Astronot Kate Rubins, Van Gölü ve Erciş Körfezi

Verilen destekler, alınan sonuç, yapılan açıklamalar çok kıymetli ve takdire şayan ancak asıl mesele, İnci Kefâli ve Akdamar Adası ile ünlü olan gölün, dün canavar, bugün ise uzaydan çekilen fotoğraf karesi ile şöhretine şöhret katması değil, gelecek kuşaklara tertemiz bir miras olarak bırakılmasıdır. O yüzden, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu’nun “Van Gölü’nü koruyan, temiz tutan gönüllü çevrecilere sahip olma…” fikri, son derece mühimdir.

İKİ aydır ülke gündeminde yer alan, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından düzenlenen “Dünya Turnuvası” adlı çevrim içi fotoğraf yarışması, 12 Eylül 2016 tarihinde Astronot Kate Rubins tarafından çekilen “Van Gölü” fotoğrafının birinci seçilmesiyle geçen hafta sonuçlandı…
8 Mart 2012 tarihinde paylaşılan ve tamamı astronotlar tarafından çekilen 32 kare arasındaki tatlı rekabet sonucunda, Astronot Don Pettit imzalı ve 2012 yılında çekilen Amerika kıtası üzerinde hareket hâlindeki yıldızların bulunduğu kare ile birlikte ikili finale kalmayı başaran “Van Gölü” fotoğrafı için, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez başta olmak üzere, birçok kamu ve sivil toplum kuruluşu destek çağrısında bulunmuştu.

NASA, “Van Gölü” fotoğrafı finale kalmaya hak kazandığında, “Earth” isimli web sayfasında, “Sodalı gölün bu fotoğrafı, çeyrek finallerde oyların yüzde 94'ünü aldı ve finalde de aynısını yapmaya hazırlanıyor” cümlesini kurmuş ve adeta birinciliğini önceden ilân etmişti.

Yarışmanın akabinde Astronot Kate Rubins ile ilgili çeşitli adımlar atıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesaplarından, NASA’nın düzenlediği “Dünya Turnuvası” adlı fotoğraf yarışmasında, 1’inci seçilen Van Gölü için oy kullananlara teşekkür mesajı yayınladılar.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan vekili Mehmet Emin Bilmez, ilin tanıtımına büyük katkı sunan aynı zamanda iyi bir dalış uzmanı ve bisiklet tutkunu olan Astronot Kate Rubins’i, dünyanın en büyük mikrobiyelitlerinin bulunduğu ve yeni keşfedilen Van Gölü Küçük Mercan Balığı’nı görmesi için Van Gölü'ne dalması, çevresinde bisiklet turu atması için şehre davet etiklerini, geldiklerinde ise Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Van kahvaltısı ikramında bulunacaklarını, ayrıca Astronot Kate Rubins’in bölgenin tanıtım elçisi ve fahri hemşehrisi olarak ilân edeceklerini ifade etti.

Van 100.Yıl Üniversitesi, Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya da Rubins’e Van hatırası olarak dünyaca ünlü bir gözü mavi, bir gözü kehribar olan Van kedisini hediye etmek istediklerini, bunun için de Astronot Kate Rubins adını taşıyan Van kedisine özel bir oda tahsis ettiklerini açıkladı.

Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu ise Haber Ajanda Net sitemize özel açıklamalarda bulundu:

“Bakirliğini koruyan doğal güzelliği ve yapısıyla câzibe merkezi hâline gelen Van Gölü’müzün, uluslararası bir yarışmada ipi göğüsleyip birincilik getirmesi, sadece Van Gölü çevresinde bulunan il ve ilçelerinin değil, ülkemizin tanıtımına ve eko turizmine büyük bir katkı sunacağı muhakkaktı ve bu birincilik, bizi ve halkımızı mutlu kılmıştır.

Otlu peynir, Van kedisi ve kahvaltısının yanı sıra yörenin tanıtımına katkı sunan, gelir kaynağı olan ve dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan türünün tek örneği ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden ‘İnci Kefâli’ balığının engel tanımayan ‘zorlu yolculuğunun” başladığı dönemde Erciş Kaymakamlığımızca her yıl düzenlediğimiz ‘Uluslararası İnci Kefâli Festivali’ni, üreme dönemi olan ve tatlı sulara göç ettiği 15 Nisan-15 Temmuz aralığında yapmaktayız. Bu yıl 10’uncusunu gerçekleştireceğimiz festivalimizde Astronot Kate Rubins’i de ağırlamak istiyoruz.”
Kaymakamlık bünyesinde “Astronot Kate Rubins” adında “Bebek Atölyesi” kuracaklarını ve Astronot Kate Rubins, Astronot, Erciş yöresel kıyafetli ve Amerikalı turist şeklinde üç ayrı figürden oluşan bez ve amigrumi oyuncak bebeklerini imâl ederek kadın istihdamı oluşturacaklarını ifade eden Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu, ayrıca Van Gölü Kıyı Kentler Derneği altında bir STK kuruluşuna öncülük edeceklerini, böylelikle Van Gölü’nü koruyan, temiz tutan gönüllü çevrecilere sahip olacaklarını, son olarak Astronot Kate Rubins Fotoğraf ve Resim Yarışması/Sergisi düzenleyeceklerini belirtti.

“Gelecek nesillere mavi ve temiz bir göl aktarmak için seferber olmalıyız”

Verilen destekler, alınan sonuç, yapılan açıklamalar çok kıymetli ve takdire şayan ancak asıl mesele, İnci Kefâli ve Akdamar Adası ile ünlü olan gölün, dün canavar, bugün ise uzaydan çekilen fotoğraf karesi ile şöhretine şöhret katması değil, gelecek kuşaklara tertemiz bir miras olarak bırakılmasıdır. 

O yüzden, Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu’nun açıklamalarında yer alan “Van Gölü’nü koruyan, temiz tutan gönüllü çevrecilere sahip olma…” fikri, son derece mühimdir.

Anadolu, kendini keşfetmeyi başardı 

Ödüle üst düzeyde ilgi gösterilirken, bireysel etkinlikler ve davetler de yapıldı. Ercişli balıkçılar, açtıkları “Come to Erciş” #Kate Rubins yazılı İngilizce pankartla astronotu ilçeye davet ederken, adrenalin sporları arasında yer alan ve ilçenin tanıtımında önemli bir yere sahip olan yamaç paraşütü tutkunları ise Rubins’i, Madavank Tepesi’nden gerçekleştirilen uçuşlarda görmek istediklerini dile getirdiler.

Verilen, daha doğrusu bileğinin hakkıyla alınan ödül, şimdiye dek uzayı fethedenlerin bizden aldıklarının öşrü sayılır. Tarihimizin yağmalandığı, tarumar edildiği, bilgi hazinelerimizin sınır dışına kaçırıldığı dönemler artık geride kaldı…

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin güzelliği, NASA astronotunun uzaydan çektiği bu fotoğrafta tescillenmiş oldu. Erciş Körfezi’ndeki akıntının izleri, göldeki soda miktarının bol olmasından kaynaklanmakta ve başka bir gölde rastlanmamaktadır.

Mavi desen üzerindeki izlerle beyaz bir görsel şölene dönüşen Van Gölü, uzaydan bile gözüken “Çin Seddi”ni geride bırakır mı, bunu zaman gösterecek…