Anapa’dan Kıyıköy’e uzanan yol

2000’li yıllarda AB’nin dışa bağımlılık oranı yaklaşık yüzde 47 iken, 2017 itibariyle bu oran yüzde 55 olmuştur. Bu oranın 2023 yılında yüzde 70 gibi rakamsal bir değere ulaşacağı öngörülmektedir. İşte tam da bu noktada Türkiye, AB’nin enerji ihtiyacının karşılanmasında en güvenilir güzergâhlardan biri olarak ön plâna çıkmaktadır!

ÖNCE Karadeniz’in tabanında binlerce kilometrelik bir alan büyük bir titizlikle incelendi…

Oluşturulan farklı seçenekler arasından, Rusya’nın kıyısında bulunan Anapa’dan Türkiye’nin Kırklareli’nin şirin kasabası Kıyıköy’e uzanan güzergâhın en iyi rota olduğuna karar kılındı.

Ve “Vira bismillah!” dedi Türkiye…

Evet, tahmin ettiğiniz gibi, bahsetmek istediğim konu tam olarak “TürkAkım”!

Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması plânlanan doğal gaz boru hattı projesinin adı…

1 Aralık 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yapmış olduğu bir devlet ziyareti sırasında böyle bir proje için öneride bulunur. Daha önceleri yapılması plânlanan Güney Akım Projesi’nin yerini alan TürkAkım Projesi, karşılıklı olarak 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanan Hükûmetler Arası Anlaşma ile resmiyet kazanmıştır.

TürkAkım Boru Hattı, Karadeniz’in altında Rusya’dan Türkiye’ye uzanan 930 kilometrelik bir yol…

Karadeniz, dünyanın en çok sülfür oranına sahip olan denizi. 200 metrenin altında hiçbir canlının yaşamasına imkân vermeyen bu durum, TürkAkım Projesi ve arkeologlar için avantaj durumunda. Bu yüksek sülfür oranı nedeniyle Karadeniz’in derinliklerinde oksijen ve bakteri bulunmadığı için su altı kalıntılarının yüzlerce yıl geçse dahi çürümeden korunduğu, bilinenler arasında.

Yaklaşık 2 kilometre derinlikte inşâ edilen 81 santimetre çapına sahip her biri 12 metre uzunluğunda boru ve birbirine paralel iki hattan oluşan proje, Rusya’daki dev doğal gaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğal gaz dağıtım şebekesine bağlayarak gerek Türkiye, gerek Güney ve de Güneydoğu Avrupa adına güçlü bir enerji kaynağı konumunda…

Günlük 6 kilometre boru döşenerek oluşturulan ve âdeta Rusya’dan Türkiye’ye uzanan dostluk köprüsü niteliğinde olan TürkAkım’ın her bir hattı 15,75 milyar metreküp olmak üzere toplamda 31,5 milyar metreküp gaz kapasitesine sahip.

15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hat Türkiye’ye gaz akışı sağlarken, aynı kapasiteye sahip ikinci hat üzerinden de Avrupa’ya gaz akışı sağlanacak.

Bize ne getirecek?

Bu proje ile Rus doğal gazı ilk kez yolculuğunu Türkiye üzerinden yapacak. Bu yolculuğun rotasının stratejik önemi büyük!

TürkAkım Projesi, Avrupa’nın güneyindeki ülkeler noktasında hayatî öneme sahip olmaktan daha öte, Türkiye’yi enerjide merkez ülke konumunu güçlendirmesi adına son derece önemli! Macaristan, Bulgaristan ve Sırbistan’ın artmakta olan doğal gaz talebinin TürkAkım ile karşılanacak olması, bu ülkelerin enerji güvenliği anlamında Türkiye’yi önemli hâle getirecektir.

Ukrayna üzerinden gelen Rus gazının Ukrayna sebebi ile kesilme riskinin ortadan kalkması da son derece sevindirici.

TürkAkım, Türkiye ve Avrupa için enerji tedariki noktasında, güvenilirliği sağlamanın yanı sıra proje inşaatı için aktarılan kaynaklarla Türkiye’nin kalkınmasına ve yerel yatırımlar yoluyla da Kıyıköy’ün gelişimine katkı sağlamakta.

2000’li yıllarda AB’nin dışa bağımlılık oranı yaklaşık yüzde 47 iken, 2017 itibariyle bu oran yüzde 55 olmuştur. Bu oranın 2023 yılında yüzde 70 gibi rakamsal bir değere ulaşacağı öngörülmektedir. İşte tam da bu noktada Türkiye, AB’nin enerji ihtiyacının karşılanmasında en güvenilir güzergâhlardan biri olarak ön plâna çıkmaktadır!

TürkAkım gibi gerek orta, gerekse uzun vadeli geleceğe dönük projeler gerçekleştiren iktidarların ülke kazancına etkisini parantez içine alıyorum; her anlamda hissetmemek mümkün değil… TürkAkım’la birlikte, üretmediği bir enerjinin dağıtımında kilit rol üstlenerek hem para, hem de stratejik noktada dünyaya vurgu yapan ülkeme, Büyük Türkiye’ye ve hemen akabinde bu projenin A’dan Z’ye her aşamasında tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Bu projede eğer “bir kazanan varsa, o da Türkiye”!* 

 

*New York Times