Akşener’den Akşener’e bile yakışmayan bir benzetme

Tamam, birileri İmamoğlu’nun daha rantabl bir aday olacağını düşünmüş olabilirler. İyi de, siyâsî etik, partinizin -sözde- siyâsî ideolojileri, tabanınızın sizden beklentileri nerede? Yalanın bin türlüsünü becerirken, yatırımın hiçbir türüyle alâkası olmayan, milliyetçi muhafazakâr seçmenin göz nûru Fatih’in emâneti Ayasofya’nın yeniden câmi olmasına bile karşı çıkan, sırf Ata’sının vasiyeti diye, partisinin en başarılı olduğu konuya el atıp Fatih heykeli yapmaktan bahseden birini bu kadar pohpohlamanın siyâseten bir intihar olduğunu düşünüyorum.

BİR el değdi omzuna, bir ses fısıldandı kulağına herhâlde. Yoksa bir partinin, hem de Meclis’te grubu olan bir partinin genel başkanı, bir belediye başkanını niye “lider” diye sıfatlandırsın, yere göğe sığdıramasın, dünyanın seyrini değiştiren, çağ açıp çağ kapatan bir Osmanlı Sultanı ile aynı kefeye koyma gafletinde bulunsun ki? Birini birine benzetecekseniz, birazcık daha dikkatli olmalısınız Meral Hanım!

Gerçi Meral Akşener geçmiş benzetmelerinde de çok başarılı sayılmazdı. Erdoğan’ı Netanyahu’ya benzetmesinin üzerinden henüz birkaç ay geçmişken, kalktı bir de İmamoğlu’nu Fatih Sultan Mehmed’le kıyasladı. Biri siyâsî ahlâktan yoksun bir gaftı, diğeri ise ortaokul öğrencisinin bilgileriyle bile örtüşmeyecek tarihî bir hatâ.

Aslına bakarsanız her ikisi de hatâdan ziyâde “yalan” olarak adlandırılabilir. Zira ne Erdoğan Netanyahu gibi bir katil, ne de İmamoğlu bir fethin mimarıdır.

İllâ benzetecekseniz, M. Kemal’e benzetseydiniz bari. Ama o zaman hem Kemalistlerden, hem MHP’den tepki alacaktınız tabiî. Hiç değilse “Tek tarafı kızdırayım, kalan sağlar zaten bizimdir” dediniz herhâlde.

Hâlbuki bu anlamsız konuşmanın yapıldığı yer 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarıydı. FETÖ’nün paralel devlet yapılanması kültürünü iyice özümsemiş olanlar, 29 Mayıs Fetih Törenlerinde olduğu gibi yine paralel bir tören düzenlemişlerdi. Yani tam da M. Kemal’le birlikte anılmaya müsaitti ortam. Sadece vals gösterisi bile bu kıyaslamaya yeterdi onlar için. Hâttâ İmamoğlu, M. Kemal’in halkevlerini kurduğu, ezanı Türkçe okuttuğu yaştaydı; Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaşta değil!

Alkollü masalarda, yat güvertelerinde verdikleri pozlarla benzeşiyorlardı meselâ; ordusunun başında imamlık yapmasıyla değil!

Gemileri karadan yürüten Fatih’e, karada yürütemediği otobüslerle mi benzeyecekti İmamoğlu? Ya da altı dil bilen Sultan’la, sokakta gördüğü hurdacıya cevap veremediği İngilizcesiyle mi? İstanbul’un fethinde kullandığı topların mühendisi olan Fatih’le, İstanbul seçimlerinde söylediği yalanlarla mı yarışacaktı İmamoğlu? Yanlış oldu vesselâm…

İmamoğlu dururken, İstanbullunun Haçlılara benzetilmesi de “Tekfur” lâkaplı bir başkanın müjdelenmiş fethin müjdelenmiş komutanına benzetilmesi de yanlış oldu.

Biz, Abdülhamid Han ile Erdoğan’ı kıyaslarken, büyük Sultan’ın hayâlleriyle, yaşadığı baskılarla, dünyaya kafa tutuşuyla benzerlikler kuruyoruz; siz Fatih’in hangi vasfıyla İmamoğlu’nu kıyaslayabildiniz Allâh aşkına?  

Neyse ki, Akşener’in ağzından çıkan bu zırvaların kendisine ait olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla onun akıl sağlığını değil, yuları başkasının eline teslim etmesini sorguluyoruz. Tamam, birileri İmamoğlu’nun daha rantabl bir aday olacağını düşünmüş olabilirler. İyi de, siyâsî etik, partinizin -sözde- siyâsî ideolojileri, tabanınızın sizden beklentileri nerede? Yalanın bin türlüsünü becerirken, yatırımın hiçbir türüyle alâkası olmayan, milliyetçi muhafazakâr seçmenin göz nûru Fatih’in emâneti Ayasofya’nın yeniden câmi olmasına bile karşı çıkan, sırf Ata’sının vasiyeti diye, partisinin en başarılı olduğu konuya el atıp Fatih heykeli yapmaktan bahseden birini bu kadar pohpohlamanın siyâseten bir intihar olduğunu düşünüyorum.

Millet İttifakı, 2023’ü kazansa da, kaybetse de İyi Parti ve Meral Akşener, HDP’yi de legalleştirme çabalarından dolayı yok olmayı hak etmiş olacaktır bence.

Kılıçdaroğlu’nun çabası boşuna mı?

Anketler “İmamoğlu” dedikçe Kılıçdaroğlu direniyor. Güzel güzel mutfak videoları çekip kendini özellikle gençlere kabul ettirmeye çalışıyor. Ancak öyle güçlü bir el var ki bir yerlerde, o kimi işâret ederse onun üzerine kuruluyor oyun.

Geçenlerde, Kılıçdaroğlu’nun aday olması ihtimâlinin yüksek olduğunu yazdığımda, Lokman Ayva Vekîlim, bunun mümkün olmadığını, İmamoğlu’nun oyun kurucuların adayı olduğunu söylemişti. Tabiî kendisinin siyâset ve devlet tecrübesine ulaşmamız mümkün olmadığı için bu kurguyu ihtimâl dışı görüyor değilim. Akşener’in son çıkışı da buna işâret ediyor nitekim. Ancak her şeye rağmen bir sürpriz bekliyor ve direnen Kılıçdaroğlu’nun adaylık ihtimâlini bir tık önde görüyorum.