlâtlarımıza bırakacağımız edeptir”

Cesur’a en sert tepki, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’du ve İyi Parti Milletvekili Aylin Cesur’un Salda gölü hakkındaki ifadeleri ile ilgili olarak, “Bizim en büyük mirasımız, evlâtlarımıza bırakacağımız edeptir. Ben vekilin, hele de bir bayan vekilin yapmış olduğu açıklamayı esefle kınıyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bu tepkinin, “gelecek nesillere daha güzel, daha temiz bir ülke bırakma yolunda çok önemli bir adım” olarak görülen “Çevre ve Tabiat Varlıkları Kurulu” toplantısında verilmesi ise son derece mânidardır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, hâlihazırda süren çevre ve doğa koruma projeleri kadar, TBMM’nin de Türkçenin, neslin ve ahlâkın korunması için adımlar atması, ortak çalışmalar yürütmesi lâzım gelir. Ekolojik koridorlar nasıl ki masmavi göllerimizi, bâkir güzelliğe sahip doğal alanlarımızı ve millî parklarımızı, berrak sulara yataklık eden akarsularımızı, doğal yaşam alanlarımızın vazgeçilmezi sayılan bisiklet yolları ile sayıları her geçen gün artan millet bahçelerini birbirine bağlayacaksa, tıpkı bunun gibi ahlâkî söylemler de atîden mâziye uzanan köprünün iki yakasına kurulan sağlam ayakların yerini tutacaktır. Tabiî Aylin ve Cesur gibiler izin verirse…

Sayın Bakan’ın, “Biz Salda’yı da, Türkiye’deki tüm doğal alanları da edebimiz ile koruyacağız ve gelecek nesillere, bize bırakılan bu mîrası koruyarak bırakacağız. Vekile tavsiyemiz, edebini koruması ve çocuklarımıza örnek bir davranış sergilemesidir” şeklindeki ifadeleri ise umudumuzu arttırmaktadır.

Tepki verenler arasında yer alan AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, “Yapıcı eleştiriye her zaman açığız ama bu dil kesinlikle kabul edilemez. O yüzden bu dili bu Meclis’ten uzaklaştırmamız lâzım” dedi.

Bu, Cesur’un ilk skandalı değil!

Hatırlanacağı üzere İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, İdlib’de meydana gelen saldırı sonucunda şehit düşen Piyade Yüzbaşı Süleyman Şahin’in, Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesindeki cenaze namazı esnasında cemaatin önüne geçerek tepki çeken bir fotoğraf çektirmiş, sonrasında da kamuoyundan özür dilemişti.

Virüs nasıl ki mutasyona uğrayarak tesirini kaybedecekse, güç zehirlenmesi yaşayan diyabet doktorumuz da elinde, daha doğrusu dilinde biriktirdiği kumlardan azâde olarak, her fâni gibi bir gün toprak olacak.

Biz, dilinin sürçtüğüne, heyecanına yenik düştüğüne ve acemiliğine veriyoruz. Kendisine tavsiyemiz, bundan sonraki süreçte bir milletvekiline, bir hekime, en önemlisi de bir Türk kadınına yaraşır eylem ve söylemler içinde bulunmasıdır.