Altın gibi altın

Yatırım aracı olarak tercih edilmesinin yanında özel günlerde de hediye olarak başvurduğumuz kıymetli varlık altının fiyatındaki bu denli yükseliş nedeniyle tamlar yarım, yarımlar çeyrek, çeyrekler yerini grama bıraktı. Bebeği olana, hacdan dönene, ev alana hediye için aldığımız altınların gramını istemeyerek de olsa olabildiğince küçük tutar olduk.

ARALIK ayında bir virüs haberiyle tüm dünyanın gözü Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevrildi.

“2019-nCoV” olarak isimlendirilen virüs, “Coronavirüs” olarak biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Şubat’ta bir açıklama yaparak bu hastalığın artık bir adının olduğunu ve “Covid-19” adının açılımının Corona’nın “co”, virüsün “vi” heceleri ile hastalık kelimesinin İngilizcesi “disease” sözcüğünün “d” harfinden alınarak türetildiğini ifade etmişti.

Geçmiş olsun, artık yeni bir hastalığımız daha oldu!

***

Bu virüsle ilgili gerek belirtiler, gerek korunma yolları ve gerekse alınan karantinalar tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de gündeminde. İlk duyduğumuzda bir hayli ürktüğümüz fakat sonrasında elde edilen veriler doğrultusunda ilk başta düşünüldüğü kadar öldürücü olup olmadığı, Çin içinde ve diğer ülkelerde yine düşünüldüğü kadar yayılıp yayılmadığı noktasında (okuduklarımdan ve duyduklarımdan yola çıkarak) fikir birliği olunamadığı yönündeki hissiyatım ağır gelmekte…

Belki de cevap bulunmak istenen soru veya sorular var. Bu virüsün kimi yada kimleri hangi noktada ne kadar etkileyebileceği ve ne kadar kâr-zararla bu işten çıkılacağı gibi... Kim bilir?  

Corona’nın oluşturduğu endişe hâli ve ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutlarına ilişkin belirsizlik sonucu gözler güvenli liman olarak kabul gören altına çevrildi.

Dünyada süregelen siyâsî ve diplomatik gelişmelere Coronavirüsün de eklenmesiyle birlikte altına olan talep her geçen gün artıyor.

Hepimizin bildiği gibi geçmişten günümüze, özellikle belirsizlik durumlarında altın, güvenli bir liman olarak görülmüştür ve görülmeye de devam edecektir. Buna paralel olarak piyasadaki ve gündemdeki gelişmeler, altının yatırım aracı olarak tercih edilmesi ve altının hareket yönünü belirlemesi nedeniyle altın fiyatlarındaki yükseliş kaçınılmazdır.

Altın Türkiye’de de geçtiğimiz yıl en kârlı yatırım araçlarından biri olarak değerlendirilmektedir. Ons fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez bin 600 doların üzerini gören altın, her gün rekor tazeleyerek yükseliyor.

Bu yazıyı yazdığım sıralarda gram altın, bir önceki güne göre artarak 314 TL’ye kadar çıkmıştı. (Ons; altın ve benzeri değerli taş ve madenlerin fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan kütle birimi ve dünya genelinde 1 ons, altının yaklaşık 31,10 saf altın demek.)

Gram altının Türk lirası karşılığını hesaplamak için ons kullanılıyor ve sonrasında gram altın fiyatı üzerinden çeyrek altın ve yarım altın hesaplanıyor. Altında 24 ayar (yüzde yüz saf altın), 22 ayar (yüzde 91,6 saf altın), 18 ayar (yüzde 75 saf altın), yeşil altın olarak da bilinen 14 ayar (yüzde 58,5 saf altın) bulunuyor.

Yine katkı yapılan metalin durumuna göre, gümüş ağırlıklı ise yeşil altın, bakır ağırlıklı ise kırmızı Altın, beyaz renge yakın çeşitli metallerin kullanılmasıyla ise beyaz altın ortaya çıktığı, öğrenmiş olduğum bilgilerden.

***

Bilgi amaçlı bu kısa paylaşımdan sonra konumuza dönelim…

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) 2020 Ocak ayında yayınlamış olduğu Küresel Altın Bazlı Fon Akış Raporu’na göre, küresel fonlardaki altın miktarı, önceki aya göre 61 ton artış göstererek tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 bin 947 tona ulaştı.

Bunun sonucu olarak altın fonlarına yeni eklenen varlıkların piyasa değeri 3,1 milyar dolar oldu.

Fonlardaki altın miktarındaki artışa ilâveten altın fiyatlarındaki yüzde 5’lik artış nedeniyle bu fonlardaki varlıkların dolar bazlı piyasa değeri, Ocak ayında yüzde 8 artarak 150,1 milyar dolara ulaştı.

Altının yine Ocak ayında yüzde 4,6 ile en iyi getiri sağlayan varlıklardan biri durumunda olduğu belirtiliyor.

Dünya Altın Konseyi Raporu’na göre, 2020 için piyasa risk ve ekonomik büyümede yaşanabilecek olası kırılmaların altın fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Birçok işlenme şekli bulunan altının yatırım aracı olarak, en çok işçiliği az olan gram altın ve külçe altın formu kullanılmakta. Peki, altın neden iyi bir yatırım aracı?

***

Hiçbir kuruluşa ve ülkeye karşı yükümlülüğü olmaması nedeniyle finansal dalgalanmalar karşısında yatırımcılar açısından en etkili risk dengeleyici ve güvenilir araçlardan biri olduğu kabul ediliyor altının.

Gerek bireysel, gerek ticârî yatırımcıların büyük korkusu, enflasyona karşı koruma özelliği bir hayli yüksek finansal bir ürün olması nedeniyle tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller.

Yatırımcı istediği zaman altınını Türk lirası, Amerikan doları ya da avroya dönüştürebiliyor.

Diğer taraftan Altın Transfer Sistemi’ne (ATS) dâhil bankalar arasında transfer edilebilmesi, altının taşınma ve saklanma sıkıntısını ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede bankalardaki altın hesapları da serbestçe işlem görebilmekte.

Ayrıca banka hesapları üzerinden yatırım yapan yatırımcı, altın fiyatlarındaki yükselme olduğu zaman hem kazanç elde eder, hem de bu hesaplara özel aylık kâr payı elde etme imkânına sahip olur. Diğer bir avantaj, altına banka üzerinden düşük marjlar ile alım satım imkânı verilmesi…

***

Türkiye’de en çok altın işlenen şehir Kahramanmaraş’ın bir evlâdı olarak fiilî altını tercihten yanayım. Bizde altın bele kemer, bileğe burma, boyuna kordon takılır.

Yatırım aracı olarak tercih edilmesinin yanında özel günlerde de hediye olarak başvurduğumuz kıymetli varlık altının fiyatındaki bu denli yükseliş nedeniyle tamlar yarım, yarımlar çeyrek, çeyrekler yerini grama bıraktı. Bebeği olana, hacdan dönene, ev alana hediye için aldığımız altınların gramını istemeyerek de olsa olabildiğince küçük tutar olduk.

“Düğünlere gidemez olduk” şeklinde konuşulur oldu.

Bizim memlekette sıkça duyduğum bir söz var. Altın konusu açıldığı vakit, “Allah kız gelin edip oğlan evlendirene yardım etsin” denir. Ben de tam olarak bunu söylemekle yetineyim…

Bol kazançlı günler dileğiyle, hoşça kalın…

 

https://www.haberturk.com/son-dakika-altin-rekora-doymuyor-19-subat-altin-fiyatlari-2588582-ekonomi